artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 19. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Frankfurti leves

Pulled pork karika burgonyával, friss salátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Nem is olyan régen még bárhová utazhattunk. Gondoltunk egyet, repjegyet foglaltunk és pikk-pakk egy másik városban töltöttük a hétvégét, mesés tengerpartokon pihentünk, kihagyhatatlan látnivalókat húztunk le a bakancslistáról, vagy épp családtagjainkat, barátainkat látogattuk meg a világban.

Sajnos ezek voltak az első dolgok, amiket a koronavírus világjárvány elvett tőlünk, hiszen a legtöbb ország első intézkedései között a határok lezárása és a nemzetközi utasforgalom korlátozása volt. Ezek a szabályok ráadásul időnként és országonként változnak azóta is, a járvány fellángolását vagy épp enyhülését lekövetve.

Nem könnyű folyamatosan tájékozódni, ezért készítettünk egy összeállítást a magyarok által leginkább látogatott országok koronavírussal kapcsolatos beutazási szabályairól, a tesztelési kötelezettségekről, a karanténszabályokról, a védettek utazásáról és minden olyan információról, ami segítségére lehet utasainknak a tervezésben.

Cikkünket rendszeresen ellenőrizzük és frissítjük! – 2021.05.13.

Tartalomjegyzék

  1. Amerikai Egyesült Államok
  2. Ausztria
  3. Egyesült Királyság
  4. Egyiptom
  5. Franciaország
  6. Görögország
  7. Hollandia
  8. Horvátország
  9. Írország
  10. Kanada
  11. Mexikó
  12. Németország
  13. Olaszország
  14. Portugália
  15. Spanyolország

Cikkünk hamarosan további országokkal bővül!

Amerikai Egyesült Államok

Szabad-e a beutazás: nem amerikai állampolgárok beutazása NEM lehetséges
Kötelező-e a teszt: IGEN, de az elfogadott tesztek feltételeit a légitársaságok szabályozzák
Kötelező-e a karantén: IGEN, minimum 7 napos otthontartózkodás
Oltottsági információk: NINCSENEK az oltottakra vonatkozó külön szabályok

Továbbra is tilos a schengeni övezetből (így Magyarországból is) a beutazás az Egyesült Államok területére. Kivétel alá tartoznak az USA állampolgárok, USA állampolgár házastársa, a 21. életévét be nem töltött és nem házas USA állampolgár szülője, testvére, gondozója, az állandó tartózkodási engedéllyel rendelkezők, valamint bizonyos hivatali célból beutazók.

Az USA-ba történő utazáskor minden külföldről légi úton érkező utasnak (2 év fölött) már a felszálláskor rendelkeznie kell negatív (papír alapú vagy elektronikus) COVID-19 teszt dokumentációval: maximum 3 napos mintából vett negatív PCR teszt (SARS-CoV-2),vagy a fertőzöttségen átesettség pozitív tesztje és orvosi igazolás arról, hogy az utazó utazóképes állapotban van.

Megérkezést követően teljes otthoni izoláció szükséges, 3-5 napon belül tesztelés javasolt, ezzel együtt is 7 napos otthontartózkodás (amennyiben valaki nem végezteti el a javasolt tesztet, úgy 10 napos a karantén). A karanténkötelezettséget mindenki a saját otthonában tartja be.

Forrás:

Ausztria

Szabad-e a beutazás: Magyarországról IGEN, egyébként kiindulási országtól függ
Kötelező-e a teszt: IGEN, a Magyarországról érkezőknek is
Kötelező-e a karantén: IGEN, 10 napos karantén néhány kivétellel kötelező (teszttel 5 nappal lerövidíthető)
Oltottsági információk: NINCSENEK az oltottakra vonatkozó külön szabályok

Ausztriába EU-s és EGT országokból lehet szabadon beutazni. Ausztriában tranzitálni viszont minden országból lehetséges, ilyen esetben a célország beutazási feltételeinek is eleget kell tenni (reptéren ellenőrzik a papírokat).

