artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 19. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Frankfurti leves

Pulled pork karika burgonyával, friss salátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Kétnapos minősítő gyakorlat vette kezdetét november 16-án, ezúttal a Nyír és a Hortobágy Mentőcsoport képességeit mérték fel.

A csapatok Szabolcs-Szatmár-Bereg megye különböző pontjain oldották meg a számukra összeállított feladatsorokat. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei és Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság által szervezett gyakorlaton az integrált önkéntes mentőcsapatoknak különböző terepen kellett kutatási, mentési és kárelhárítási feladatokat végrehajtaniuk.

Az ünnepélyes megnyitón a felsorakozott csapatokat, a megyei társszervek, valamint a FETIVIZIG képviselőit a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormánymegbízott, Dr. Vinnai Győző köszöntötte. Ezt követően a gyakorlaton megjelent vezetők – Dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok, a BM Országos
Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos polgári védelmi főfelügyelője, Kovács Ferenc tű. dandártábornok, a Hajdú Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, valamint Csepely Zsigmond tű. ezredes, a Szabolcs Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója – sajtótájékoztatón beszéltek arról, hogy miért van szükség az önkéntesek, így a szakmailag felkészült, speciális képességekkel rendelkező mentőcsoportok bevonására a katasztrófavédelem tevékenységébe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
A gyakorlat lebonyolítását és a csapatok teljesítményét a Nemzeti Minősítő Bizottság tagjai – Jaczkovics Péter tű. alezredes, Ökrös Árpád tű. őrnagy, Sárossy Gábor tű. őrnagy és Tátrai János tű. alezredes – ellenőrizte és értékelte. A mentőcsoportok mentőkutyás, közepes városi kutató és mentő (USAR), műszaki mentő képességek, valamint az árvízi védekezési és mentési képességek, komplex árvízi védekezés szakterületeken igyekeztek minősítést szerezni.

A 40, illetve 45 fős mentőcsoportok több helyszínen bizonyították felkészültségüket és rátermettségüket. Tiszabercelen, a Lónyay főcsatornán a rendelkezésre álló anyagokból víz visszatartására képes gátrendszert kellett kiépíteniük, míg Gávavencsellőn, a Tisza-Lónya főcsatornán bajba jutott embereket kellett hajókkal kimenteniük. Volt ezeken kívül kutyás személykeresés, és a megmentett emberek egészségügyi ellátásából is vizsgázniuk kellett a mentőcsapatoknak.

A feladatok végrehajtását a közszolgálatot teljesítő középiskolások segítették, statisztaként ők is részt vettek a gyakorlaton, hol sérültet, hol „csupán” mentésre váró embert alakítottak.

 

 

 

 

 

 

 


 

A minősítő gyakorlat második napján a  Nyíregyházától nem messze, a Kőlaposon található kiképzőbázison, valamint a Jósa András Oktatókórház bontásra ítélt, használaton kívüli belgyógyászati épületében vizsgáztak a speciális mentési feladatokból a Nyír és a Hortobágy Mentőcsapat egységei. A szituáció szerint a térségben földrengés történt, az epicentrum Baktalórántháza külterületén volt. A rengés hatására a kórház egyik épülete és a Nyíregyháza-Kőlaposon lévő épületek összedőltek, emberek rekedtek mélyen a romok alatt.

A mentőcsoportoknak zárt üregeket kellett felderíteniük, mentőkutyák segítségével keresték a romok alatt lévő sérülteket. Ezután függőleges, illetve oldalirányú áthatolással jutottak el a sérültekig. A csapatok a bejutáshoz szükséges útvonalat lehetőség szerint szabaddá tették, eltávolították a törmelékeket, aládúcolták a veszélyes részeket. A mentési feladatokat mechanikus és kézi emeléssel, valamint kötéltechnika használatával oldották meg. A mentésnél alpintechnika segítségével juttatták ki a sérülteket a romosodott épületekből, őket az egészségügyi személyzet részesítette sürgősségi orvosi ellátásban.

A kétnapos gyakorlat végén Jackovics Péter tű. ezredes, a minősítő bizottság elnöke értékelte a látottakat, amely alapján a Nyír és a Hortobágy Mentőcsoport egyaránt sikeresen megszerezte a célul kitűzött árvízi, vízi mentési és a közepes városi kutatás-mentési nemzeti minősítést.

Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

You have no rights to post comments