artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 26. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Tejfölös burgonyaleves csülökkel

Brassói aprópecsenye hasábburgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Abszolút nem számít könnyű feladatnak, hogy ha valakinek több tíz millió forintot a nulláról kezdve kell összespórolnia. Az Ingatlannet.hu elemzésiből és számításaiból megtudhatjuk, hogy mennyi időbe telik az átlagfizetés teljes félrerakásával egy 40 négyzetméteres lakás megvásárlása Berettyóújfalun és annak környékén. Az időbeli eltéréseken túl, nem is gondolnánk, hogy ekkora árbeli különbségek lehetnek az egyes városok vagy települések között.

Hol és mit kapunk a pénzünkért?

Hajdú-Bihar megye vizsgált településinek ingatlanárai között elég nagy árdifferenciákkal találkozhatunk. A családi házak 2021. februári átlagos négyzetméter ára márciusra emlekedett, amely azt eredményezte, hogy a megye havi nettó átlagfizetése, némelyik városban még egyetlen négyzetmétert sem fut ki.

Idén márciusban legmagasabb árak házak tekintetében Debrecenben voltak. Itt egy 90 m2-es alapterületű családi házért 37 millió forintott kértek el a tulajdosnok, mely összegnek a kifizetése a 218 ezer forintos havi nettó átlgabérből közel 14 évbe telik. Meglehetősen alacsonyabb árakkal találkozhattak a vásárlók Hajdúszoboszlón. Az itt az eladásra kínált 90 négyzetméterű családi házaknak a megvásárlásához közel 10 évnyi spórolásra volt szükség.

Berettyóújfaluban és Balmazújvárosban a családi házak átlagos négyzetméter árai nagyon hasonlóan alakultak. Így, hogy ha valaki ezekben a városokban szerett volna a cikkben meghatározott alapterületű családi házat vásárolni annak áltagosan 20-21 millió forinttal kellett számolnia. Ez több mint 7-8 évnyi havi nettó átlagfizetés félrerakását jelenti.  Püspökladányban pedig több mint 5 és fél évnyi spórólással tudunk a félre rakott nettó átlagfizetéből családi házat várásolni, a márciusi 168 ezer Ft/m2-es kínálati árak alapján.

csh

Egy egész élten át tartó spórolás?

Annak érdelében, hogy meg tudjuk állapítani, mennyit kell kifizeteni mindössze egy 40 m² alapterületű garzonlakásért az egyes településeken, továbbra is az Ingatlannet.hu 2021-es márciusi statisztikája szolgál alapul.

A családi házakhoz hasonlóan a legtöbbet azoknak kell félretenniük, akik Debrecenben tervezik a lakásvásárlást. Magyarország harmadik legnagyobb településén ugyanis egy 40 m²-es téglalakást idén márciusban 25 millió forintért kínáltak eladásra a tulajdonsok, melyet 9 és félévnyi Hajdú-Bihar megyei nettó átlagbérből lehetne megvenni.

A vizsgált települések közül Balmazújvárosban és Hajdúszoboszlón egy 40 m² alapterületű téglalakás megvásárlásához az adott megye átlagfizetésének 7-8 évnyi megspórolására lenne szükség. Berettyóújfaluban pedig egy 16,5 millió forint értékű téglalakás Hajdú-Bihar megye 6 év nettó átlagbérével egyenlő.

Számításainkat a KSH adatai alapján végeztük és a teljes havi nettó átlagfizetés félrerakásával számoltunk. Tehát nem vettük figyelembe az olyan rendszeres kiadásokat, mint a rezsi, az étkezés vagy éppen a szórakozás.

tegla

Változtak az otthonteremtési program feltételei

Az tavaly bejelentett és idén hatályba lépő otthonteremtési program egyes pontjait a kormány kibővítette, hogy minél több családnak lehetőséget nyújtson. 2021. április 21-től olyanok is felvehetik a laskásfelújítási támogatást, akik szolgálati házban élnek, illetve bővült az elszámolható felújítási munkálatok köre és utólagosan is visszaigényelhető már az áfaadó-visszatérítési támogatása. Ez utóbbi értelmében azok is igényelhetik a támogatást, akik 2020. január 1. és 2021. január 1. között igényelt építkezésre csokot.

You have no rights to post comments