artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 29. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A lakástüzek veszélyeire figyelmeztet a katasztrófavédelem a vasárnap kezdődő adventi időszakra tekintettel. Ilyenkor ugyanis a hagyományoknak megfelelően sok otthonban gyújtják meg az adventi koszorú gyertyáit, amelyek könnyen okozhatnak baleseteket - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Az adventi időszak a karácsony előtti negyedik vasárnappal kezdődik meg, és karácsonykor ér véget. Petróczi Tímea közleményében azt írta: a karácsonyi időszakban díszítésként is sok gyertyát és mécsest használnak az emberek, és a statisztikák is azt mutatják, hogy az ünnep idején megnő a lakástüzek száma, sokan ugyanis felügyelet nélkül hagyják az égő mécseseket.

Mint írta, az ilyen tűzesetek kiváltó oka leggyakrabban az, hogy az égő mécseseket vagy gyertyákat gyúlékony anyag közelében helyezik el, a keletkező lángok a különböző textíliákon, függönyön, asztalterítőn keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire. Az adventkor használatos koszorúk, amelyek jellemzően könnyen éghető anyagokból készülnek, szintén nagy odafigyelést igényelnek.

A lakástüzek, illetve az azokból fakadó tragédiák elkerülhetők a meggyújtott gyertyák helyének körültekintő megválasztásával - írta közleményében. Felhívta a figyelmet arra, hogy minden esetben fontos éghetetlen anyagú alátétet használni, ezzel ugyanis megakadályozható, hogy a mécses vagy a gyertya átforrósítsa a környezetét. Célszerű azok közeléből minden gyúlékony anyagot eltávolítani, emellett figyelni kell arra is, hogy a mécsest, gyertyát stabil helyre rakjuk, ahol nem dőlhet fel, és ahonnan nem eshet le. E szabályok szem előtt tartásával megakadályozhatjuk, hogy otthonunkban tűz keletkezzen - írta a szóvivő.

You have no rights to post comments