artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 26. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Tejfölös burgonyaleves csülökkel

Brassói aprópecsenye hasábburgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A közlekedésben a téli időszak igényli a legtudatosabb felkészülést, az autósoktól és a gyalogosoktól egyaránt. Egyre rosszabbá és kiszámíthatatlanabbá válnak az út- és látási viszonyok, amelyekhez minden közlekedőnek alkalmazkodni kell.

 

 

Az év végi ünnepek alkalmából a szokásosnál is többen kelnek útra, ezért karácsony és szilveszter közeledtével megnövekszik a forgalom, ami nagyobb türelmet és elővigyázatosságot igényel a közlekedőktől. Jelentős személy- és gépjárműforgalommal leginkább a főközlekedési útvonalakon, autópályákon, autóutakon, valamint a különböző bevásárló- és üzletközpontok, alkalmi kirakodóvásárok helyszínén és azok környékén kell számítani.

A tél beköszöntével gyakrabban előfordulnak olyan közlekedési szituációk, amelyek az időjárási körülményekből adódnak. Gondolunk itt elsősorban a csúszós utakon, valamint a köd miatt beláthatatlan útszakaszokon történő közlekedésre.

  • Az útviszonyok jelentős megváltozásából adódóan a járművek könnyebben megcsúsznak, ezáltal irányíthatatlanná válhatnak. Így kiemelten fontos a sebesség csökkentése, a hirtelen kormánymozdulatok elkerülése.
  • A követési távolságot ajánlott duplájára megnövelni.
  • Fordítsanak kellő figyelmet a gumiabroncsok megfelelő állapotára (levegőnyomás, profilmélység) és mindenképpen ajánlott ilyenkor már a téli gumiabroncsok használata.
  • Lehetőleg kerüljék a blokkoló fékezést, az irányíthatóságot a szakaszos, lassító fékezéssel tudják fenntartani.

Több településen is tapasztalták már a tél jeleit, a leesett hó amely a forgalom áramlását lassíthatja. Figyeljenek arra, hogy időben induljanak el az esetleges késést ne az utakon próbálják behozni.

Azok a gépjármű-tulajdonosok, akik kénytelenek a szabad ég alatt tartani gépjárműveiket, elindulás előtt a járművük első, oldalsó és hátsó szélvédőinek teljes felületét tisztítsák meg a párától, a jégtől, hogy a közlekedésük során jól lássanak, de ne felejtkezzenek el a világító- és jelzőberendezések tisztításáról sem.

  • Ellenőrizzék az akkumulátorok állapotát, töltöttségét.
  • Célszerű tartalék üzemanyagot tartani a járműben.
  • Téli ablakmosó koncentrátummal töltsék fel az ablakmosó tartályt, ellenőrizzék a hűtőrendszerben a fagyálló folyadékot. 
  • Téli időszakban a hosszabb várakozás esetén a rögzítőfék (kézifék) használatát lehetőleg kerüljék.

A leesett hó az utakra csalogatja a szánkózó, csúszkáló gyerekeket is, akik egy óvatlan pillanatban hirtelen a jármű elé kerülhetnek, ezért vezessenek még körültekintőbben.

Hosszabb idejű utazás esetén, főleg ha olyan helyekre utaznak, ahol hó is van, szükség lehet hóláncra, lapátra, meleg ruhadarabokra, takarókra, rugalmas vontatókötélre, fagymentesítő zárolajozóra, elegendő élelemre és innivalóra.

Felhívjuk a gyalogosok figyelmét is,hogy körültekintőbben közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket, hiszen az autósok a sötétben nehezebben észlelik a gyalogosokat, az időjárási viszonyokból adódóan pedig a fékút megnő. Legyünk toleránsak egymással. A gyalogosok közlekedésük során vegyék figyelembe, hogy a felfestett útburkolati jelek a téli időszakban csúszóssá válnak, így mindenkit arra kérünk, hogy fokozott óvatossággal közlekedjen.

A kerékpárosoka kijelölt gyalogos-átkelőhelyek előtt szálljanak le járművükről, és gyalogosként keljenek át az úttesten, a forgalomban körültekintőbben vegyenek részt, és azokban az esetekben is viseljenek láthatósági mellényt, amikor a jogszabály nem teszi kötelezővé, hiszen az időben történő észlelés életeket menthet, gondoljunk arra, hogy mindenkit hazavárnak…

Kellemes Ünnepeket és balesetmentes közlekedést kívánunk!

Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság

You have no rights to post comments