A beutazás feltétele továbbá, az utazást megelőző 72 órában készült negatív PCR  vagy az azt megelőző 48 órában készült negatív antigén tesztről szóló orvosi igazolás (vagy német vagy angol nyelvű teszteredmény) felmutatása. Amennyiben a beutazáskor ez a dokumentum nem áll rendelkezésre, úgy azt 24 órán belül szükséges pótolni.

A belépés után minden 10. életévét betöltött személynek (magyar állampolgároknak is) kötelezően 10 napos karanténba kell vonulni, melyet legkorábban 5 nap után elvégzett negatív PCR vagy antigén teszt birtokában hagyhatnak el. Az ingázók utazására külön szabályozás van érvényben. A karanténkötelezettség alól bizonyos kivételekkel lehet mentesülni, például halaszthatatlan és méltányolható családi okok vagy egészségügyi ellátás igénybevétele.

Forrás:

Egyesült Királyság

Szabad-e a beutazás: IGEN
Kötelező-e a teszt: IGEN, de csak Angliában és Skóciában
Kötelező-e a karantén: IGEN, 10 napos karantént írnak elő a külföldről utazóknak
Oltottsági információk: NINCSENEK az oltottakra vonatkozó külön szabályok

2 beutazasi szabalyok orszagonkent repjegyblog 2 960x640

Az egész országra igaz, hogy a külföldről beutazóknak 10 napos karantént írnak elő, azonban a végrehajtás módja, valamint a kivételek eltérőek lehetnek attól függően, hogy Anglia, Skócia, Wales vagy Észak-Írország az úti cél.

Anglia és Skócia is 3 tesztet ír elő a beutazáshoz: egyet az indulást megelőző 3 napon belül kell elvégezni, két további tesztet pedig a beutazást követő 2. és 8. napon. Az első COVID-teszt negatív eredményét legkésőbb belépéskor a brit határőrségnek be kell mutatni, de akár már a légitársaság is kérheti a beszállításkor.

Külön kiemelendő, hogy Skócia esetében mindenkinek, aki nem az ún. Közös Utazási Térségből utazik be, házi karantén helyett karanténhotelt kell foglalnia még a beutazást megelőzően (melynek ára tartalmazza a 2. és 8. napon elvégzendő két teszt árát is).

Anglia esetében a beutazást követő két teszthez a mintát a Magyarországról beutazóknak a házi karanténban kell levenni, amihez a tesztcsomagokat ugyanúgy indulás előtt szükséges megrendelni.

Wales és Észak-Írország esetében egyszerű házi karanténra kell számítani, tesztkötelezettség nélkül.

Forrás:

Egyiptom

Szabad-e a beutazás: IGEN
Kötelező-e a teszt: IGEN, 1 db 3 napnál nem régebbi negatív PCR teszt eredményt kell bemutatni (akkor is, ha valaki átesett a betegségen vagy már be van oltva)
Kötelező-e a karantén: NEM, az Európából érkező utasok nem kerülnek karanténba
Oltottsági információk: NINCSENEK az oltottakra vonatkozó külön szabályok

Egyiptom megnyitotta határait, fogadja a nemzetközi repülőjáratokat. A beutazáshoz minden 6 éven felüli utasnak kötelezően be kell mutatnia egy a repülőjárat indulásától számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet, angol nyelven, kinyomtatva, aláírva, pecsételve. A Párizsból, Frankfurtból, London Heathrow-ról, Japánból, Kínából, Thaiföldről, Észak-Amerikából, Dél-Amerikából vagy Kanadából érkező utasok a gép indulásától számított 96 óránál nem régebbi negatív PCR teszt bemutatására kötelesek. A negatív PCR teszt eredmény felmutatása alól az sem kap felmentést, aki igazolni tudja, hogy a COVID-19 betegségen már átesett vagy az oltást megkapta. 

Sharm el Sheikh, Hurghada, Taba és Marsa Alam repülőterein lehetőség van az érkezés után elvégezni a PCR tesztet 30 USD-ért. Az eredmény megérkezéséig karanténban kell maradni a hotelben, esetleges pozitív eredmény esetén szintén karanténban, a hotelben kell eltölteni a gyógyulásig hátralévő időt.  Az útlevél ellenőrzés előtt minden érkező utas köteles kitölteni egy egészségi állapotra vonatkozó regisztrációs lapot, amelyen elérhetőségeit (egyiptomi tartózkodási hely, telefonszám, email cím) és biztosításának adatait is meg kell adni.

