artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2021. november 30. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Őszibarack krémleves

Baconnel töltött csirkemell rántva, parajos burgonyapürével

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (500 Ft):

Vaníliakrémes palacsinta gyümölcsöntettel

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


piri2
Bessenyei ltp. üzletsor
06 (30) 874-9786

06 (30) 596-1883

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Gulyásleves

Káposztás kocka

Heti "B" menü:

Köménymagleves

Toroskáposzta

HETI MENÜ

Folytatjuk városunk egészségügyi dolgozóinak bemutatását, ezúttal Orsovszkiné Bittman Gyöngyit ismerhetik meg, aki védőnőként gondozza a kismamákat, csecsemőket és  kisgyermekeket.

 

Milyen pozícióban és mióta dolgozik az egészségügyben? Mi a pontos feladata?

1988-ban végeztem Szegeden az Egészségügyi Főiskola védőnőképző szakán. Azóta Berettyóújfaluban dolgozom, több száz családdal volt és van kapcsolatom a munkám, a hivatásom révén. A feladatom eléggé szerteágazó: nővédelem, terhesgondozás, gondozom a csecsemőket és a kisgyermekeket is – a gondozás a helyes életmódra neveléstől a fejlődés figyelésén, az optimális fejlődés körülményeinek megteremtésére való törekvésen keresztül a védőoltási kötelezettség teljesítéséig, a szociális és pszichés segítségen át az ismeretátadás minden formáját magába foglalja.  Az utóbbi években - mióta fejkvóta szerinti finanszírozásban részesülünk – iskolai védőnői feladatot is el kell látnunk a körzeti munka mellett, mert magasan húzták meg a létszámhatárt.
 
Miért ezt a pályát választotta?
  
Pályaválasztásomban a fő momentum a gyermekek szeretete volt. Egy kicsit más irányt vett ez, hisz védőnőként sokkal több kapcsolatom van az anyákkal vagy leendő anyákkal, mint a csecsemőkkel. Nehéz emberekkel bánni, dolgozni, sok stresszel, sok lelkiismereti megterheléssel jár. Ma már talán nem mernék újra belevágni.
 
Megbecsültnek érzi magát?
 
Sem anyagi, sem szakmai téren nem igazán beszélnék megbecsülésről, pedig nagyon kevés ember van, aki válogatás nélkül mindenkinek a saját otthonában próbál segíteni, tanácsot adni; kevés olyan ember van, akit ilyen közel engednek az emberek családi életük legörömtelibb, legproblémásabb időszakában. A magyar egészségügy állapota szerintem egyenesen arányos a dolgozói megbecsülésével.
 
Gondolkodott már a külföldi munkavállaláson?
  
A védőnői hálózat sehol a világon nem működik ilyen kiterjedt formában és ilyen speciális feladatokkal, mint itthon, s ide köt a múltam, a jelenem, a családom és a nyelvem.
 
Van lehetősége a folyamatos szakmai fejlődésre?
  
Szakmai fejlődésre önképzéssel, továbbképzésekkel van lehetőség, előrelépésre nem látok igazán esélyt. A tanácsadó a kötelező alapfelszereltséggel rendelkezik, de maga az épület állaga, állapota méltatlan az egészségügyi intézményhez.
 
Hogyan látja, általánosságban milyen ma az orvos (vagy egészségügyi dolgozó)-beteg kapcsolat Magyarországon?
  
Az emberek bizalmatlanabbá válása érzékelhető a mindennapokban. A szülő-védőnő kapcsolat szerintem személyiségfüggő mindkét irányban. Éppen ezért ez nagyon változó lehet. Évek alatt - főleg az internetes fórumok megjelenése óta - romlott a szakmai elfogadottságunk, mert sokan azt hiszik, hogy az ott olvasott szubjektív hozzászólások pótolhatják a szakmai ismereteket, a 20 éves gyakorlati tapasztalatokkal alátámasztott tanácsokat.
 
Kényes kérdés: mi a véleménye a hálapénzről?
  
 A hálapénz kérdése szerencsére vagy sajnos nem igazán érint személyesen. Véleményem szerint az egészségügyi dolgozók bérébe belekalkulálják, belekényszerítve sokakat - de nem mindenkit - ebbe a kényes, megalázó helyzetbe. Szerintem az elhivatottság, az empátia és a kötelességtudás tartja életben az egészségügyet, tartja pályán a dolgozókat - s ezzel a vezetők vissza is élnek.
 
Van valamilyen konkrét ötlete az egészségügy megreformálására?
  
Elsősorban a dolgozók megbecsülésén kellene javítani. A túlterheltség csökkentése is fontos lenne, hiszen az évek óta tartó leépítések következtében már 2-3 ember munkáját próbálja egy ember ellátni, vagy mellékállás betöltésére kényszerül a pihenőidejében.
  
Kérem, osszon meg velünk egy olyan történetet, amikor azt mondhatta, lám, megérte ezt a pályát választanom!
 
Nehéz lenne egy konkrét esetet kiemeljek, a napi munkám során sok apró siker ér, de ezek jelentéktelennek tűnnek kívülálló számára. Például: egy általam korán felismert kancsalság kisgyereknél, mely után a szemészeti kezelés hamar javulást hoz; vagy egy koraszüléssel fenyegető problémás terhesség végigkísérése után egészséges csecsemő jön a világra a tervezett időben; esetleg csak egy hasfájós csecsemő számára megtalálni a gyógyírt; s újabban előfordul, hogy a pályám kezdetén "nekem" született gyermekből nálam jelentkező kismama lesz.