artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 27. szombat

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Berettyóújfaluban is folyamatosan zajlik a koronavírus elleni védőoltások beadása a felnőtt háziorvosi rendelőben, valamint a Gróf Tisza István Kórház oltópontjain. Ennek okán megkerestük a háziorvosokat, valamint Dr. Muraközi Zoltán főigazgatót, hogy mondják el eddigi tapasztalataikat az oltási hajlandóság, a jelenlegi átoltottság, a tapasztalt válaszreakciók tekintetében, továbbá mit tanácsolnak a még bizonytalan állampolgárok számára.

A Berettyóújfalu hat körzetében praktizáló háziorvosok egyetértenek abban, hogy nem kis feladatot ró rájuk az oltással kapcsolatos szervezőmunka a betegek ellátása mellett, hiszen minden regisztrált páciensüket legalább két, de inkább három alkalommal kell felhívniuk, amíg konkrétan meg tudják beszélni az oltás részleteit. Akadnak olyanok is, akiket családtag, szomszéd, ismerős által tudnak csak elérni, mert vagy hibásan adták meg az elérhetőségüket, vagy csak ritkán kapcsolják be a telefont.

Azt is megtudtuk, hogy nagy befolyással bírnak a sajtóban, televízióban, interneten megjelenő különféle hírek, de szerencsére sokan elfogadják a háziorvosuk tanácsát és az általuk javasolt vakcinát. A regisztráltak száma és az oltási hajlandóság Berettyóújfaluban is egyértelműen nő, az átoltottság jelenleg a város minden körzetében 20 % körül mozog.

bagledrno

Dr. Baglé Magdolna

 - Milyen az oltási hajlandóság a körzetben? Változott-e az elmúlt hetekben?

Dr. Baglé Magdolna: Ezidáig a praxisomhoz tartozó 1400 főből kb. 250 embert oltottunk be, ami nagyjából 18%-ot jelent. Azt tapasztaljuk, hogy egyre többen regisztrálnak a védőoltásra, a széles körű tájékoztatással a bizalom is nő a lakosság körében.

Dr. Cséki János: Amikor elkezdtünk februárban oltani, volt egy igen nagyszámú regisztrált névsor, kb. 500-600 fő. Ez a vakcinák nagyobb számban való elérhetőségét követően szépen csökkenni kezdett és most ott tartunk, hogy a héten a praxishoz tartozó azon betegek, akik a háziorvosi rendelőben kapják meg a védőoltást, már a második körös oltásra érkeznek. Egyértelműen javul az oltakozási hajlandóság, a 3400 páciensünk közel 20%-a már megkapta a védőoltását.

csekidr

Dr. Cséki János

Dr. Jahangir Ahmed: Eleinte idegenkedtek a betegek a vakcinával kapcsolatban, de most már tudják, hogy ez a járvány igen komoly és az oltás az ő védelmüket szolgálja. Elmondható, hogy az oltásra való regisztráció a körzetben folyamatos, egyre többen jelentkeznek. A praxisomban a betegek közel 30%-a már megkapta a védőoltást.

Dr. Kertész Balázs: Nyugodtan mondhatom, hogy az oltási hajlandóság egyre jobb, a telefonos egyeztetés után örömmel jönnek a páciensek a megadott időpontra. A regisztráltak közül a legidősebbekkel kezdjük a telefonos kiértesítéseket. Korábban az Astra Zeneca vakcinát csak a 60 évnél fiatalabb krónikus betegek kaphatták, most már – bizonyos betegségek kivételével – bárkinek adható. A rendelőben jelenleg a Sinopharm és az Astra Zeneca vakcinával oltunk. A betegeink közel 17%-a már megkapta a védőoltást. Ez azt jelenti, hogy a regisztrált 60 év felettiek és a krónikus betegeink döntő része már be van oltva. Viszont egyre nagyobb igény mutatkozik a fiatalok részéről, de sajnos a szabályozás még nem teszi lehetővé az ő oltásukat.

Dr. Pap-Majoros László: Az oltási hajlandóság jelentősen nőtt, ahogy az emberek elkezdték érzékelni a járvány súlyosságát. A praxisomhoz tartozó betegek kb. 15%-a már megkapta a védőoltást. Az oltással kapcsolatban a legtöbb időt a telefonos kiértesítések, egyeztetések vesznek igénybe.

Dr. Szeszák Ferenc: Szerencsére az oltási hajlandóság a vártnál sokkal jobb. A regisztrált betegekből kezdünk kifogyni, mivel nagy részük a Pfizer, vagy a kínai vakcinára vár, a többiek pedig már be vannak oltva. Úgy gondolom, most már a 60 év alatti korosztály számára is nyitni kellene, lehetővé téve az ő oltásukat is. A praxisunkhoz tartozó 2144 főből 313-an kapták meg eddig az oltást, ami 15%-os átoltottságot jelent.

