artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 29. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Az előrejelzések alapján sarkvidéki levegő tör be hazánkba, melynek nyomán számos megyében várható hófúvás, ónos eső és intenzív havazás is. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. ennek megfelelően minden hadra fogható munkagépével és humán erőforrásával, teljes kapacitással végzi országszerte a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat.

A közlekedők gyakorlatilag valamennyi megyében találkozhatnak valamilyen téli időjárási jelenséggel, sőt egyes megyékre több időjárási jelenségre vonatkozóan is magas, narancssárga figyelmeztetés van érvényben.

Ónos eső:

Az előrejelzések alapján a közlekedők csütörtökön elsősorban Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében számíthatnak jelentősebb ónos esőre, de citromsárga figyelmeztetés van érvényben Hajdú-Bihar megyére vonatkozóan is.

Havazás:

A legfrissebb érvényben lévő figyelmeztetések alapján elsősorban Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében várható nagyobb mennyiségű havazás.

Széllökések:

Békés, Csongrád-Csanád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megye kivételével valamennyi megyében legalább 70 km/órás széllökések várhatóak. Sőt, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyében akár 90 km/óra vagy a feletti viharos szél is jöhet a frontokkal együtt.

Hófúvások:

Ahol egyszerre intenzívebb havazás és nagyobb széllökések is várhatóak, ott a hófúvások kialakulásának is nagy esélye van. Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád és Vas megye kivételével ilyen jelenség bármelyik megyében kialakulhat. Mivel a legerősebb széllökések Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében várhatóak, ezért ezekre a térségekre már narancssárga riasztás van érvényben.

Mindent összefoglalva a közlekedőknek az ország észak-keleti részein, vagyis Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, illetve a hófúvásokban leginkább érintett területeken kell téliesebb időjárásra számítaniuk. Sőt, a csapadékos időjárás miatt felázott talaj nyomán már az éjszakai, hajnali órákban is fákat döntött ki a viharos szél, így ilyen esetekre több megyében is számítania kell az autósoknak a nap folyamán. Az ónos eső és a tapadó hó mennyiségétől és súlyától függően pedig kisebb-nagyobb ágak is letörhetnek, amelyek akár az úttestre kerülve a közlekedést is befolyásolhatják. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ráadásul a rendkívül sok csapadék miatt a Sajó is árad, így több útszakaszon is teljes útzár van érvényben. Ezért arra figyelmezteti a közlekedőket a Magyar Közút, hogy a teljes kapacitás mellett végzett, folyamatos és ütemezett munkavégzésük mellett is lehetnek átmenetileg téliesebb útviszonyok egyes szakaszokon. Arra kérik a szakemberek az autósokat, hogy mielőtt útnak indulnak, előtte tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról, forgalmi helyzetről és az alapján tervezzék meg esetleges utazásaikat. Ezt a legegyszerűbben a www.utinform.hu oldalon keresztül tehetik meg, de a társaság országos és megyei diszpécserei is állnak az érdeklődők rendelkezésére, elérhetőségeik megtalálhatóak az előbbi weboldalon.

A téli üzemeltetési munkákat a társaság meghatározott rend szerint, ütemezetten, első körben a gyorsforgalmi utakon, majd a fő-, végül a mellékutakon végzi el és ezeket a köröket addig ismétli, amíg az időjárás és az útviszonyok indokolják. Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy ónos eső idején a megelőzésképpen kijuttatott síkosságmentesítő anyagokat is le tudja mosni az intenzívebb csapadék, míg hófúvások idején a munkagépek hiába takarítják le a burkolatról a havat, a nagy erejű széllökések azt folyamatosan és azonnal vissza tudják hordani az úttestre. Ezért hatékonyan csak a szél és az ónos eső elállta után tudnak beavatkozni a szakemberek, de addig is mindent megtesznek az utak járhatóságáért. Ezért a legmagasabb készültségi fokozatot elrendelve, valamennyi humán- és gépi erőforrásának bevonásával, 3300 fővel, 850 hókotró munkagéppel, 130 hómaróval végzik 12 órás műszakokban, 0-24 órában a szükséges beavatkozásokat. A téli üzemeltetésről a társaság következő videójában további hasznos információkat tudhatnak meg a közlekedők:




You have no rights to post comments