artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

Február 09-én délelőtt egy újságíró tett bejelentést a rendőrségre, hogy email-en érkezett hozzájuk egy olvasói levélben fenyegetés, miszerint bomba van elrejtve a debreceni vasútállomáson és buszpályaudvaron is. 

 

A rendőrség a bejelentést követően nagy erőkkel a helyszínekre érkezett a MÁV állomásra, és a buszpályaudvarra, majd az érintett épületeket, 2 vonatot, 23 buszt a bombakutató járőrök kiürítették, és megkezdték a kutatást. A MÁV állomáson körülbelül 170 utasnak és 110 dolgozónak, a busz pályaudvaron pedig 400 utasnak és 40 dolgozónak kellett az átvizsgálás idejére elhagyni az épületeket és a járműveket. Az átvizsgált járműveken felül nyolc jármű közlekedését befolyásolta a bombariadó, a járműveket az átvizsgálás idejére a vasúti jelzőnél várakoztatták. A rendőrök a hideg időre tekintettel /közel -20 fok /, a bombakutatás idejére a várakozó utasok részére, melegedő buszokat kértek a DKV-tól, melyet főleg gyerekek, terhes anyukák, idős emberek vettek igénybe. A két helyszínen 12 óra 30 perckor fejeződött be a kutatás, ezt követően a dolgozók visszatérhettek a munkahelyeikre, az utasok pedig folytathatták utazásukat, ugyanis a járőrök a helyszínen bombát vagy annak látszó tárgyat nem találtak. 

 
A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság közérdekű üzem működésének megzavarása bűntett elkövetése miatt indított büntetőeljárást ismeretlen tettes ellen. 
 
A nyomozási cselekmények elvégzése érdekében forrónyomos csoport indítására került sor. Az elkövető kilétének megállapítása és mihamarabbi elfogása érdekében, a megfeszített tempóban dolgozó nyomozók kevesebb, mint 2 heti munkájának köszönhetően a tegnapi nap délutánján elfogásra került az elkövető, egy 21 éves hajdúsámsoni férfi. A nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki a fiatal férfit, aki a terhére rótt bűncselekményt elismerte, – melyért akár 10 évig terjedő szabadságvesztést is kaphat – bár annak okára magyarázatot adni nem tudott. Kihallgatásakor azt mondta heccből csinálta. A „hecc”-cel okozott kár mértéke több tíz millió forint is lehet. Az eljárás részét képezi az is, hogy a téves riasztással a gyanúsított mekkora kárt okozott, melyet minden bizonnyal meg kell térítenie. A MÁV és Hajdú Volán igen jelentős kárát a két cég tájékoztatása alapján lehet megállapítani. 
 
A kiürítés, bombakutatás több órára jelentős rendőri erőt vett igénybe, mely rengeteg pénzbe kerül a hatóságnak. 
 
A gyanúsított ellen a büntetőeljárás szabadlábon hagyása mellett folyik.

You have no rights to post comments