artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 24. szerda

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Vaníliás almaleves

Szezámmagos rántott jércemell zelleres burgonyapürével, balzsamos jégsalátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Budapest Convention Bureau folyamatosan monitorozza a gyakran változó nemzetközi ki- és beutazási, illetve rendezvénytartási szabályozásokat, amelyről rendszeres időközönként adnak számot. Íme, összefoglalójuk a jelenleg érvényben lévő szabályozásokról. A kormányzati intézkedéseknek megfelelően fokozatos nyitást tapasztalhatunk Európa szerte, ezért a nemzetközi színtéren zajló ki- és beutazási, valamint rendezvénytartási szabályozásokat a BUD CB továbbra is figyelemmel kíséri. Jelen összefoglaló a legújabb változásokat ismerteti.

Utazási szabályok változásai

Az Európai Unió jelenleg négy színkategóriát alkalmaz a járványügyi besorolásra: zöld, narancs, vörös és  sötétvörös. A színkategóriák nemcsak országokra, hanem térségekre/régiókra tartományokra is vonatkoznak, és a 14 napos összegzett koronavírus-eset bejelentési arányától függően kerülnek a desztinációk a különböző színkategóriákba.

A vörös és sötétvörös kategóriák közötti különbség, hogy a sötétvörös zónába azok a régiók tartoznak, ahol a fertőzöttek napi száma 100 ezer emberre vetítve legalább két héten keresztül folyamatosan meghaladja az 500-at, míg a vörös zónába tartozó régiók esetén ez az arány 150-500 közötti érték.

A zöld régiókból érkező utazókra nem vonatkoznak korlátozások (karantén vagy tesztelés). A narancs, a vörös és sötétvörös országok viszont saját maguk dönthetnek az utazási korlátozás módjáról (tesztelés, a karanténkötelezettség napjainak száma stb.).

Jelen összegzés a 2021. június 3-án frissült, 16 órai adatok alapján, az European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) oldalán található térkép felhasználásával készült.

A tagállamok színbesorolása a következőképp alakult az eddigiekhez képest. (A szürke megjelölésnek két oka lehet a térképen: vagy nem került elvégzésre elegendő teszt, vagy nem szolgáltatott be információt az ország.)

Zöld kategóriájú területek:

  • Finnország, kivéve 2 narancssárga régiója (Helsinki-Uusimaa, Etelä-Suomi)
  • Lengyelország 2 vajdasága (Lubuskie, Podkarpackie)
  • Málta
  • Olaszország 1 régiója (Molise)
  • Románia 2 régiója (Nord-Est, Sud-Vest Oltenia)

Vörös kategóriájú területek:

  • Ausztria 1 tartománya (Vorarlberg)
  • Belgium
  • Dánia
  • Észtország
  • Franciaország, kivéve 5 narancssárga (Nouvelle-Aquitaine, Provence-Alpes-Côte d’Azur, Corse, Martinique, Mayotte) és 1 sötétvörös (Guyane) régióját
  • Görögország, kivéve 4 narancssárga régióját (Voreio Aigaio, Notio Aigaio, Peloponnisos, Anatoliki Makedonia, Thraki)
  • Hollandia
  • Horvátország, kivéve 1 narancssárga régióját (Jadranska Hrvatska)
  • Lettország
  • Litvánia
  • Olaszország 3 régiója (Valle d’Aosta/Vallée d’Aoste, Basilicata, Calabria)
  • Portugália 1 régiója (Região Autónoma dos Açores)
  • Spanyolország 9 autonóm közössége (País Vasco, La Rioja, Aragón, Comunidad de Madrid, Castilla y León, Castilla-La Mancha, Andalucía, Ciudad de Ceuta, Ciudad de Melilla)
  • Szlovénia
  • Norvégia 3 régiója (Vestfold og Telemark, Agder, Troms og Finnmark)

Sötétvörös kategóriájú területek:

  • Franciaország 1 régiója (Guyane)

Az összes többi Európai Uniós ország és terület narancssárga kategóriába tartozik, az unión kívüli országok (Izland és Norvégia kivételével), valamint Írország és Svédország nem szolgáltattak be adatot.

Ki- és beutazási szabályozások változásai

Az Ausztriába történő belépéshez 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt vagy 48 óránál nem régebbi negatív antigén teszt szükséges kivéve, ha a beutazó igazolni tudja, hogy a COVID-19 betegségen 6 hónapon belül átesett (3 hónapon belüli antitest teszt eredményével angol vagy német nyelven). Illetve, ha bizonyítani tudja, hogy a beutazási a rendeletben szereplő oltással (Pfizer, AstraZeneca, Johnson and Johnson, Moderna, Sinopharm) beoltották. Karanténkötelezettség Magyarországról történő beutazás esetén nincs.