Forrás:

Franciaország

Lehetséges-e a beutazás: IGEN
Kötelező-e a teszt: IGEN, 3 napnál nem régebbi negatív PCR teszt eredményt kérnek
Kötelező-e a karantén: IGEN, 10 napos karantént írnak elő a külföldről utazóknak
Oltottsági információk: NINCSENEK az oltottakra vonatkozó külön szabályok

Franciaországban 11 éven felüli belépőknek 72 óránál nem régebbi negatív SARS-CoV-2 PCR tesztet kell felmutatniuk, tranzit esetén is.

A beutazóknak javasolják továbbá az önkéntes házi elkülönítést és beutazáskor ki kell tölteni egy „becsületbeli nyilatkozatot”, amiben többek között nyilatkozniuk kell arról, hogy nem tapasztalnak magukon koronavírus tüneteket, nem érintkeztek koronavírusos beteggel, valamint hogy vállalják belépéskor a virológiai teszt elvégzését és hét napig házi karanténban maradnak, ami után egy második PCR tesztet is elvégeztetnek.

Forrás:

Görögország

Szabad-e a beutazás: IGEN, magyar állampolgárok beutazhatnak
Kötelező-e a teszt: a nem beoltottak számára IGEN
Kötelező-e a karantén: annak, aki nem rendelkezik védettségi igazolvánnyal, vagy nem mutat be friss negatív tesztet IGEN
Oltottsági információk: oltottak szabadon utazhatnak (második oltás után 14 nappal), de az oltási igazolvány szigorú követelményeknek kell, hogy megfeleljen

3 beutazasi szabalyok orszagonkent repjegyblog 5 960x640

A Görögországba érkezőknek a beutazástól számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet kell bemutatniuk, amennyiben nem rendelkeznek oltási igazolvánnyal. A beutazások esetében karanténkötelezettség is hatályban van, amely alól több ország állampolgárai, köztük a magyar állampolgárok is mentesülnek, amennyiben rendelkeznek oltási igazolvánnyal vagy negatív PCR teszttel.

Az oltottságból adódó védettséget okmánnyal kell igazolni. Az oltási igazolvánnyal szembeni követelmények: A második oltás beadása után el kell telnie 14 napnak ahhoz, hogy elfogadják az igazolványt. Az állami szerv által kiállított igazolásnak angolul is tartalmaznia kell a következő információkat: beoltott személy teljes neve, az alkalmazott vakcina típusa, a beadott adagok száma. Elfogadott oltóanyagok: Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca/Oxford, Novavax, Johnson & Johnson/Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Szputnyik), Cansino Biologics, Sinopharm.

A betegségen átesettek védettségi igazolványát egyelőre nem fogadják el. Fentiek mellett szúrópróbaszerű tesztelések előfordulhatnak légi és szárazföldi úton történő belépés során egyaránt.

Forrás:

Hollandia

Szabad-e a beutazás: IGEN, de csak a feltétlenül szükséges utakat javasolják
Kötelező-e a teszt: IGEN, egy 3 napnál nem régebbi PCR és egy 1 napnál nem régebbi antigén gyorsteszt szükséges, vagy egy 1 napnál nem régebbi PCR teszt
Kötelező-e a karantén: IGEN, a beutazáskor felmutatott negatív teszttől függetlenül is 10 napos karantént rendelnek el (amit 5 nappal lehet csökkenteni)
Oltottsági információk: NINCSENEK kivételszabályok az oltottakra vonatkozóan

Az EU-ból és a schengeni területről érkezők beutazhatnak az országba, de 13 éves kortól tesztelési kötelezettség van érvényben a Hollandiába utazónak és Hollandiában tranzitálóknak egyaránt.

