artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2021. november 30. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Őszibarack krémleves

Baconnel töltött csirkemell rántva, parajos burgonyapürével

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (500 Ft):

Vaníliakrémes palacsinta gyümölcsöntettel

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


piri2
Bessenyei ltp. üzletsor
06 (30) 874-9786

06 (30) 596-1883

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Gulyásleves

Káposztás kocka

Heti "B" menü:

Köménymagleves

Toroskáposzta

HETI MENÜ

KRESZ szabályok alapvető ismeretével, és azok betartásával a balesetek megelőzhetők. A rendőrség az alábbi közlekedési szabályok megtartására hívja fel a kerékpárosok figyelmét.

Kerékpárral csak az vegyen részt a közúti forgalomban, aki a biztonságos közlekedésre alkalmas állapotban van. Egészségileg, mentálisan úgy érzi, hogy megfelelő figyelmet tud fordítani a közlekedés többi résztvevőjére.

Kerékpárral közlekedni csak az erre kijelölt helyen – kerékpárút -, ennek hiányában az útpadkán, az úttest jobb széléhez húzódva, egy sorban szabad. Amennyiben ezen feltételek nem állnak fenn, akkor szabad a járdán, gyalogúton kerékpározni úgy, hogy ott a gyalogos forgalmat nem akadályozhatja, nem veszélyeztetheti a kerékpáros.

Kerékpárosnak a kerékpárról le kell szállnia, és azt gyalogosan – a gyalogosokra vonatkozó szabályok megtartásával - kell áttolni az úttesten. A gyalogos-átkelőhelyen a kerékpáron fenn ülve közlekedő kerékpárosnak nincs elsőbbsége.

Kerékpárral éjszaka és korlátozott látási viszonyok között csak akkor szabad közlekedni, ha az megfelelően ki van világítva. Kötelező tartozék ezzel kapcsolatban az első-, hátsó világítás /ami lehet a kerékpároson vagy annak ruházatán is elhelyezve/ küllőprizma, hátul egy piros színű, de nem háromszög alakú prizma. Az autósok a nem megfelelően kivilágított kerékpárosokat nehezebben veszik észre, ami közlekedési baleset bekövetkezéséhez vezethet.

Lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a kerékpárosnak fényvisszaverő mellényt kell viselnie. A mellény lakott területen belül is nagyban elősegíti az észlelhetőséget.

A kerékpár legyen biztonságos, műszakilag kifogástalan állapotú!

A kifogástalan műszaki állapotú járművel szabályosan közlekedő kerékpárost is érheti baleset. Ilyenkor hasznos a kerékpáros védőfelszerelések használata.

A baleseti tapasztalatok azt mutatják, hogy a kerékpáros tragédiák többsége azért következik be, mert az ütközés következtében a kerékpáros feje nagy erővel ütközik a járműnek, vagy az úttestnek. Ez ellen a kerékpáros fejvédő hatásos védelmet nyújthat, hiszen védi viselője fejét, elnyeli a baleset, illetve az ütközés során keletkező energia jelentős részét.

Egyik legfontosabb szabály még a holttér elkerülése. Figyelemmel kell lenni a környezetünkben lévő járművek felépítményére, és az ez által kialakult holtterekre.

Ajánlott keresni a szemkontaktust a jármű vezetőjével, akár a visszapillantó tükrön keresztül is, hiszen ha a kerékpáros látja a járművezető arcát, akkor a járművezető is láthatja őt.

Ha a holttér kikerülésére nincs lehetőség, akkor különösen óvatosnak kell lenni, adott esetben még az elsőbbségről is célszerű lemondani.

Balesetmentes közlekedést kíván a Berettyóújfalui Rendőrkapitányság!

Fotó: bringazas.hu