Belgium május 31-től Magyarország egész területét a narancssárga utazási kategóriába sorolta. Az átsorolással megszűnt a hazánkból Belgiumba beutazókra vonatkozó negatív PCR-teszt kötelezettség. Ezenfelül a Passanger Locator Form-ot (PLF) továbbra is ki kell tölteniük a beutazóknak, amiben közölt adatok alapján a karantént, illetve a beutazás utáni tesztkötelezettséget a belga hatóságok a továbbiakban is elrendelhetik.

Bulgáriában a kormány július 31-ig meghosszabbította a „sürgősségi járványhelyzetet”. A magyar állampolgárok a jogszabályban meghatározott három lehetőség egyikének teljesülése mellett karanténmentesen léphetnek be Bulgária területére: 1) COVID-19 elleni oltást igazoló dokumentummal vagy 2) A COVID-19 fertőzésből való felgyógyulást alátámasztó dokumentummal vagy 3) 72 óránál nem régebben, hivatalos szerv által kiállított negatív PCR-teszttel, vagy 48 óránál nem régebben, hivatalos szerv által kiállított antigén gyorsteszttel. Bolgár tartózkodási engedéllyel rendelkező magyar állampolgárok, 10 napos karantén vállalása esetén léphetnek be az országba.

Június 3-tól Magyarország a narancssárga kategóriába tartozik, így a Ciprusra való belépéshez az oltatlan utasoknak az indulás előtti 72 órán belül elvégezett negatív PCR-tesztről szóló angol nyelvű igazolással kell rendelkezniük. Negatív teszt esetén nincs karanténkötelezettség. A COVID-19 ellen teljesen beoltott személyek ugyanakkor korlátozások nélkül beutazhatnak Ciprusra. A szigetország elfogadja a magyaroktól a védettségi igazolványt a magyar nyelvű oltási igazolással együtt, és valamennyi Magyarországon alkalmazott vakcinát.

Mivel Magyarország narancssárga kategóriába tartozik, ezért a Csehországba való belépéshez a védettségi igazolvánnyal nem rendelkező személyeknek 72 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy 24 óránál nem régebbi antigén tesztre van szükség. Május 15-től Magyarország állampolgárai korlátozás (teszt, karantén) nélkül léphetnek be Csehországba a két ország közötti megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek az oltottságot igazoló, magyar illetékes hatóság által kiállított érvényes védettségi igazolvánnyal.

Május 24-től a Magyarországról Észtországba utazók esetében (amennyiben a beutazást megelőzően legalább 14 napig Magyarországon vagy más, alacsony fertőzöttségű országban tartózkodtak) megszűnt a karanténkötelezettség. A mindkét dózissal beoltottak az oltást követő egy évben mentesülnek a karanténkötelezettség alól, amennyiben alacsony fertőzöttségű országból utaznak be Észtországba.

Negatív tesztet csak a Finnair járatokkal érkezőknek, valamint a komppal Finnországba érkezőknek szükséges felmutatniuk.

Franciaországba a 11 éven felüli belépőknek 72 órán belüli negatív PCR-tesztet kell felmutatniuk, tranzit esetén is. Karanténkötelezettség nincs.

Május 6-tól a védettségi igazolvánnyal rendelkező magyar állampolgárok korlátozás (teszt, karantén) nélkül léphetnek be Horvátországba a két ország közötti megállapodás értelmében. A beutazáskor be kell mutatni a védettséget igazoló plasztikkártyát és a papíralapú oltási igazolványt, amelyen az oltási dátum szerepel. Június 2-tól a belépés már egy oltással is lehetséges, Pfizer/BioNTech-, a Moderna- és a Szputnyik V vakcina első dózisa után legalább 22 nappal, azonban nem haladhatja meg az oltástól számított 42 napot. Az AstraZeneca oltás első adagjától szintén 22 napnak kell eltelnie, de nem haladhatja meg a 84 napot. Az összes többi vakcina esetében csak két dózissal lehet beutazni az országba, a második felvétele után 14 napnak kell eltelnie. Az oltási igazolással nem rendelkező magyar állampolgárok három módon léphetnek be az országba: 1) 48 óránál nem régebbi, negatív PCR teszt vagy az EU-által elfogadott antigén-alapú gyorsteszt felmutatásával. 2) A határátlépést követően saját költségre tesztet készíteni Horvátországban, a teszt eredményig házi karanténban kell tartózkodni. 3) A tesztelési kötelezettség alól mentesül, aki már átesett a COVID-19 betegségen és azt a határátlépés idején igazolni tudja. Amennyiben a határátlépést követően Horvátországban elvégzik a PCR- vagy antigén-alapú gyorstesztet, úgy elegendő a teszt eredményének megérkezéséig (általánosan 48 óra) házi karanténban tartózkodni. Teszt hiányában 10 napos karanténkötelezettség áll fenn.