Beutazáskor a következő opciók egyikét fogadják el:

  • Az érkezési időpontnál 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztről (repülő, vonat, busz, hajó esetében) és egy, a közlekedési eszköz (csak repülő vagy vonat esetében) fedélzetére lépést megelőző 24 óránál nem régebbi, gyorstesztről szóló papír alapú vagy digitális igazolás, valamint egy egészségügyi nyilatkozat.
  • A közlekedési eszköz fedélzetére lépést megelőző 24 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztről szóló nyomtatott / digitális igazolás, valamint egy egészségügyi nyilatkozat.

A Hollandiában mindössze csak átutazó utasok részéről is, az érkezési időpontnál 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszteredmény bemutatása szükséges.

Ugyanakkor a védettségi/ oltási igazolvánnyal rendelkező állampolgárok részéről is szükséges a negatív PCR-teszteredmény bemutatása (és a karantén-kötelezettség is érvényes rájuk).

A szárazföldi határokon gépkocsival érkezők esetében nem áll fenn tesztelési kötelezettség.

Forrás:

Horvátország

Szabad-e a beutazás: IGEN
Kötelező-e a teszt: IGEN, 2 napnál nem régebbi PCR teszt vagy antigén gyorsteszt szükséges
Kötelező-e a karantén: annak, aki nincs beoltva, nem esett át a betegségen, vagy nem mutat be friss negatív tesztet IGEN
Oltottsági információk: oltottak szabadon utazhatnak (második oltás után 14 nappal), de ehhez a plasztik kártyát és a papír alapú oltási igazolványt is fel kell mutatni.

Horvátországi beutazás teszteléshez van kötve. Az alábbi tesztelési kötelezettség van érvényben a nem beoltottak részére:

  • a mintavételtől számított 48 óránál nem régebbi, negatív PCR tesztet vagy az EU-által elfogadott antigén-alapú gyorstesztet kell felmutatni belépéskor, vagy
  • saját költségre a határátlépést követően Horvátországban elvégzett teszt, melynek eredményéig házi karanténban kell tartózkodni (lehet apartman, hotel vagy magánház is, de erről nyilatkozni kell), vagy
  • mentesül a tesztelés alól, aki már átesett a COVID-19 betegségen és azt belépéskor igazolja egy 180 napnál nem régebbi, de az utazást megelőzően legalább 11 nappal kiállított pozitív PCR- vagy antigén teszttel, vagy orvosi igazolással.

A 7 év alatti kiskorúak mentesülnek a tesztelési kötelezettség alól, amennyiben szüleik/felnőtt kísérőjük társaságában utaznak, és a szülők/kísérők rendelkeznek az előírt negatív (PCR, antigén gyorsteszt) eredménnyel vagy a betegségen való átesettséget igazoló dokumentummal vagy oltási igazolvánnyal.  

Oltottságra vonatkozó szabályok, kivételek:

Magyarországgal kétoldalú megállapodás van érvényben, miszerint kölcsönösen elfogadják egymás oltási igazolványát. A Horvátországba történő beutazás magyar védettségi igazolvánnyal – a jelenlegi gyakorlat szerint – a következő módon lehetséges: A beutazónak fel kell mutatnia a védettséget igazoló plasztikkártyát és a papíralapú oltási igazolványát, amelyen mindkét oltási dátum szerepel. A beutazás akkor lehetséges, ha a második oltást követően eltelt legalább 14 nap.

Forrás:

Írország

Szabad-e a beutazás: IGEN
Kötelező-e a teszt: IGEN, egy 3 napnál nem régebbi PCR-teszt eredményt fel kell mutatni
Kötelező-e a karantén: IGEN, 14 napos karantént rendelnek el (amiből 5 nap elteltével, negatív teszttel lehet szabadulni)
Oltottsági információk: NINCSENEK kivételszabályok az oltottakra vonatkozóan

Írországba történő beutazáshoz egy darab, a mintavételtől számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt eredményét kell bemutatni a határnál. Repülővel utazóknak már a felszállás előtt kérhetik az erről szóló igazolást. Továbbá érkezés előtt vagy érkezéskor el kell végezni egy online regisztrációt:

Az egész országra igaz, hogy a külföldről beutazóknak 14 nap karantént írnak elő. Ez alól csak 5 nap elteltével és 1 db negatív COVID-19 PCR teszttel lehet mentesülni.

