artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 25. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Bakonyi sertésszelet főtt tésztával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Finomfőzelék tepsis vagdalttal

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Ismételten felhívjuk a közlekedők figyelmét a megváltozott útviszonyokra, közlekedési körülményekre. Az elmúlt hetekben szinte naponta következett be közúti közlekedési baleset a megváltozott körülmények figyelmen kívül hagyásából.

A kerékpárosoknak célszerű járművük előírásszerű felszereltségét ellenőrizni, hiszen lassan egyre hamarabb köszönt be a szürkület, illetve egyre később kel fel a nap. Az első- és hátsó lámpák, a hátul piros színű, nem háromszög alakú prizma, valamint a kerekekre az előírásoknak megfelelően felszerelt küllőprizmák mind a láthatóságukat segítik elő. A láthatósági mellény és a világosabb öltözet viselése is fokozza biztonságukat. A gyalogátkelőhely előtt szálljanak le kerékpárjukról, s körültekintőbben lépjenek le az úttestre.

A gyalogosoknak is célszerű világosabb öltözetet viselni, valamint még fokozottabban körülnézni az úttestre való lelépés előtt, hiszen az esőtől, reggeli harmattól csúszóssá váló úton a járművezetők fékútja is jelentősen megnövekedhet.

A járművek műszaki állapota is több esetben kifogásolható, mely ebben az időszakban jelentős baleseti veszélyforrást jelenthet.

  • A gumiabroncsok kopott futófelülete növeli az ún. „vízen futás” jelenségének létrejöttét. A falevelektől csúszós, akár már jeges utakon a biztonságot növeli a téli gumik használata, hiszen a nyári gumik már 7 C fok alatt csúszni kezdenek, 0 C fokon pedig már csak nagyon kis tapadással rendelkeznek.
  • Érdemes kicserélni még a tél beállta előtt az ablaktörlő gumikat, ugyanakkor fontos kelléke a közlekedésnek a jégkaparó, jégoldó spray, a megfelelő ablakmosó folyadék, páramentesítő.
  • A világító berendezések állapota nagyon fontos, hiszen ebben az időszakban korán sötétedik, de sokszor ködös az idő, amikor szintén indokolt a használatuk. Gyakrabban kell tisztítani a járművük lámpáit, néha akár útközben is érdemes ezt megtenni biztonságuk érdekében.

A rossz látási és útviszonyok között nagyobb követési távolságot kell tartani, hogy időben tudjanak irányt változtatni járművükkel, vagy legyen elég idő és távolság fékezés során a megállásra.

Az Országos Rendőr-főkapitányság és az ORFK Országos Baleset-megelőzési Bizottság kezdeményezésére a Rendőrség 2012. november 15-től 2012. december 15-ig országos fokozott közúti ellenőrzést keretében teljes körűen és kiemelten vizsgálja a személy-, illetve haszongépjárművek és motorkerékpárok világítását, láthatóságát.

Az ellenőrzések célja elsősorban a figyelem felkeltése, és a viszonylag kicsi, de nagy bajt okozó hibák kiszűrése, ezáltal pedig a közlekedésbiztonság javítása, a balesetek okozta károk csökkentése. 

Balesetmentes közlekedést kíván a Hajdú-Bihar Megyei Balesetmegelőzési Bizottság

You have no rights to post comments