Az illetékes német hatóságok május 30-tól megszüntették Magyarország rizikóterületi besorolását. Ennek eredményeképp megszűntek a Magyarországról Németországba beutazó személyek számára a német beutazási korlátozások (pl. előzetes regisztráció és karanténkötelezettség). Kivétel a repülőgépen történő beutazás, ebben az esetben továbbra is fennáll az előre meghatározott három igazolás valamelyikének bemutatási kötelezettsége a repülőgépre történő felszállás előtt.

A hatályos olasz egészségügyi miniszteri rendelet speciális beutazási szabályai alapján július 30-ig az EGT tagállamokból (ideértve Magyarországot) Olaszországba beutazó személy – függetlenül a védettségi igazolvány meglététől – köteles legfeljebb 48 órával az utazás előtt elvégzett PCR vagy AG-antigén gyorsteszt negatív eredményének bemutatására. Ennek hiányában 10 napos járványügyi megfigyelés és karanténkötelezettség vonatkozik rá.

Portugáliába érkezőknek az indulás előtt 72 órán belül elvégzett negatív PCR-tesztet kell bemutatniuk. Karanténkötelezettség csak a magas kockázatot jelentő országokból érkező utazók esetében áll fenn (Magyarország nem tartozik ebbe a kategóriába).

Magyarországot a román hatóságok zöld zónájú országnak minősítették, így teszt- és karanténkötelezettség nélkül lehet belépni Romániába.

Amennyiben a beutazók a Szlovákia területére történő beutazásukat megelőző 14 napban kizárólag zöld kategóriába sorolt országban jártak, kötelező a karantén és legkésőbb a határátlépéskor regisztrálni kell belépési kérvényt az e-hranica űrlap kitöltésével. A 14 napos karantént akár már a karantén első napján – az ország területén elvégeztetett RT-PCR vagy antigénteszt negatív eredményének birtokában – elhagyhatják.

A védettségi igazolvánnyal nem rendelkező magyar állampolgárok számára Szlovéniába történő beutazáskor a szlovén hatóságok 10 napos hatósági karantént rendelnek el, mely csak egy 48 óránál nem régebbi, uniós vagy schengeni tagállamban készített PCR-teszt negatív eredményének határon történő bemutatásával váltható ki. Az a személy, aki rendelkezik 10 napnál nem régebbi és 6 hónapnál frissebb pozitív PCR-teszteredménnyel, vagy igazolja, hogy 6 hónapon belül átesett a COVID-19-betegségen mentesül a karanténkötelezettség alól.

Svájc megszüntette a korábbi belépési, tartózkodási és munkaerőpiaci korlátozásokat minden EU- és EFTA-tagállammal szemben. Magyarország május 20-tól nem szerepel a magas fertőzési kockázatú országok listáján, így nem szükséges tesztet bemutatni az országból érkezőknek. A légi úton érkező személyeknek azonban a repülőgépbe történő beszállásnál negatív PCR-tesztet kell felmutatniuk. Ez nemcsak a magas fertőzési kockázatú országokból vagy területekről, hanem minden más országból légi úton Svájcba utazókra is vonatkozik.

Oltási igazolással vagy korábbi fertőzöttséget igazoló igazolással rendelkező beutazó származási helytől függetlenül beutazhat Izland területére. Oltási igazolás, illetve korábbi fertőzöttséget bizonyító igazolás hiányában is beutazhatnak Izlandra az EU- és EGT-országok útiokmányaival rendelkezők, de csak a járványügyi szabályok, különösen a karantén– és tesztelési kötelezettségek szigorú betartása mellett. Az országba lépést megelőzően maximum 72 órával készült negatív PCR-tesztet kell bemutatni az izlandi határ átlépésekor. Minden Izlandra érkező, izlandi bejelentett lakcímmel nem rendelkező személynek két koronavírustesztnek kell alávetnie magát beutazáskor. A beutazó személyek első tesztje a megérkezéskor történik, a második azt követően öt nappal egy beutazáskor megjelölt tesztközpontban. A két teszt között a beutazóknak 5-6 napig karanténban kell tartózkodniuk.