 - A betegek mennyire fogadják el a számukra felajánlott vakcinát?

Dr. Baglé Magdolna: Legtöbben a Pfizer vakcinát szeretnék, de elfogadják a tanácsunkat, javaslatunkat is. Jelenleg már az 1952-53-as születésűek kapják ezt az oltást.

Dr. Cséki János: Ezzel kapcsolatban nagyon vegyes a kép. Vannak, akik határozottan ragaszkodnak egy bizonyos vakcinához (pl. Pfizer), de a többség elfogadja a felajánlott oltást. Az orosz vakcinával további nehézségként merült fel az, hogy csak Debrecenben oltottak vele, de szerencsére most már a helyi kórházi oltópontokon is elérhető.

jahangirdr

Dr. Jahangir Ahmed

Dr. Jahangir Ahmed: Talán ez az egyik legnehezebb dolog az oltással kapcsolatban. Eleinte sokan idegenkedtek a kínai és orosz vakcináktól, ezért tájékoztatni kell a betegeket a nekik felajánlott oltásokról. Szerencsére egyre többen tájékozottabbak és elfogadják a tanácsunkat. Persze mindig van pár személy, aki visszautasítja az aktuális vakcinát. Korábban a Sputnik V vakcinát csak Debrecenben lehetett felvenni, de már ez is elérhető a kórházunk oltópontjain.

Dr. Kertész Balázs: Azt tapasztaljuk, hogy az oltásra feliratkozók nem nagyon válogatnak, illetve nem utasítják vissza a felajánlott vakcinát. Természetesen az adott személynél fennálló betegség meghatározhatja, hogy melyik védőoltást javasoljuk. Az elején többen idegenkedtek a kínai és az orosz vakcinától, most pedig sokan épp ezeket szeretnék megkapni.

Dr. Pap-Majoros László: Az oltásra regisztráltak egyre kevésbé válogatnak az oltóanyagok között, de vannak olyan betegek, akik kórtörténetük alapján viszont csak a Pfizer vakcinát kaphatják meg.

Dr. Szeszák Ferenc: Az egyes oltóanyagokat illetően vannak preferáltabbak, mint például a Pfizer, de nagy az elfogadottsága a kínai vakcinának is. A Sputnik V oltás tekintetében pedig növekszik a bizalom. Sajnos a sajtó még mindig jelentős befolyásoló tényezőnek számít, az orvosi javaslatot is megelőzve.

- Milyen oltási reakciókat tapasztalt?

Dr. Baglé Magdolna: Oltási reakcióként eddig csupán izomfájdalomról és helyi érzékenységről kaptunk visszajelzést. Volt  egy eset, amikor utólag derült ki, hogy a beteg az oltáskor már Covid vírussal fertőzött volt, de nála is csupán láz jelentkezett.

Dr. Cséki János: Komoly oltási reakciók nem voltak, egyedül az AstraZeneca vakcinánál tapasztaltuk, hogy az oltottak 40-50%-ánál léptek fel lázzal, fej- és izomfájdalommal járó tünetek. A Pfizer esetében ez inkább a második oltásnál jelentkezett, de ezek a lehetséges mellékhatások között fel is vannak tüntetve. A legenyhébb oltási reakciókat a kínai vakcinánál tapasztaltuk.

Dr. Jahangir Ahmed: Mindig elmondjuk az oltakozóknak, hogy milyen reakciókra számíthatnak (pl. vállfájdalom, hőemelkedés, hidegrázás). Ez idáig ezen enyhébb reakciókon kívül más mellékhatással nem találkoztunk.

kerteszdr

Dr. Kertész Balázs

Dr. Kertész Balázs: Nem tapasztaltunk különösebb oltási reakciót. Hasonló, mint az influenza elleni védőoltásoknál (pl. váll, nyirokcsomó duzzanat, fájdalom).

Dr. Pap-Majoros László: Különösebb oltási reakciót eddig nem tapasztaltunk.

pappmajorosdr

Dr. Pap-Majoros László

Dr. Szeszák Ferenc: Általános mellékhatásokat tapasztalunk, mint például az oltás helyén a kar fájdalma, duzzanata, hányinger, pár napig tartó hőemelkedés, esetleg láz.

- Mit tanácsol azoknak, akik még bizonytalanok az oltással kapcsolatban?

Dr. Baglé Magdolna: Mindenkinek - krónikus betegeknek pedig főképp - fontosnak tartom a regisztrációt, mert csak így juthatunk hozzá a védőoltáshoz és így előzhetjük meg a komolyabb megbetegedéseket. Tavaly év végén én is átestem a koronavírus-fertőzésen, az ellenanyagszintem még elég jó, de ennek ellenére beoltatom magam, mert sok mindenkivel érintkezem, és nagyon sok a teszteletlen, fertőzőképes egyén.

