artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

tavaszbanner2020

viktoriatours

20ulius

gazdatavasz

egeszsegesvaros

helyijárat

aurabannermedium2

LizArt Design hajas

BoPi nyito banner uj

zoldvaros

2021. április 16. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Palócgulyás

Fahéjas szilvás gombóc

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (500 Ft):

Vaníliakrémmel töltött palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


piri2
Bessenyei ltp. üzletsor
06 (30) 596-1883

06 (30) 260-6040

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Palócleves

Aranygaluska vaníliasodóval

Heti "B" menü:

Hamis gulyásleves

Csirkemell csíkok rizzsel

HETI MENÜ


termalligetbanner

Telefon: +36 30 963 3740

Napi menü:

Magyaros burgonyaleves

Mexikói tokány párolt rizzsel

HETI MENÜ

veradas

ZöldVáros Szerelempark

coaching2

koboreb

prophibanner

 ilonatavasz2020

Folytatjuk városunk egészségügyi dolgozóinak bemutatását, ezúttal Kiss Judit szülésznőt ismerhetik meg.
 
Milyen pozícióban és mióta dolgozik az egészségügyben? Mi a pontos feladata?
  
1987-ben érettségiztem a berettyóújfalui Arany János Egészségügyi Szakközépiskolában, és ezt követően helyezkedtem el a helyi kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályán. Jelenleg is itt dolgozom, mint szülésznő. 1988-ban végeztem a szülésznőképzőt, majd később az OKJ-s képzésen vettem részt. 1998-ban Nyíregyházán, az Egészségügyi Főiskolán szereztem diplomát. Feladataim közé tartozik többek között az anyák segítése a várandósság, a szülés során, a gyermekágy időszakában, továbbá a nőgyógyászati osztályon fekvő betegek ápolása.
  
Miért ezt a pályát választotta? 
 
Pályaválasztásomban motivált, hogy dédnagymamám okleveles, községi bába volt a múlt század ’20-as, ’30-as éveiben. A fennmaradt dokumentumok, tárgyak (bábakönyv, oklevél, bábatáska néhány eszközzel) kisiskolásként felkeltették érdeklődésemet a szülészet iránt. Szakközépiskolai tanulmányaim tovább erősítették a vágyat bennem, hogy szülésznő legyek.   
  
Ha visszatekint, azt kapta, amit várt? Megvalósultak a céljai? Megérte, vagy mai fejjel már nem vágna bele?
 
A szülésznői tevékenységet régen is „lélekkel teli kézműves mesterségként” tartották számon. Míg tizenévesként a szülés misztériuma, felnőtt fejjel annak emberi, lelki vonatkozása érintett meg. Azt szerettem volna, ha munkámmal segítségére lehetek az olykor nehéz pillanatokban lévő anyáknak - abban, hogy a szülést ne csak fájdalomként, hanem örömként is éljék meg. Közel 25 éve ezzel a szemlélettel végzem a munkámat.
  
Mennyire érzi megbecsültnek a foglalkozását? Ha azt a nehéz kérdést kapná, hogy véleménye szerint milyen állapotban van jelenleg a magyar egészségügy, akkor hogyan felelne? 
  
Úgy gondolom, ez több mint foglalkozás, szülésznőként csak elhivatottsággal lehet dolgozni. Aki ezt a szakmát választja, el kell fogadnia, hogy nincs vasárnap, ünnepnap, és itt éjszaka is dolgozni kell. Jelenleg a magyar egészségügy komoly problémákkal küszködik. Főként anyagi természetű dolgok okoznak olykor nehézséget. A dolgozók túlterheltsége, az anyagi megbecsülés hiánya okozza többek között, hogy sokan külföldön vállalnak munkát.
 
Gondolkozott már a külföldi munkavállaláson?
  
Több ismerősöm is dolgozik határainkon kívül. Ők egyértelműen azzal magyarázzák ezt, hogy a külföldi munkakörülmények és főként a fizetések miatt érdemes kint elhelyezkedni. Engem ide köt a családom, az ismerőseim, a baráti köröm. Egyelőre nem tervezek külföldi munkavállalást. Magyar emberként ide kötődöm.
 
Hogyan látja, általánosságban milyen ma az orvos (vagy egészségügyi dolgozó)-beteg kapcsolat Magyarországon? Elfogadják a tanácsot, netán a betegek döntő többsége inkább kételkedik, bizalmatlan?
  
Fontos a bizalom, az empátia, s az, hogy ne csak a testi, hanem a lelki problémákra is odafigyeljünk. Úgy érzem, sok esetben segít egy jó szó, egy kis biztatás. Egy mosoly és egy kézszorítás a kiszolgáltatottságot oldja. Itt Berettyóujfalu szülészet-nőgyógyászati osztályán elnyertük a betegek bizalmát,amit bizonyít a következő tény is; Az Év Szülészete címre lehetett pályázni tavaly, három kategóriában: szülőszobai ellátás, gyermekágyi- és újszülött-ellátás, felszereltség és környezet. A díj odaítéléséről maguk a szülők dönthettek internetes szavazáson. Országos összesítésben a 29 szülészet közül a Gróf Tisza István Kórház szülészete a 9. helyen végzett, megelőzve a debreceni Kenézy Kórház, illetve a Klinika szülészetét. Ez az eredmény önmagáért beszél.
 
  
Kérem, osszon meg velünk egy olyan történetet, amikor azt mondhatta, lám, megérte ezt a pályát választanom!
  
Felemelő érzés, amikor azok a leendő szülők kérik segítségemet, akiknek a születésénél valamikor én segédkeztem. Gyakorta fordul elő, hogy azok a szülők, akikkel régen nem találkoztam (akár húsz év távlatából is) büszkén mutatják be gyermekeiket, és megkérdezik: emlékszel még? Gyermekeiknek pedig mosolyogva mutatnak be úgy, hogy „ő segédkezett akkor, amikor világra jöttél”. Ezeket a kitörölhetetlen pillanatokat nagyon sok ajándékba kapott babafotó őrzi.
 
 
A dédnagymama oklevele, amely a két aláírás miatt is értékes: Tauffer ( a szülészeti ügyek miniszteri biztosa ) vezette be a világon elsőként  a szülészeti statisztikát ( rendtartást ), innen erednek a különböző statisztikai beszámolók.  Konrád Márk pedig az  intézmény igazgatója volt .