Rendezvénytartási korlátozások változásai

Ausztriában ülőhellyel rendelkező beltéri helyszínen maximum 1500 fő, kültéren maximum 3000 fő vehet részt egy eseményen. Ülőhelyek nélküli helyszíneken ez a létszám egyaránt 50 fő. A maximális kihasználtság nem haladhatja meg az 50%-ot. Legalább 2 méteres távolságot kell tartani, vagy az meghatározott ülőhelyeket szabadon kell hagyni. Az egész rendezvény alatt (bel- és kültéren) FFP2 maszk viselése és a belépéskor a tesztelés kötelező.

Belgiumban a maximum 50 fős ültetett szabadtéri események engedélyezettek, amelyhez az illetékes helyi hatóság előzetes engedélyével kell rendelkezni. A szájmaszk viselése kötelező, kivéve a 12 éves kor alatt.

Bulgáriában a beltéri csoportos események a helyszín kapacitásának 50%-os kihasználtsága mellett rendezhetők meg.

Ciprus területén a privát rendezvények létszámkorlátját 10-ről 20 főre emelték. Ezenkívül a konferencia- és vásárhelyszínek, kaszinók, színházak, előadóművészeti létesítmények és hasonló helyszínek 50%-os kapacitás kihasználtság mellett folytathatják tevékenységüket.

Csehországban a szabadtéri rendezvények legfeljebb 1000 főig rendezhetők meg, míg a beltéri rendezvények létszáma nem haladhatja meg az 500 főt. A helyszínek befogadóképességük 50%-áig működhetnek. Kongresszusokon és konferenciákon legfeljebb 250 fő vehet részt, feltéve, hogy a fedett tér kapacitásának maximum 50%-át használják. A látogatóinak maszkot kell viselniük, vagy negatív koronavírus-tesztet, oltási bizonyítványt vagy a COVID-19-en való átesettségről szóló dokumentumot kell bemutatniuk.

Dániában a beltéri rendezvényeken maximum 50 fő, szabadtéri eseményeken pedig maximum 100 fő vehet részt.

Észtországban beltéri rendezvényen maximum 200 fő vehet részt, mint például konferencián, színházi előadáson, koncerten, mozivetítésen, valamint vallási istentiszteleten. A helyszínek maximum 50%-ig tölthetők meg és az eseményeknek este tíz órakor véget kell érniük.

Franciaországban a beltéri ültetett rendezvényeken maximum 800 fő, kültéri eseményeken legfeljebb 1000 fő vehet részt. Az egyes helyszínek kapacitás korlátozásai eltérőek.

Görögországban a színházakban és a kulturális helyszíneken ültetett rendezvények szervezhetők. A helyszínek 50%-os befogadóképességgel működhetnek, és minden második ülőhelyet szabadon kell hagyni. A túlzsúfoltság elkerülése és a helyszín fertőtlenítése érdekében a rendezvények alatt nem lehetnek szünetek.

Hollandiában június 5-től az ültetett beltéri és kültéri rendezvények is engedélyezettek lesznek. A konferenciaközpontok szintén ezen a napon nyithatnak újra, rájuk a következő szabályok érvényesek: a belső rendezvényeken kötelező a regisztráció és az egészségügyi ellenőrzés, csakúgy, mint a szájmaszk használata. A beltéri helyszíneken, ahol ülőhely biztosított, helyiségenként legfeljebb 50 látogató, asztalonként maximum 4 fő tartózkodhat. Az 1000 fő befogadására alkalmas helyszíneken maximum 250 fő tartózkodhat. Álló Rendezvény esetén 10 négyzetméterenként 1 személy megengedett. Azokon az eseményeken, ahol a résztvevők negatív koronavírus teszt eredménnyel rendelkeznek, a 1,5 méteres távolságot betartva a helyszín teljes területe használható.

Horvátországban minden nyilvános eseménynek, összejövetelnek és ünnepségnek, beleértve a vallási istentiszteleteket is, este tíz órakor kell véget érnie és a résztvevők száma maximum 100 fő lehet. A legfeljebb 120 fős esküvőkön minden vendégnek, személyzetnek és előadónak vagy oltási igazolással vagy a COVID-19-ből betegségből felépülést igazoló dokumentummal vagy negatív vírusteszttel kell rendelkeznie.