Dr. Cséki János: Bizonyos kórképek esetében egyes oltóanyagok kerülendők, ezeket természetesen figyelembe vesszük. A megfelelő vakcinák közül azt ajánljuk, amelyik a leghamarabb elérhető, így gyors védettséget adva az oltakozó számára. Egyértelműen az oltás jelenti a megoldást ebben a helyzetben, ezzel tudjuk a súlyos megbetegedéseket elkerülni, a járványt megfékezni.

Dr. Jahangir Ahmed: Mindenkinek azt tudom javasolni, hogy oltassa be magát, mert ez a leghatékonyabb módszer arra, hogy elkerüljük súlyos megbetegedéseket, haláleseteket és megállítsuk a járványt.

Dr. Kertész Balázs: A súlyos betegségek kialakulásának megakadályozása és a járvány megállítása a védőoltással lehetséges, ezért mindenkinek az oltás beadatását javaslom.

Dr. Pap-Majoros László: Mindenkinek azt javaslom, hogy regisztráljanak az oltásra és fogadják el a számukra felajánlott vakcinát, hogy minél hamarabb védettséget szerezhessenek.

szeszakdr

Dr. Szeszák Ferenc

Dr. Szeszák Ferenc: Az a véleményem, hogy a jelenlegi járvány valós és jelentős veszélyt jelent mindannyiunk számára, azzal tudunk a legjobban védekezni, ha beoltatjuk magunkat.


A Gróf Tisza István Kórházban létrehozott oltópontokon is nagy erőkkel zajlik a lakosság oltása, több olvasónk nyilvános platformokon is kifejezte köszönetét az ott tapasztalt szervezettségért, kedvességért, figyelmes bánásmódért. Az ottani tapasztalatokról Dr. Muraközi Zoltán  főigazgatót kérdeztük.

Új oltópontok nyílnak 19

- A Kórház lényegesen más szempontokat lát, mint a háziorvosok. Nálunk az Ő általuk kiértesített oltakozók jelentkeznek, azok személyére nincs ráhatásunk. A lakossági oltások szervezésénél a Kórház szerepe annyi, hogy a Háziorvos kollégáknak egy idősávot biztosít, amikorra a betegeiket beküldheti.

Tapasztalataink: az első időpont általában a 8 óra, akkor egy kisebb tömeg gyűlik össze, hiszen van, aki inkább korábban érkezik. A segítők (katonák, asszisztensek) azonban csak a lista alapján, időrendben tudják a jelentkezőket beszólítani. A várakozást a lakosok általában elviselik, hiszen látják, hogy a folyamat rendben és olajozottan halad.

Számos pozitív visszajelzést kaptunk mi is a szervezésre és a személyzet nagyszerű munkájára! Ezeket a jelzéseket nagy örömmel fogadjuk, de a hibákat feltáró kritikáknak is örülünk, hiszen az a célunk, hogy mire a tömeges oltások beindulnak, az egész folyamat a lehető leggördülékenyebb, és lehetőleg hibátlan legyen.

Új oltópontok nyílnak 25

Terveink szerint most már mindenkinek a volt gyermek-fertőző osztályon kialakított új épületben kell az oltásra jelentkeznie, mely a Tardy utca felől közelíthető meg és akár gépkocsival is be lehet jönni. Reményeink szerint hamarosan engedélyt (és forrást) kapunk az épület másik részének befejezésére is, így akkor ebben az épületben összesen 10 oltópontot fogunk tudni üzemeltetni, kisebb zsúfoltság mellett. A szakrendelőben történő oltásokat csak rendkívüli esetben fogjuk szervezni, hiszen mi is láttuk-tapasztaltuk az ottani helyzetet.

A Kórház 750 dolgozója közül közel 500 fő már legalább az első oltását megkapta, és sokan estek át a Covid-fertőzésen, így elmondható, hogy nálunk a munkatársak döntő százaléka védett (illetve hamarosan az lesz, amikor a második oltására is sor került).

Szóra érdemes oltási reakciót munkatársainknál nem tapasztaltunk, ilyen panasszal senkit nem kezelünk a Kórházban.

Ezúton is kérek mindenkit az oltási időpont betartására, illetve arra, hogy az adminisztráció megkönnyítése érdekében a kitöltött beleegyező nyilatkozatot hozzák magukkal. Szintén fontos, hogy a második oltásra érkezők az oltási igazolást is hozzák.

Köszönjük mindenkinek a támogatást és az együttműködést!

oltopont02

You have no rights to post comments