Forrás:

Kanada

Szabad-e a beutazás: külföldi állampolgárok beutazása NEM lehetséges
Kötelező-e a teszt: IGEN, légi és szárazföldi belépéskor egyaránt (légi úton ráadásul duplán tesztelnek: felszállás előtt be kell mutatni, és érkezéskor a reptéren is van kötelező tesztelés)
Kötelező-e a karantén: IGEN, negatív PCR teszttől függetlenül 14 napos izolációra kötelezik a beutazókat
Oltottsági információk: NINCSENEK az oltottakra vonatkozó külön szabályok

Kanadában beutazási tilalom van érvényben, mely értelmében a kanadai állampolgárokon, illetve az állandó tartózkodási engedéllyel rendelkezőkön kívül nem lehet az országba utazni.

Minden 5 éven felüli, Kanadába utazónak – kiindulási állomásától függetlenül – 72 óránál nem régebbi, 1 darab negatív PCR-tesztről szóló igazolást kell bemutatnia a Kanadába induló repülőjáratra történő felszállás előtt. A megszabott 72 óra a teszt mintavételének időpontjától kerül számításra. A negatív teszt igazolása a felszálláshoz és a beléptetéshez szükséges, nem érinti a Kanadába történő beutazást követően előírt 14 napos házi karantént, azaz a negatív PCR- teszt ellenére is karanténba kell vonulni a külföldről beutazóknak.

A légi úton történő belépéskor egy további PCR-teszt elvégzését írják elő, ami valamennyi kanadai reptéren kötelező. Ennek eredményét az utasnak egy kijelölt hotelben kell megvárnia, tehát nem folytathatja útját Kanada más városaiba. A teszteredmények közlése akár 3 napot is igénybe vehet, ezalatt a szállásköltségek az utast terhelik. Negatív eredmény esetén a beutazó elhagyhatja a kijelölt szállodát, és fokozott hatósági ellenőrzés mellett otthonában köteles letölteni a 14 napos karantén fennmaradó részét. 

Forrás:

Mexikó

Szabad-e a beutazás: IGEN, állampolgárságtól és kiindulási országtól függetlenül
Kötelező-e a teszt: NEM
Kötelező-e a karantén: NEM
Oltottsági információk: NINCSENEK az oltottakra vonatkozó külön szabályok

Mexikóba bárki, állampolgárságától és kiindulási országától függetlenül beutazhat, ha teljesíti a beutazás általános feltételeit. Az ország északi, Egyesült Államokkal közös szárazföldi határán ugyanakkor csak akkor lehet átlépni a határt, ha a határátlépés célja „szükséges”. A turisztikai, látogatási célú határátlépések nem tartoznak ebbe a körbe. Az intézkedést változatlan tartalommal kiterjesztették az ország déli, Guatemalával és Belize-zel közös szárazföldi határára is. 

Nincs előzetes regisztrációs kötelezettség, de a repülőjáratokon ki kell tölteni az „Egészségügyi Kockázatok Azonosításra Szolgáló Kérdőívet”.

Forrás:

Németország

Lehetséges-e a beutazás: IGEN
Kötelező-e a teszt: IGEN, 2 napnál nem régebbi negatív gyorstesztet, vagy 3 napnál nem régebbi negatív PCR tesztet kérnek
Kötelező-e a karantén: IGEN, 10 napos házi karantént írnak elő a beutazóknak (de negatív teszt, oltási igazolás, betegségből adódó védettségi igazolás mentesít a karanténtól)
Oltottsági információk: Az oltottak MENTESÜLNEK a tesztelés és karantén kötelezettsége alól (csak EU-engedélyezett vakcina, mindkét adag + 14 nap)

4 beutazasi szabalyok orszagonkent repjegyblog 3 960x640

Németország a COVID-19 fertőzöttség tekintetében 4 kategóriába osztja a világ országait:

  • rizikómentes terület
  • rizikóterület
  • magas fertőzöttségű terület
  • vírusvariáns terület

Az egyes kategóriákra más és más beutazási szabályok vonatkoznak, a karanténszabályok pedig tartományonként eltérőek lehetnek. Magyarország jelenleg a „rizikóterület” kategóriába tartozik.