Írországban legfeljebb 3 háztartás, vagy 6 fő (ide nem értve a 12 éves vagy annál fiatalabb gyermekeket) találkozhat a szabadban. Szervezett szabadtéri összejövetelekre is sor kerülhet, amennyiben a maximális résztvevői létszám 15 fő. Esküvői szertartáson maximum 50 fő vehet részt. Szabadtéri fogadáson legfeljebb 15-en vehetnek részt, míg beltérin maximum 6-an. A temetéseken maximum 50 gyászoló lehet.

Lengyelországban az istentiszteleti helyeken 15 négyzetméterenként 1 ember lehet jelen. A nyilvános összejöveteleken legfeljebb 25 fő vehet részt. A résztvevők kötelesek egymástól 1,5 méteres távolságot tartani. Az otthonokban szervezett eseményeken és találkozókon legfeljebb 25 fő vehet részt. Május 28-tól legfeljebb 50 fő vehet részt a szabadban, éttermekben vagy kijelölt vendéglátóhelyeken szervezett ünnepségen vagy találkozókon. A személyekre vonatkozó korlátozás nem terjed ki a COVID-19 ellen beoltottakra. Lehetőség van zárt térben (pl. étteremben) is különleges rendezvényeket szervezni, maximum 50 fő részvételével.

Lettországban a temetések és keresztelési szertartások beltéren is megszervezhetők, azonban egyidejűleg legfeljebb 10 személy tartózkodhat a helyszínen (kivéve a temetés vagy keresztelés biztosításában közvetlenül részt vevő személyeket) legfeljebb két háztartásból.

Litvánia területén a beltéri rendezvényeken legfeljebb 250 résztvevő vehet részt, a rendezvények pedig akár 50%-os befogadóképességgel is megtarthatók. A szabadtéri rendezvényeken korlátlan számú résztvevő vehet részt. A 6 éven felüli résztvevőknek szájmaszkot kell viselniük az egész rendezvény alatt.

Luxemburgban a 150 főt meghaladó összejövetelek tartása nem engedélyezett. A 4-10 fős rendezvényeken a résztvevőknek maszkot kell viselniük és legalább 2 méteres távolságot kell tartaniuk. A 11 és 150 fő közötti összejöveteleken a résztvevőknek szintén maszkot kell viselniük és 2 méterre kell ülniük egymástól. Egyes rendezvényeken 150 főnél többen is összegyűlhetnek feltéve, hogy az egészségügyi igazgatóság előzetesen elfogadta az előzetesen benyújtott egészségügyi protokollt, amely meghatározza a betartandó egészségügyi intézkedéseket.

Romániában a zártkörű rendezvényeken (esküvők, keresztelők és születésnapok) maximum 70 vendég tartózkodhat a szabadban, 50 vendég zárt térben, vagy korlátlan számú vendég, ha a résztvevők mind be vannak oltva.

Svédországban a nyilvános rendezvényeken, például színházi előadásokon, koncerteken, sporteseményeken és filmvetítéseken engedélyezett személyek száma az esemény típusától és helyszínétől függ. A kijelölt ülőhely nélküli beltéri rendezvények esetében a résztvevők maximális létszáma: 8 fő, kijelölt ülőhelyekkel: 50 fő, kijelölt ülőhely nélküli szabadtéri rendezvények esetén: 100 fő, kijelölt ülőhelyekkel: 500 fő.

Szlovákiában a tömegrendezvények szervezése korlátozott létszám mellett újra engedélyezett.

Szlovéniában 50 főig engedélyezett a rendezvénytartás.

Svájcban nyilvános összejöveteleken jelenleg legfeljebb 100 fő vehet részt beltéren és 300 fő kültéren. Zártkörű összejövetelek beltéren 30 főig, míg kültéren 50 főig engedélyezettek.

Izlandon a vallási, kulturális, és sporteseményeken, konferenciákon, előadásokon és hasonló rendezvényeken legfeljebb 300 fő vehet részt, amennyiben a vendégek 2 méterre ülnek egymástól. Minden vendégnek számozott helyen kell ülnie és meg kell adniuk a nevüket, személyazonosító számukat és telefonszámukat. Az információt két hétig meg kell őrizni. Valamint mindenkinek szájat és orrot eltakaró maszkot kell viselni.

Szerbiában a beltéri üzleti és tudományos kongresszusokon akár 200 résztvevő is tartózkodhat. A kertekben és teraszokon élőzenei előadások nem engedélyezettek.

A BUD CB legfrissebb összefoglaló táblázata az országonként érvényben lévő szabályozásokról letöltheti innen.

Fotó: ECDC

You have no rights to post comments