artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

tavaszbanner2020

viktoriatours

20ulius

gazdatavasz

egeszsegesvaros

helyijárat

aurabannermedium2

LizArt Design hajas

BoPi nyito banner uj

zoldvaros

2021. április 11. vasárnap

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


piri2
Bessenyei ltp. üzletsor
06 (30) 596-1883

06 (30) 260-6040

INGYENES házhozszállítás!

HETI MENÜ


termalligetbanner

Telefon: +36 30 963 3740

HETI MENÜ

veradas

ZöldVáros Szerelempark

coaching2

koboreb

prophibanner

 ilonatavasz2020

Fontos félreértést tisztáznak az egyik hazai motoros magazin cikkében, amiből kiderül: hiába 300 W alatti teljesítményű az elektromos kerékpár vagy robogó – ha gázkar van rajta, akkor sisak, jogsi és biztosítás kell hozzá.

A legtöbb kereskedésben úgy árulják a 250-300 wattos elektromos robogókat, hogy azok egyszerű kerékpárok, mivel a KRESZ szerint teljesítményük nem haladja meg a 0,3 kW-ot. Ez jól hangzik, de a valóságban korántsem igaz.

Ha gázt adsz és nem tekered, akkor nem bicikli

Ugyanis az olyan járművek, melyek villanymotorral önállóan, pedálozás nélkül elindulnak és haladnak, azok teljesítménytől függetlenül segédmotorkerékpárok, azaz csak sisakban, biztosítással és vezetői engedéllyel használhatóak közúton. Íme, a törvény betűje:

28. § (2) Az R. 1. számú függelék II. fejezet r) és r/1) pontja helyébe a következő rendelkezés lép (A közúti járművekkel kapcsolatos fogalmak):

  • r/1) Kerékpár: olyan, legalább kétkerekű jármű, amelyet emberi erő hajt, és ezt legfeljebb 300 W teljesítményű motor segíti. A kerékpáron a kerékpárt nem hajtó személy is szállítható erre alkalmas ülésen. A kerékpáron utánfutó vontatására alkalmas berendezés helyezhető el.

Itt ugyan nincs leírva – ezért kissé fura is – a rendőrség friss közleménye, mely szerint ha van gázkar az elektromos hajtású kerékpáron, akkor az már segédmotornak minősül, és nem lehet egyszerű bicaj.

Ennek viszont nem találtuk nyomát a KRESZ-ben, és több olyan típust is forgalmaznak, ami megfelel a fenti rendeletnek, azaz csak pedálozás hatására lép működésbe a villanymotor. Tehát nem önállóan hajtja a járművet, de gázkarral ellátott (vagyis a szabályoknak megfelelően gázadásra nem indul el, csak emberi erővel.)

Első alkalommal általában figyelmeztetéssel megússzák az e-bringások, és kapnak egy részletes tájékoztatót, hogy miért nem számít kerékpárnak a gépük. Másodszorra viszont nincs kegyelem – jön a pénzbüntetés

– Gyakorlatilag az olyan járművek, melyek önerejükből, tekerés nélkül is képesek haladni, azok nem kerékpárok, tehát igazoltatáskor a sisak, a jogsi és a kötelező biztosítás hiányáért is felelnie kell a vezetőnek – szögezte le Görcsös Lajos, közlekedésrendészeti osztályvezető. – Ha az egyébként szabályos e-kerékpáron a vezető a motort is használja, akkor alkoholfogyasztás szempontjából motorosnak minősül, vagyis – a bringásokkal ellentétben – egy kortyot sem ihat – tette hozzá.

elektromos robogo teszt9

Negyvenet megy, 300 wattos motor hajtja és ketten utaznak rajta, mi az? Az emberek – és a forgalmazók – szerint ez kerékpár, de a KRESZ szerint már nem az

Mivel az ilyen gépek jellemzően 30-45 km/órás sebességre képesek, mi is csak támogatni tudjuk, hogy sisakban vezethessék őket és legyen rajtuk érvényes biztosítás. Ugyanakkor ideje lenne rendbe szedni, életszerűbbé tenni a KRESZ-t, hiszen kissé lemaradt a rohamosan fejlődő technika mögött.

robogo rendszam 2014

A vékony kerék és a kipufogó hiánya arra utal, ez egy e-kerékpár, de nincs rajta pedál, ezért a KRESZ szerint segédmotornak minősül

A villanyrollerek kérdése egyszerűen nem tisztázott, vagyis közúton nem használhatóak (mégis tele van velük a pesti belváros). Persze az is nonszensz, hogy egy bicajos 50 km/órával közlekedhet, azaz gyorsabban, mint egy segédmotoros vagy robogós, amin nagyobb, szélesebb kerék és tárcsafék felel a megállásért.

Címlapfotó: Shutterstock