Május 13-tól enyhültek a beutazási szabályok Németországban, mostantól figyelembe veszik az oltottságot is.

A teljesen beoltott és gyógyult személyek mentesülnek a tesztelési kötelezettség és a karanténkötelezettség alól (kivéve a vírusvariáns területekről érkezők). Németország akkor tekint teljesen beoltottnak egy személyt, ha az oltási sorozata legalább 14 napja volt (tehát ha például két adagos vakcinát kapott, akkor mindkét adagot megkapta és a másodiktól számítva eltelt legalább 2 hét). Ezenkívül kizárólag az EU által engedélyezett vakcinákat fogadják el, amelyek jelenleg ezek: Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson. A betegségből adódó védettséget pedig egy legfeljebb 6 hónapos, de legalább 28 napos pozitív PCR teszt eredménnyel lehet igazolni.

Attól, aki nincs beoltva, vagy nem esett át a betegségen negatív COVID-19 teszt-eredményt kérnek a belépéshez. Elfogadják a legfeljebb 48 órával korábban készült antigén gyorstesztet, vagy a maximum 72 órával korábban készült PCR, RT-LAMP, TMA teszteket (a mintavételtől számítják az időt). Az otthon elvégezhető gyorsteszteket nem fogadják el, csak a hivatalos teszteket. Az eredményekről szóló dokumentumot angol, német, francia, olasz vagy spanyol nyelven fogadják el.

A negatív teszttel érkezők részére nem rendelik el a karantént, tehát a védettséget élvező utasokon túl a negatív teszttel érkezők is mentesülnek.

A karanténra tartományonként különböző előírások vonatkoznak:
https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/coronavirus/corona-bundeslaender-1745198

Kockázati besorolástól függetlenül, minden Németországba utazónak el kell készítenie egy digitális regisztrációt a beutazást megelőzően:
https://www.einreiseanmeldung.de/#/

Az átszálló, tranzit utazókra ugyanazok a védettségi szabályok és a tesztelési követelmények érvényesek, mint a beutazókra (egyetlen kivétel a nem schengeni területről nem schengeni területre utazók).

Forrás:

Olaszország

Lehetséges-e a beutazás: IGEN
Kötelező-e a teszt: IGEN, 2 napnál nem régebbi negatív PCR teszt eredményt kérnek
Kötelező-e a karantén: IGEN, 5 napos karantént írnak elő a negatív teszttel érkezőknek, akik pedig teszt nélkül érkeznek, 14 napos elkülönítés alá kerülnek
Oltottsági információk: NINCSENEK az oltottakra vonatkozó külön szabályok

Olaszországba Magyarországról és Európai Uniós tagállamokból lehetséges a beutazás, de teszteléshez és karanténkötelezettséghez kötött.

2021. május 15-ig az EGT tagállamokból beutazó személyeknek kötelező a 48 órán belül elvégzett negatív PCR /antigén gyorsteszt bemutatása, illetve a lakóhely/tartózkodási hely szerinti egészségbiztosítónál történő bejelentkezés.

Ezen felül kötelesek 5 nap erejéig hatósági házi karanténba vonulni, mely független a PCR teszt negatív eredményétől. Az öt nap elteltét követően a beutazott személy köteles a PCR vagy antigén gyorstesztet megismételni, melynek negatív eredménye esetén már mentesül a további karanténkötelezettség alól. 

Azokat az utasokat, akik nem rendelkeznek beutazáskor a kért negatív teszt eredménnyel 14 napos karanténra kötelezik, melyből csak negatív teszttel lehet szabadulni.

