artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 28. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Csáki tarja párolt rizzsel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott káposzta

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Fertőtlenítési útmutatót állított össze az országos főállatorvos megbízásából a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A kiadvány célja, hogy megkönnyítse az állattartó telepek tulajdonosai számára az állatok egészségének megőrzését a fertőtlenítéshez szükséges lépések számbavételével. A gazdasági haszonállattartó telepek megfelelő fertőtlenítése ugyanis a biztonságos élelmiszer előállítás egyik legfontosabb alapfeltétele, egyúttal a komoly gazdasági kárral járó állatbetegségek megelőzésének kulcsa.

Az állatok egészségmegőrzésének, a gazdaságos termelésnek hatékony eszköze, hogy az állatok környezetében a kórokozók mennyiségét tisztítással, fertőtlenítéssel minimálisra csökkentsük, illetve megakadályozzuk annak behurcolását az állományba. Éppen ezért az állattartóknak pontos járványvédelmi-intézkedési tervvel kell rendelkezniük, ami tartalmazza a telepen használt fertőtlenítőszerek, berendezések felsorolását és mennyiségét is. 

A szabályok betartásában nyújt segítséget az országos főállatorvos megbízásából a Nébih által kidolgozott és közzétett „Tisztítási- és fertőtlenítési útmutató állattartó telepek számára” című kiadvány. Az útmutatóban megtalálható többek között néhány alapvető fogalom magyarázata, a tisztítás és fertőtlenítés szigorított végrehajtásának helyes sorrendje, megoldást kínál a földes padlójú ólak, kifutók fertőtlenítésére, valamint fagypont alatti fertőtlenítési lehetőségekre. A fertőzési lánc megszakítására praktikus tanácsok találhatók, melyek sorra veszik azokat a helyeket, ahol rendszeres tisztítással és fertőtlenítéssel meggátolható egy-egy betegség vagy fertőzés elterjedése.

A bejelentési kötelezettség alá tartozó fertőző állatbetegség kitörése esetén a fertőtlenítés irányítását az állategészségügyi hatóság veszi át. A Nébih ezúton is felhívja az állattartók figyelmét, hogy amennyiben egy telepen nem tartják be az állategészségügyi szabályokat, járványvédelmi intézkedéseket, ebbe kiemelten beleértve a rendszeres és szakszerű fertőtlenítést, az akár az állami kártalanításból történő kizárást vonhat maga után.

Az útmutató elérhető és letölthető a hivatal honlapján: https://portal.nebih.gov.hu/-/tisztitasi-es-fertotlenitesi-utmutato-allattarto-telepek-szamara

You have no rights to post comments