artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 28. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Csáki tarja párolt rizzsel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott káposzta

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A meteorológiai előrejelzések szerint ezen a hétvégén országszerte rendkívül erős havazás várható, több helyen pedig hóátfúvásokra is lehet számítani. Egyes régiókban akár 40 centiméternyi friss hó is hullhat.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a teljes gépparkjával azon fog dolgozni, hogy megszüntesse majd a hóakadályokat, ugyanakkor a társaság arra kéri a közlekedőket, hogy csak akkor keljenek útra, ha halaszthatatlan dolguk van, akkor is csak megfelelő műszaki állapotú és a téli, havas-jeges útviszonyok közepette is közlekedésre alkalmas felszereltségű gépkocsikkal induljanak el.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. hóeltakarításra és síkosságmentesítésre felkészített járművei és 78 üzemmérnökségének közel 3500 dolgozója 12 órás váltásban fog dolgozni ezen a hétvégén is. A társaság összesen mintegy 750 gépe áll bevetésre. Több helyen már pénteken - preventív jelleggel - elkezdik a sószórást.

A hó eltakarítását folyamatosan végzik majd a közútkezelő gépei, ám a munkát csak akkor tudják megkezdeni, amikor a hó vastagsága meghaladja az 5 centimétert. Addig úgynevezett alásózást végeznek majd, hogy megakadályozzák a forgalom által letaposott hó lefagyását. Az eltakarítást a legnagyobb forgalmú főúthálózaton kezdik a szakemberek, majd a hóesés elálltát, illetve a főúthálózaton elvégzett munkát követően, 6–24 órán belül a mellékúthálózatról is letakarítják a havat. Az időközben letapadt hóból maradhat a burkolaton, ekkor azonban a téli időjárásra megfelelően felkészített gépjárművel már biztonságosan lehet közlekedni.

Az előrejelzések alapján az ország több pontján is hóátfúvások várhatóak, amelyek jellemzően legalább 25-30 centiméter hó lehullása és 30 km/órát meghaladó szélsebesség esetében fordulnak elő. Leggyakrabban az alacsonyabb töltéseken, kis mélységű bevágásoknál vagy a dombok közötti nyílásoknál fordul elő hófúvás, ezeken a helyeken a havat a szél megemeli és abból magas hóakadályokat épít. Fontos tudnia mindenkinek, hogy a hótorlaszok megszüntetése rendkívül idő- és energiaigényes – különösen, ha a szél folyamatosan visszahordja a havat a burkolatra. Az erős szelek általában 36 órán belül lecsillapodnak. Eredményesen pedig csak a havazás és a viharos széllökések befejeztével lehet fellépni.

Amennyiben a közlekedők elakadnának járművükkel a hófúvás miatt, segítséget a tűzoltóság szakembereitől kaphatnak a 105-ös vagy a 112-es általános segélyhívó számon. Egyedül sose induljanak el segítséget keresni! A Magyar Közút Nonprofit Zrt. ezért arra kéri a közlekedőket, amennyiben tehetik, ne induljon útnak addig, amíg a veszélyes időjárás nem csillapodik és akkor is csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművekkel közlekedjenek.

Az autósok indulás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Ezekről friss információkat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatától a 06-1-336-2400-as telefonszámon, valamint a megyei ügyeleteken – elérhetőségek a oldalon - kaphatnak. A társaság weboldalán, naponta többször frissítik az útállapotokra vonatkozó információkat és hasznos téli közlekedési tanácsokat is találhatnak az érdeklődők.

Magyar Közút Nonprofit Zrt.

You have no rights to post comments