artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 19. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Frankfurti leves

Pulled pork karika burgonyával, friss salátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Berettyóújfalu számos szakembernek ad otthont, akik városunkban próbálják megvalósítani álmaikat, elérni céljaikat. Fegyver Norberttel beszélgettünk, aki fiatal vállalkozóként, asztalosként épp erre törekszik.

 

 

Norbi a helyi Széchenyi István Általános Iskolában (korábbi nevén hármas iskolában) fejezte be általános iskola tanulmányait 2002-ben, majd az Eötvös József Szakképző Iskolában asztalos képesítést szerzett. Ezt követően Nádudvaron folytatta a tanulást, ahol népművészeti faműves bizonyítványt szerzett, majd az ács szakma fortélyait is megtanulta. Fiatal fafaragóként a Bihari Népművészeti Egyesület tagjai között is találkozhatunk vele.

Mióta ez a barkácsolás iránt érzett szerelem? Kit tekintesz példaképednek?

Már kicsi korom óta szeretek a fával dolgozni, barkácsolni. Szívesen faragtam faeszközöket, használati tárgyakat. Közel 10 éve saját műhellyel rendelkezem, amelyet a második otthonomnak is nevezhetek, és amelyet anyagi lehetőségeimhez mérten folyamatosan bővítek,szerszámokkal, gépekkel fejlesztek. Példaképemnek a váncsodi nagypapámat tekintem, ő is asztalosként dolgozott. Tőle örökölhettem az ügyességemet! Nagyon sok mesterem volt, mindenkitől tanultam valamit, sok tapasztalatot szereztem tőlük.

Miért szeretsz fával dolgozni?

A fa sokkal melegebb, barátibb, mint például a fém. A fém mindenütt egyforma, egyszálú, egyirányú. A fában ott vannak a hibák, görcsök, önmagában már az is nagy feladatot, kihívást jelent ezeket a hibákat eltüntetni, látványossá, esztétikussá varázsolni. A fának van egy sajátos tulajdonsága, hogy folyton mozog, tágul, zsugorodik. Emellett a fa ránézésre is szép, gondolok itt az erezeteire.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hol szerezted meg a szakmai gyakorlatodat?

2010-ben Székelyföldön töltöttem el fél évet. Két nagyobb cégnél dolgoztam, ahol ács ismereteimet a gyakorlatban is tudtam alkalmazni, illetve a faházkészítés menetét is itt sajátítottam el.

Székelyföldi élményeiről így mesélt Norbi: Rengeteg mindent tanultam az ottani emberektől, nagyon precízek, pontosak, türelmesek. Munkájukat a legnagyobb tisztelettel végzik, nagy szeretettel bánnak a fával. Szívükl-lelkük benne van, gondoljunk csak a Székely kapuk szépségére. Nagyon sok ács, asztalos, fafaragó dolgozik Székelyföldön.

2013 nyarán egy fél évet dolgoztam Németországban is, ahol háztetőket javítottunk, készítettünk. Sokmindent tanultam, új technológiákkal ismerkedtem meg. Igen fejlett módszerekkel dolgoznak, amelyeket itthon nem alkalmaznak.

Miket készítesz fából?

Nyílászárókat- ajtókat, ablakokat; belső bútorokat-, szekrényeket, asztalokat, sarokpolcokat, ékszeres ládákat, madáretetőket... mindent, amit fából el lehet képzelni. Tetőszerkezet-építést, népi iparművészeti és iparművészeti faműves termékek készítését, egyéb épület- szerkezet- szerelését, javítását is vállalom.

Berettyóújfaluban találkozhatunk-e ács, asztalos munkáiddal?

Egyik vizsgamunkánkat a Bihar Termálligetben készítettük el, a gyerekmedencénél az árnyékoló a mi munkánk, s a strand hátsó bejáratánál az új épületrész tetőszerkezetének elkészítésében is részt vettem. A Maurizio Pizzériában a belső bútorokat, bárpultot, díszeket készítettem.

Mik a céljaid a jövőre nézve?  Hol lehet téged megtalálni?

Jelenleg egyéni vállalkozóként dolgozom, melyet szeretnék felvirágoztatni. Szeretném az asztalos mesteri címet is megszerezni, ehhez viszont többéves gyakorlat és szakmai továbbképzés is szükséges.

Köszönjük szépen, hogy rendelkezésünkre álltál. Sok új megrendelést, jó munkát, fúrást-faragást kívánunk neked!

Elérhetőségeim: Berettyóújfalu, Hétvezér utca 78.

Telefonszám: 06 70 250 88 52

You have no rights to post comments