Forrás:

Portugália

Lehetséges-e a beutazás: IGEN
Kötelező-e a teszt: IGEN, 3 napnál nem régebbi negatív PCR teszt eredményt kérnek a szárazföldi beutazáskor és a szigeteken egyaránt
Kötelező-e a karantén: Magyarországról érkezőknek NEM
Oltottsági információk: Madeira szigetére történő beutazáskor elfogadják a 90 napnál nem régebbi orvosi igazolást a fertőzöttségből adódó védettségről, vagy az oltási igazolást az immunitási idő figyelembe vételével

Portugália szárazföldi területére azon országok területéről, ahol a 100 ezer lakosra jutó esetszám 150 és 500 között van, 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel és csak létfontosságú utazási céllal lehet beutazni. Magyarország is ezen területek közé tartozik.

Az Azori-szigetekre szintén csak 72 óránál nem régebbi negatív teszttel lehet belépni, de a teszt akár az érkezést követően is elvégezhető, ilyenkor viszont az eredményre karanténban kell várakozni (és amennyiben az utazás 7 napnál tovább tart, úgy a 6. napon ismét tesztre kötelezik a szigetekre beutazókat).

Madeirán is kérik a 72 óránál nem régebbi tesztet, és aki ezzel nem rendelkezik már a beutazáskor, kérheti a helyszínen történő tesztelést (ebben az esetben az otthonukban vagy a szállásukon kel megvárni az eredményt). Aki a tesztelést megtagadja, 14 nap karanténra kötelezik. Madeira figyelembe veszi továbbá a védettséget igazoló dokumentumokat is: ennek megfelelően, aki orvosi igazolást mutat be arról, hogy az elmúlt 90 napban átesett a COVID-19 fertőzésen, valamint aki védettségi igazolást mutat be az oltásról (az immunitási idő figyelembe vételével) szabadon beutazhat a szigetre.

Forrás:

Spanyolország

Lehetséges-e a beutazás: IGEN, magyar állampolgárok beutazhatnak
Kötelező-e a teszt: IGEN, 3 napnál nem régebbi negatív PCR teszt eredményt kérnek
Kötelező-e a karantén: Magyarországról érkezőknek NEM kötelező
Oltottsági információk: NINCSENEK az oltottakra vonatkozó külön szabályok

Spanyolországba Magyarországról, az Európai Uniós tagállamokból és a Schengeni területről lehetséges a beutazás, de teszteléshez kötött.

5 beutazasi szabalyok orszagonkent blog 4 960x640

Minden 6 évnél idősebb beutazó köteles a mintavételtől számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt eredményt igazoló dokumentumot bemutatni. A tesztről kiállított dokumentumnak legalább az alábbi adatokat kell tartalmaznia: a beutazó neve, útlevél vagy személyi igazolvány száma, a teszt elvégzésének dátuma, a tesztet végző intézmény megnevezése és elérhetősége, alkalmazott módszer, a teszt eredménye (és spanyol, angol, francia vagy német nyelven kell kiállítani).

Ugyanakkor légi úton történő utazáskor minden beutazónak ki kell töltenie egy formanyomtatványt, mely elektronikus úton elérhető: https://visaguide.world/europe/spain-visa/requirements/health-control-form/

Spanyolországba a legtöbb kiindulási országból történő beutazás esetén karanténkötelezettség nincs.

Forrás:

Cikkünk hamarosan további országokkal bővül!

Fontos!

A légitársaságok szabályai eltérőek lehetnek, ezért utazást megelőzően javasoljuk ellenőrizni a légitársaság utasok felé támasztott elvárásait (maszkviselés, tesztelés, nyilatkozatok és minden speciális kritérium ellenőrzése), hiszen ha ezeknek nem felel meg az utas, a légitársaság megtagadhatja a szállítást!

A Külgazdasági és Külügyminisztérium nem javasolja a nem halaszthatatlan ügyben történő külföldi utazásokat. A járványügyi készültség utazási korlátozásait kormányrendeletben szabályozzák (408/2020 Korm.rendelet).

Utazási szabályokról való tájékozódáshoz javasoljuk a Magyar Konzuli Szolgálat felületeit: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs  

6 covid infoanyag utazashoz 1 27 covid infoanyag utazashoz 2 18 covid infoanyag utazashoz 3 1

You have no rights to post comments