artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 28. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Csáki tarja párolt rizzsel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott káposzta

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Csiga-Ház Szociális Szolgáltató Intézmény 2010. július 30-án kezdte meg működését Berettyóújfaluban, a Puskin utca 10. szám alatt. Fenntartója az Összefogás Berettyószentmártonért Egyesület.

 

 

 

Az intézmény nappali ellátórendszerként működik a fogyatékos és pszichiátriai betegek számára. Elsősorban a saját otthonukban élők részére biztosít lehetőséget a napközbeni tartózkodásra, étkezésre, társas kapcsolatok kialakítására, valamint az alapvető higiéniai szükségletek kielégítésére.

A Csiga-Ház a harmadik életévüket betöltött, önkiszolgálásra részben képes tagok napközbeni gondozására, foglalkoztatására és nevelésére szolgáló, a közoktatás körébe nem tartozó ellátási forma, amelynek engedélyezett létszáma 24, ebből jelenleg: 16 fogyatékos személy és 8 pszichiátriai beteg.

A nappali ellátás tevékenysége széleskörű, magában foglalja a pszicho-szociális rehabilitációt, az álláskereséshez való segítségnyújtást, valamint a hivatalos ügyek intézésében való segítségadást. Ezen felül az intézet munkatársai segítik a betegek egészségügyi szakellátásba való eljutását, kapcsolatot tartanak a kezelőorvossal és figyelemmel kísérik a gyógyulás folyamatát. Az intézmény tagjainak lehetőségük nyílik különböző szabadidős tevékenységekben való részvételre, például kézműves foglalkozások, ahol megismerkedhetnek olyan népi mesterségekkel, mint a nemezelés, szűrrátét, szövés-fonás vagy a mézeskalács készítés. A programban résztvevők a Bihari Számadó Napokon is képviseltették magukat, ahol mézes süteményükkel elnyerték a ”Legkülönlegesebb sütemény” címet.

 

 

 

 

 

 

 
 

A szervezők ezen kívül nagy hangsúlyt fektetnek az érzékenyítő programok népszerűsítésére is. A Fehér Bot Napjáról megemlékezve, a Látássérültek Észak-Alföldi Regionális Egyesületének klubtagjai segítségével a Hunyadi Mátyás Tagiskola diákjai csapatokat alkotva felismerhették, milyen problémákkal szembesül nap, mint nap egy látássérült ember. Ezzel is hangsúlyozva, hogy társadalmunkban fogyatékkal élő embertársainkat is egyenrangúként kell elfogadnunk.

 

 

 

 

 

 

 

Az intézmény - segítve a tagok elhelyezkedését a munkaerőpiacon - felzárkóztató programot indított 2013. januárjában, ahol a résztvevők virágkötő tanfolyamon vehettek részt. A képzés elvégzése után virágkötő oklevelet kaptak, ezzel is bővítve lehetőségeiket az álláspiacon.

 

 

 

 

 

 

 

A Csiga-Ház nem csupán egy fogyatékos és pszichiátriai betegeket magába tömörítő intézmény. Az elmúlt három évben barátságok köttettek, a programokban résztvevők közös élményekkel gazdagodtak, ellátogattak a nyíregyházi állatparkba és skanzenbe, másik alkalommal  meglátogatták a bárándi Koroknai portát, ünnepekről közösen emlékeztek, munkáikból húsvét előtt kirakodó vásárt tartottak, bográcsozást, sakkversenyt rendeztek, együtt hozták létre és tartják fenn mindazt, ami a Csiga-Házat jelenti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az intézmény nyitott. Programjaiba bárki bekapcsolódhat.

A Csiga-Ház Szociális Szolgáltató Intézmény elérhetőségei:

Berettyóújfalu, Puskin u. 10.
Telefon: 06 (30) 878-5145
E-mail:
Honlap:

You have no rights to post comments