artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 28. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Csáki tarja párolt rizzsel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott káposzta

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Városunk egészségügyi dolgozóit bemutató sorozatunkat ezúttal Madarász Zoltánnal, a Gróf Tisza István Kórház gyógymasszőrével készült interjúnkkal folytatjuk.

 

Kérem mondja el, milyen pozícióban és mióta dolgozik az egészségügyben? Mi a pontos feladata?

Gyógymasszőr vagyok a Gróf Tisza István Kórház Központi Fizioterápiás Szakszolgálat részlegén, 2003 óta végzem ezt a tevékenységet. Feladatom az orvosok által kiírt gyógymasszázs kezelések végrehajtása.

Miért ezt a pályát választotta? 

A véletlen hozta. A nagymamán kérdezte, nem lenne-e kedvem gyógymasszőrnek tanulni, majd a szakmában dolgozni. Én meg rávágtam, hogy igen. Azóta is ezzel foglalkozom és nem bántam meg.

 Milyen elméleti és gyakorlati tudással kell rendelkezni a tevékenység folytatásához?

Ezt a szakmát tanfolyamokon és nappali tagozatú iskolákban lehet megtanulni. Elméleti tudásnál a legfontosabb az anatómiai ismeretek elsajátítása és különböző betegségek ismeretével-lefolyásával tisztában lenni. Gyakorlati tudásnál legfontosabb a betegségek gyógymasszázsának menetét megtanulni, mert minden betegséget, problémát másképp kell masszírozni. Természetesen hozzátartozik a szakmához az emberszeretet, a türelem, rátermettség és a kitartás is.

Ha visszatekint, azt kapta, amit várt? Megvalósultak a céljai? Megérte, vagy mai fejjel már nem vágna bele?

Én úgy érzem, hogy igen. Persze azt hozzá kell tennem, nem szabad megállni egyetlen célnál. Érdemes még szakmán belül is új célokat keresni, hogy az ember ne fásuljon bele és még jobban elmélyíthesse a tudását.

Mennyire érzi megbecsültnek a foglalkozását?

A munkahelyemen megbecsültnek érzem magam, mind a betegek, mind a vezetőség részéről. Itt a kórházban még működik a beteg-gyógymasszőr közötti kölcsönös tisztelet, de sajnos más helyeken pl. szállodákban, gyógyfürdőkben ez már kevésbé van így.

Egyre több egészségügyi dolgozó vállal külföldön munkát. Ön gondolkozott már hasonlón?

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem. De én itthon szeretek élni-dolgozni. Ehhez hozzátartozik, hogy nagyon sok egészségügyi dolgozó anyagi kényszerből kénytelen külföldön munkát vállalni, még 40-50 évesek körében is egyre többet hallani erről.

Mit tapasztal, mennyire övezi bizalom a gyógyításnak ezt a szakterületét? Elfogadják a tanácsot, netán a betegek döntő többsége inkább kételkedik, bizalmatlan?

Én azt tapasztalom, hogy az emberek többsége csak akkor jelentkezik nálunk, amikor már nagy baj van. Még mindig nem fordítunk elég energiát a megelőzésre, illetve szervezetünk karbantartására. Egy egyszerű példa, amikor valakinek becsípődik a dereka. Aki járt már így az tudja, milyen fájdalmakkal jár, és ehhez társul az a magatehetetlen érzés. Sokan nem fordulnak segítségért és hetekig fekszenek, pedig 1-2 masszázzsal csodákat lehet tenni, az ember utána ki tud kelni az ágyból és mozogni is képes.

Kényes kérdés: mi a véleménye a hálapénzről?

Azt semmiképp nem tartom etikusnak, ha valaki megmondja előre mennyit kér. Nem tudom hány generációváltás kell, hogy kihaljon a köztudatból a hálapénz. Természetesen ehhez szükséges lenne az is, hogy a megfelelő bérezés minél előbb kialakuljon.

A szakterületéhez kapcsolódva kérdezem: van valamilyen olyan konkrét ötlete, amellyel meg lehetne reformálni a magyar egészségügyet?

Mivel országos vizsgabiztos vagyok a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara képviseletében, szerencsére belelátok a mai képzésrendszerbe. Sajnos számos fontos szakmával kapcsolatos témakör háttérbe szorult, vagy teljesen eltűnt. Nem hinném például, hogy a gyakorlati képzések során fontosabb a járókeret fertőtlenítése, mint egy arcideg-bénult beteg kezelése. Annak idején vizsgatétel volt - ma már sajnos nem - a Bőrgyógyászati alapismeretek, ami szintén elengedhetetlen egy gyógymasszőr munkája során, hiszen tisztában kell lennie szakmailag, milyen bőrtípusok-elváltozások mellet lehet kezelni egy embert. Hozzáteszem, ez a bőrfertőzések elkerülése végett is nagyon fontos lenne. Természetesen a feltárt hiányosságokat folyamatosan jelezzük a megfelelő intézményeknek.

Kérem, osszon meg velünk egy olyan történetet, amikor azt mondhatta, lám, megérte ezt a pályát választanom!

Pár hónapja történt, hogy egy fél oldalára lebénult beteg került hozzám, 3 éve van lebénulva baloldalára, keze és a lába. Első kezelés közben visszatért az érzés a karjába, érezte, hogy masszírozom a kezét. A harmadik kezelés után két nappal megállt az ajtóm előtt és hulló könnyekkel mutatta a bal kezét, ismét tudta mozgatni kb. 30%-ban! A kezeléssorozat után felhívott az otthonából és örömmel mesélte, hogy kimeszelte a konyhát. Szerintem ez egy kisebb csoda!

You have no rights to post comments