artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 26. vasárnap

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A pénzmosó hálózatban külön szerepet kapott minden tag, de a rendőrök kitartó munkával felderítettek minden részletet. A debreceni nyomozók, a hajdú-bihari kibercsoport és a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) is kivette a részét az ügyből, tovább robog a Mátrix Projekt.

Egy debreceni férfit 2023 őszén hívott fel egy létező pénzintézetre hivatkozó ügyintéző. Kiselőadása egy vírusírtó program telepítéséről szólt, ami állítása szerint az ügyfelek javát szolgálja. A sértett jóhiszeműen letöltötte az applikációt a mobiljára, azonban ezzel teljes hozzáférést biztosított a csalóknak a telefonjához. Percekkel később már csak arra lett figyelmes, hogy 5 millió forintot utaltak el a számlájáról. Öröm az ürömben, hogy még időben észrevette, és a rendőrség, valamint a bank gyors közbenjárásának köszönhetően a tranzakció közben sikerült visszatartani az összeget.

A feljelentést követően a rendőrök a célszámla mentén indultak el. Hamar kiderült, hogy a telefonáló egy budapesti fiatalkorú számlájára akarta utalni a pénzt. A fiú kihallgatásán elmondta, hogy egy ugyancsak fiatalkorú hirdetésére jelentkezett az egyik közösségi oldalon. Könnyű és gyors pénzkeresti lehetőséget ígért az érdeklődőknek, akiknek mindössze annyi dolguk volt, hogy a számlájukra érkező összegeket levegyék és átadják megbízóiknak, természetesen némi juttatásért cserébe. Az ügy részletes vizsgálata során a nyomozók kiderítették azt is, hogy a 16 éves szervezőnek két közvetlen felsőbb kapcsolata volt a jól szervezett hálózatban, egy 22 éves budapesti férfi, valamint egy 26 éves ukrán állampolgár, Klymenko Dmytro. A szervezeten belül további szerepet kapott egy 22 éves nő, aki a beszervezésekben vett részt, valamint angolnyelv-tudása miatt a kommunikációt könnyítette meg a tagok között. Egy 30 éves férfi pedig az erőt képviselte, feladata az volt, hogy felügyelje a beszervezett számlatulajdonosokat, nehogy meglépjenek a nekik utalt pénzekkel.

Az ügy felderítésében a debreceni bűnügyesek szoros együttműködésben dolgoztak a KR NNI munkatársaival és a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság Kiber Csoportjával. A nyomozás adatai szerint a hálózat fő profilja az volt, hogy különböző közösségi oldalakon könnyű pénzkereseti lehetőséggel kecsegtettek főleg fiatalokat. A debreceni nyomozók előbb a két fiút, majd a 22 éves nőt hallgatták ki. A 30 éves erőembert, valamint a 22 éves felsőbb kapcsolatot 2024. március 19-én Budapesten fogták el a KR NNI munkatársai, majd átadták hajdú-bihari kollégáiknak. Gyanúsítotti kihallgatásukat követően bűnügyi őrizetbe is vették őket a nyomozók, a Debreceni Járásbíróság pedig elrendelte letartóztatásukat. A szervezet többi tagja jelenleg szabadlábon védekezhet, míg az ukrán főszervezővel szemben elfogatóparancs van érvényben. A nyomozók átkutatták a gyanúsítottak otthonait, 4000 eurót, valamint 700 ezer forintot találtak és foglaltak le tőlük.

A Debreceni Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya pénzmosás miatt folytat büntetőeljárást a csoport minden tagjával szemben.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni: legyen óvatos, ha bármelyik bank nevében gyanús tranzakciók miatt hívják telefonon! A pénzintézetek soha nem kérik az ügyféltől, hogy különféle programokat telepítsen eszközeire, ezért soha ne tegyen eleget ilyen kérésnek! A hívások valóságtartalmáról visszahívással tud meggyőződni.

A Mátrix Projekt jegyében a rendőrség bűnmegelőzési és -felderítési munkát végez. Fontos felhívni a figyelmet arra is, hogy mindig érdemes gyanakodni, ha valaki könnyű pénzkereseti lehetőséget kínál. Pénzmosóként közreműködni egy ilyen bűncselekményben törvénybe ütköző és büntetendő, függetlenül attól, hogy van-e tudomásunk az összeg eredetéről.

További hasznos információk, aktualitások, tanácsok a KiberPajzs oldalán olvashatók.

You have no rights to post comments