artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2021. november 30. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Őszibarack krémleves

Baconnel töltött csirkemell rántva, parajos burgonyapürével

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (500 Ft):

Vaníliakrémes palacsinta gyümölcsöntettel

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


piri2
Bessenyei ltp. üzletsor
06 (30) 874-9786

06 (30) 596-1883

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Gulyásleves

Káposztás kocka

Heti "B" menü:

Köménymagleves

Toroskáposzta

HETI MENÜ

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND) a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola együttműködésével és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakmai partnerségével immár negyedik alkalommal hirdeti meg a „Magyarország étele” elnevezésű, élőmunkás melegkonyhai szakácsversenyt. A szervezők a világ minden tájáról (kiemelten a történelmi Magyarország területéről és a diaszpórából) várják a versenyezni kívánó csapatok jelentkezését a 2021. évi megmérettetésre.

Az idei szakácsversenyre – melynek szlogene „Egy a természettel” – 2021. március 12-ig lehet nevezni.

Minden, versenyre nevezett fogás legfeljebb öt elemből állhat, és kötelezően tartalmaznia kell három alapanyagot:

 • vadhúst,
 • Naszálytej-Fittej írót, valamint
 • bármely Hagyományok, Ízek, Régiók (HÍR) védjeggyel ellátott terméket (utóbbi kiváltható bármilyen, eredetmegjelöléssel és földrajzi jelzéssel ellátott, uniós oltalom alatt álló mezőgazdasági termékkel és/vagy élelmiszerrel).

A kétfordulós versenyben az ételeket rangos szakmai zsűri bírálja el – mondta el az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke, Asztalos István szerdán, Budapesten. Hozzáfűzte, hogy a verseny ötletét A séf című könyv adta, mely kiválóan rávilágított arra a kérdésre: „ha a gyökereinket megtagadjuk, akkor milyen lesz a gasztronómiánk?” Sokan kutatták már, milyen volt a korabeli magyar konyha. Sokan éppen azt kérdőjelezik meg, hogy milyen most, illetve, hogy létezik-e egyáltalán? – mi éppen ezért azzal kezdtünk el foglalkozni, hogy milyen lesz a magyar konyha.

Ezért is nagy öröm számunkra, hogy immáron negyedik alkalommal hirdethetjük meg <ráadásul piaci alapon gazdálkodva> a szakácsversenyünket. A nemzetegyesítő versenyünk volumenét egyébként jól jelzi, hogy a tavalyi évben, szinte már a teljes Kárpát-medencét lefedte, így az idén is várjuk a határon túlról a versenyezni kívánó csapatok jelentkezését.

Asztalos István elmondta továbbá, hogy az idei évben is hagyományt, modernséget és furfangot keresnek a nevezett ételekben. Szeretnék, ha a versenyétel egyszerűségében lenne nagyszerű, melynek elkészítésére és kitálalására 4 óra áll majd a szakácsok rendelkezésére. A pályamunkákkal szemben elvárás még, hogy egy átlagosan felszerelt konyhán, nagy mennyiségben is elkészíthetők legyenek. A nettó bekerülési alapanyagköltség adagonként legfeljebb 1500 forint lehet.

A részletes versenykiírás a www.magyarorszagetele.hu oldalon olvasható.

sajtotajekoztato magyarorszag etele 2021 nimrod tanyermagyarorszag etele 2020 vargakaroly

A szakácsverseny helyszíne a Felcsúti Letenyey Lajos Szakközépiskola és Szakiskola lesz. Az intézmény szakmai igazgató-helyettese, Kocsonya Kálmán hangsúlyozta: Iskolánk a 2020/2021. tanévben második alkalommal csatlakozik Magyarország étele verseny döntőjéhez, mint házigazda. Az eddigi tapasztalatunk szerint ez jót tesz az iskolánknak, a tanárjainknak, de jót tesz a diákjainknak is, hiszen extra motivációt ad számukra. Feltölti őket, példaképeket ismerhetnek meg, és közelről láthatják a szakma jeles képviselőinek munkáját. Mindezek mellett a gasztronómiai értékek és hazai alapanyagok megismerésé is hatalmas lehetőség számukra.

Elmondta továbbá, hogy az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének partnerségével idén először rendezzük meg június 5-én, a döntőt kísérő gasztronómiai tanuló versenyt, melyre várjuk az országból a vendéglátóipari iskolák nevezéseit.

A versenyfeladat a diákok számára: 5 fogásos magyar menü, 1 személyre tálalva. Ami állhat, hideg előételből, levesből, meleg előételből (hideg elemekkel kombinálható), főételből, desszertből/tányér desszert.

A menüt modern tálalásban a nemzetközi irányzatoknak megfelelően kell hidegen bemutatni. A menü alapanyai kizárólag magyar alapanyagokból állhatnak. Az ételek lehetnek klasszikus magyar gasztronómia remekek és/vagy tájjellegű magyar ételek.

