artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 27. szombat

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

1977. április 1-jén nyitott meg Berettyóújfalu első lángossütője (a Tejporgyárral szemben), amely azóta is változatlan helyen, télen-nyáron töretlen lendülettel, a megszokott kiváló minőséggel várja helyi és átutazó vendégeit. A lángossütés rejtelmeiről Balogh Csabát, a vállalkozás tulajdonosát kérdeztük.

Édesanyád kezdte a vállalkozást, hogyan emlékszel a kezdetekre?

lángossütő03.Igen, édesanyám ötletének köszönhető a vállalkozás létrejötte, aki háztartásbeliként, látva a környező gyárakba, üzemekbe (ELZETT, Tejporgyár, Magnemesítő stb.) járó munkásokat, úgy gondolta, igény lenne egy ilyen típusú szolgáltatásra. Kocsmákban már előfordult, hogy sütöttek lángost, de kimondott lángossütő nem létezett még akkor a városban. Arra is emlékszem, amikor '76 karácsonya előtt édesanyám megírta a kérvényt, amelyet nem kis meglepetésünkre hamar el is fogadott az akkori Tanács Kereskedelmi Osztálya. Abban az időben nem volt olyan egyszerű engedélyt szerezni egy vállalkozás beindításához. Volt is vendégünk bőven, három-négy ember dolgozott a lángossütőben, de időnként gyerekként nekem is be kellett segíteni, mert alig győzték kiszolgálni a vásárlókat.

Mikor határoztad el, hogy ezt a tevékenységet tovább fogod vinni?

Mint említettem, gyermekkoromban sokszor segítettem édesanyámnak a lángossütés körüli teendőkben, de igazából más szakmában képzeltem el a jövőm. A sors azonban úgy hozta, hogy az érettségit követő egy éves kitérő után, 1985-ben mégis beálltam a "dagasztótál" mellé, és hamar meg is szerettem ezt a munkát. Az eltelt 33 év alatt voltak nehezebb időszakok, előfordult, hogy nyolc lángossütő is működött egyszerre Berettyóújfaluban, de igyekeztem mindig rugalmasan reagálni a környezet változásaira.

Mit gondolsz, mi lehet a  vállalkozásod fennmaradásának titka?

Elsődlegesen azt gondolom, a minőség. Úgy vélem, egy vendéglátóegység forgalmát döntően meghatározza az ott árusított étel-ital minősége. A másik dolog a türelem, és kitartás. Nem szabad feladni akkor sem, amikor "nem megy úgy a bolt", ahogyan szeretnénk, ezeken a holtpontokon át kell lendülni. A harmadik fontos dolog, hogy szeretni kell ezt a tevékenységet, hiszen jó lángost csak szívvel-lélekkel lehet készíteni.

lángossütő06.Milyen tényezőket említenél a szakma nehézségeiként?

Egyrészt a korai kelést, amit nem mindenki szeret. Minden napom hajnali 4 órakor indul, 5 órakor nyitom az üzletet. 40 kg tésztát dagasztok be egyszerre, amihez semmilyen gépet nem használok, kézi erővel végzem. Ez így nehéz munkának tűnik, hiszen a háztatrásokban általában fél-egy kilogramm liszttel dolgoznak a háziasszonyok, de ha valakinek megvan a megfelelő fizikuma, technikája és rutinja, akkor 10 perc alatt végez ezzel a feladattal.

Manapság a "fast food" virágkorát éljük, te soha nem gondolkodtál azon, hogy profilt válts, más termékekkel is bővítsd a büfé kínálatát?

Én azt gondolom, a lángos egy hungarikum, hosszú távon egyetlen gyorséttermi étel sem veheti fel vele a versenyt. Egyébként a vásárlóim visszajelzései mindig erőt és iránymutatást adnak az esetleges gyenge pillanatokban. Amikor valaki úton Szegedről mondjuk Debrecenbe, vagy Miskolcról Békéscsabára betér hozzám, és elmondja, hogy ő mindig megáll nálam, mert annyira ízlik neki a lángosom - hát annál nem kell hatásosabb megerősítés. Többen javasolták már, hogy süssek fánkot is, vagy hamburgert, de én azt gondolom, nem lenne célravezető megváltoztatni ezt az üzleti profilt. Akkor csak egy lennék a környéken üzemelő büfék közül, így a vendégeim döntő hányadának - főképp azoknak, akik átutaznak a városon - én vagyok "a lángosos Berettyóújfaluban". És nagyon jó érzés több száz kilométerrel messzebb is visszahallani, hogy Berettyóújfaluról az én lángossütőm jut eszükbe! Azt hiszem ezek az aprónak tűnő dolgok azok, amelyek megszerettették velem ezt a tevékenységet, és amelyek erőt adnak minden hajnalban.

Hogyan készül a lángos?

A receptet még annak idején, '77-ben édesanyám vásárolta meg egy helyi szakácsnőtől, de ezen én már - a saját ízlésem szerint - kicsit változtattam. Sokan azt gondolják, a lángossütés nagyon egyszerű feladat, de aki már dolgozott kelt tésztával, az tudja, hogy kényes dolog, sokmindenre oda kell figyelni. Én már kitapasztaltam, kikísérleteztem magamnak és rutinszerűen végzem nap mint nap. A kiváló alapanyagok nagyon fontosak a megfelelő minőséghez. Ahhoz, hogy könnyű legyen a tészta, elengedhetetlen a liszt magas sikértartalma. Kipróbáltam már sokféle lisztet, de azt kell mondjam, a Hajdú Gabona lisztjénél nincs jobb az országban. Azután meg kell találni az összetevők - liszt, tej, só, cukor, élesztő - helyes arányát is, illetve kulcsfontosságú, hogy jól ki legyen dagasztva és kellőképp megkeljen a tészta. Ha van egy kiváló tésztánk, akkor már csak az olaj minőségére és hőfokára kell odafigyelnünk. Ez utóbbit már uniós rendelet is szabályozza, mely szerint nem szabad túl magas hőfokon, túl barnára sütni a lángost, mert ezzel rákkeltő vegyületek kerülhetnek a szervezetünkbe. A sütési idő sokszor a vásárló igényeitől függ - van aki puhán, világosabban, van aki aranybarnán,ropogósabban szereti. Egy jó lángos körülbelül 50 másodperc alatt sül meg.

lángossütő05.

Te szereted a lángost?

Igen, gyakran elkészítem otthon is a családomnak, én legjobban hagyományosan, csak sóval és fokhagymával szeretem.

Mit tudhatunk a családodról?

Húsz éve élek boldog házasságban, a feleségem pedagógus. Két fiút neveltünk fel, az idősebbik már saját családot alapított, a fiatalabb érettségi előtt áll. Mindkettő más pályát választott, de sosem lehet tudni mit hoz számunkra az élet.

A lángossütő megtalálható Berettyóújfaluban, a Dózsa Gy. út 86. szám alatt (a Tejporgyárral szemben). Csaba vasárnap kivételével minden nap 5-10 óráig várja kedves vendégeit. 

lángossütő02.

You have no rights to post comments