artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 2. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Csontleves

Zöldséggel sült tarja héjas cikk borgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Meggymártás pirított grízzel, főtt hússal

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy gyakran a sértettek akaratlanul önmaguk is hozzájárulnak ahhoz, hogy bűncselekmények áldozatává váljanak. Alig múlik el olyan hét, hogy ne történne trükkös tolvajok által elkövetett lopás Hajdú-Bihar megyében.

A simulékony modorú idegenek különböző történetekkel jutnak be a lakásba, ahol meglopják áldozatukat. Ezért figyeljen arra, hogy csak olyan személyt engedjen be otthonába, akit ismer és megbízhatónak tart!

Sokféle trükkel próbálkoznak:

  • Iparosként, szerelőként léphetnek fel. Pl. gázóra, vízóra, telefon ellenőrzésére hivatkoznak. Gyakran kérnek pénzt, majd ha megkapták távoznak és soha nem térnek vissza.
  • Hivatalnoknak adják ki magukat. Többnyire jó megjelenésű emberek, akik azt állítják, hogy hivatalos szervtől segítő szándékkal jöttek.
  • Házalóként érkeznek. Általában olcsón ruhaneműt, ékszereket, háztartási eszközöket, fát, szenet ajánlanak megvételre. Legtöbb esetben becsapják a vásárlót, mert az eladott áru értéke a felét sem éri a kialkudott árnak, vagy amíg egyikőjük leköti a tulajdonos figyelmét, addig a társa eltulajdonítja az értékeket.
  • Gyakran rosszullétet színlelve, pohár vizet, gyógyszert kérve, vagy pénzváltás ürügyén kérnek bebocsátást, majd a kedvező alkalmat kihasználva lopják meg a tulajdonost.

Figyeljen a következőkre:

  • Idegeneket ne engedjen be a lakásába! Házalóktól lehetőség szerint ne vásároljon!
  • Ha mégis idegent enged be a lakásba, sose hagyja őt magára! Ha szükséges, beszélje meg szomszédjával, hogy ilyenkor segítsenek egymásnak, menjenek át egymáshoz! Sose vegye elő megtakarított pénzét mások előtt. A bizalmatlanság nem szégyen.
  • Az önkormányzatok és szolgáltatók alkalmazottai rendelkeznek fényképes igazolvánnyal. Ha gyanúsnak találja a személyt, hívja a rendőrséget, vagy ellenőrizze le az idegen kilétét a szolgáltatónál. De csakis ellenőrzött telefonszámon! Ha zavarba jön, kérje meg szomszédját, hogy telefonáljon ő. Megéri az időt és energiát, hogy készítsen, vagy beszerezzen egy listát a lakhelyen illetékes szolgáltatók telefonszámaival.
  • A rendőrt egyenruha, azonosító száma, sorszámos jelvénye, civil ruhás rendőr esetén sorszámos jelvénnyel ellátott szolgálati igazolványa igazolja. A 107-es telefonszámon rákérdezhet az állítólagos rendőr jelenlétének jogosultságára.
  • Nyilvános helyen ne vegyen elő nagyobb pénzösszeget!
  • Anyagi helyzetét, várható kiadásait kezelje diszkréten, ne hozza nyilvánosságra, ne beszéljen arról idegenekkel!
  • Ügyeljen arra, hogy a bejárati kapu, a lakás bejárati ajtaja még akkor is zárva legyen, ha otthon tartózkodik!
  • Baj esetén értesítse a rendőrséget a 107 és 112 segélyhívó számokon!

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a fentiekben leírt, eleinte lopásnak indult esetek akár életellenes cselekménnyé fajulhatnak. Volt már arra példa, hogy az elkövetők vizet kérve bejutottak egy idős hölgy lakásába, ahol ellökték, majd botjával bántalmazták azért, hogy elárulja hova tette a pénzét. Olyan is előfordult, hogy megkötözték az idős embert és elkezdték ütlegelni, de ő nem árulta el, hol vannak az értékei, ezért tovább bántalmazták, olyan súlyosan, hogy a későbbiekben sérülései miatt életét vesztette.

Éppen ezért a Rendőrség kéri, hogy fogadják meg tanácsainkat, mert ezzel csökkenthetik annak esélyét, hogy bűncselekmény áldozatává váljanak.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság 2013. december 13-án számolt be arról, hogy a debreceni nyomozók a Terrorelhárítási Központ műveleti egységével közösen Sajóbábonyban és Edelényben fogtak el trükkös tolvajokat, akik Debrecenben követtek el bűncselekményeket.

Egy 83 éves debreceni lakos 2013. szeptember 20-án 10 óra 30 perc körüli időben telefonon hívta a rendőrség ügyeletét, mert segély ígéretével beengedett lakásába két férfit. Az ismeretlenek tűzifát és pénzt ígértek segítségként. Később derült ki, hogy nem hoztak, hanem vittek, mégpedig az idős sértett pénzét lopták el.

Pár nap múlva újabb bejelentés érkezett a rendőrségre arról, hogy egy idős debreceni nőt loptak meg trükkös tolvajok. A férfiak azzal csengettek be az asszonyhoz, hogy a villanyóráját jöttek leolvasni. A 92 éves néni a férfiakat beengedte, majd távozásuk után vette észre, hogy hiányzik a pénztárcája.

Később 2013 októberében és novemberében két helyi lakosnak, egy 94 éves, illetve egy 81 éves bácsinak a közüzemi számla túlfizetésének visszajuttatását és kedvezményes tűzifa vásárlásának lehetőségét ígérték. Az idős sértettek figyelmét azonban elterelték és készpénzt loptak el tőlük.

A nyomozás során kiderült, hogy a cselekményeket ugyanazok a férfiak követték el, akiknek az elfogása 2013. december 12-én 3 óra 50 perckor történt meg a Terrorelhárítási Központ bevetési egységének segítésével.  A bűncselekmények elkövetésével megalapozottan gyanúsítható 32 éves Sz. Jánost a rendőrök Sajóbábonyban, míg társát a 27 éves Sz. Pált Edelényben fogták el egy összehangolt akció keretében, majd előállították őket a Debreceni Rendőrkapitányságra.

A sajóbábonyi lakosokat a nyomozók gyanúsítottként kihallgatták, bűnügyi őrizetbe vették és előterjesztést tettek előzetes letartóztatásuk indítványozására, melyet a Debreceni Járásbíróság elrendelt.

A két gyanúsított ellen lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt a nyomozást a Debreceni Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya folytatja.

Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság

You have no rights to post comments