A zsűri elnöke Varga Károly, a kecskeméti 48 étterem konyhafőnöke méltatta, hogy a verseny a tavalyi évben már öt országot fedett le, melyben kollégái “hazahozták” azokat az ízeket, azokat az ételeket, amelyeket a génjeikben hordoznak és a nehéz körülmények ellenére bemutatták azokat a verseny keretében. Az idei évben is erre számít, mégpedig, hogy megismerik egymástól a technológiákat, régiós alapanyagaikat, vagy éppen örökölt szokásaikat.

Elmondta továbbá, a pandémia okán joggal merül fel a kérdés, hogy milyen rendezvényt is akarunk mi? Mikor az egészségügy és a kormány is, minden erejével a járvány megfékezésén dolgozik. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a lassan egy éves leállást követően muszáj motiválni a kollégáinkat, erősítve ezzel a mentális egészségüket. Meg kell találnunk azt a megoldást, hogy ez a kettő párhuzamosan működjön.

Magyarország étele 2021 szakácsverseny felhívás

Magyarország étele 2021 reklám

A Magyarország étele 2020 szakácsverseny videós összefoglalója

Magyarország étele 2021. szakmai zsűritagjai a következők: (https://magyarorszagetele.hu/zsuri-2021/)

 • Varga Károly Zsűrielnök - A 48 étterem konyhafőnöke. Többszörös olimpiai-, Európa-, és világbajnok. A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt birtokosa.
 • Endrédi Zsolt - Mesterszakács. az art'otel Budapest konyhafőnöke
 • Kovács Levente - Bártfai vendéglő konyhafőnöke
 • Müncz Gábor - Executive Chef, Danubius Hotel Gellért
 • Németh László - Executive Chef, Hunguest hotel Aqua Sol
 • Tóth Zoltán - Executive Chef, Danubius Hotel Hélia
 • Varga Gergely - Mesterszakács, szakoktató, a fehérvárcsurgói Károlyi Kastély konyhafőnöke

zsűri 2021

A verseny fővédnökei: (https://magyarorszagetele.hu/fovednokeink-2021/)

 • Semjén Zsolt - Miniszterelnök-helyettes
 • Nagy István - Agrárminiszter
 • Parragh László - Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke
 • Rétvári Bence - Emberi Erőforrások Minisztérimának (EMMI) Parlamenti államtitkára
 • Horváth Vilmos - Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Turizmusért felelős alelnök

A verseny célja:

A melegkonyhai szakácsverseny célja, hogy kiváló szakácsok prezentálásában olyan új magyar ételek születhessenek majd, melyben a magyar vidék és a hazai termelés is visszaköszön. Emellett természetesen, az identitás megőrzése és a hagyományaink átmentése is a szervezők céljai között szerepel.

„Ahhoz, hogy a kultúránkat megőrizzük, ahhoz kell, hogy magyar szürkeállományra épülő hazai kezdeményezéseket hívjunk életre, mert, ha más nemzetek konyháit önként a sajátunk elé helyezzük, abban a pillanatban már csak másodikak lehetünk, ezen felül megszűnik az identitásunk, a múltunk, a gyökerünk, végül pedig nem lesz mit átörökíteni az utókor számára.” – fogalmazott Asztalos István az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke

A 2021-es tányér a Nimród: (https://magyarorszagetele.hu/2021-es-tanyer/)

A „Magyarország étele 2021” szakácsverseny hivatalos 32 cm-es tányérja az egyedi logóval ellátott „Nimród” névre hallgató termék lett. Amely az Alföld Porcelán Edénygyár Zrt. üzemében, az "Egy a természettel" vadászati kiállítás témájának megfelelően készült, de emléket állít az egykori szabadszállási Nimród vadvendéglőnek, mely a maga idejében és nemében nem csupán egy kiváló étterem, hanem egy közösségi hely is volt. A szervezők ezzel az apró gesztussal kívánják népszerűsíteni az étterembe járás kultúráját. Szeretnék, ha a terített asztalnál eltöltött idő, nem csupán a szükségletekről-, inkább a kulturális-társas tevékenységekről-, a kapcsolatok ápolásáról-, és a honi gasztronómia átfogó megismeréséről szólna.

A verseny döntőjébe jutott csapatoknak kötelezően a „Nimród” nevű egyedi sorszámmal ellátott tányérra kell majd tálalniuk.

A Magyarország étele projekthez támogatóként csatlakozott:

 • Alföld Porcelán Edénygyár Zrt.
 • Naszálytej Zrt. - Fittej
 • Coninvest
 • Bonduelle Food service
 • Upfield Professional
 • Oldalas magazin
 • Friedmann Kft
 • Nika Cafe
 • Napkin Magyarország
 • Csom2001 Kft.
 • Duni

A Magyarország étele projekthez együttműködő szakmai partnerként csatlakozott:

 • Agrárminisztérium (AM)
 • Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)
 • Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK)
 • Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK)
 • Biokontroll Hungária Kft.
 • Biokultúra szövetség
 • Egészséges Táplálkozásért Egyesület (ETE)
 • Liszt Ferenc Általános Iskola