artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 29. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

- Ha a Jóisten megadja nekünk, hogy még éljünk egy jó pár esztendőt, és a távoli jövőben visszatekintünk majd a mögöttünk hagyott esztendőkre, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a 2020-as évre emlékezni fogunk. Emlegetni fogjuk, sőt „megemlegetjük”. - kezdte szokásos újévi évértékelőjét Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere.

Egy évvel ezelőtt, 2019-2020 fordulóján még meg sem fordult a fejünkben, hogy egy apró, pici, szabad szemmel nem látható valami ennyire megváltoztatja az általunk ismert világot. Nem gondoltuk volna, hogy 2020 legtöbbet keresett szava a „korona” lesz, de ez a „korona” nem a Netflix méltán híres sorozatát jelenti, amely az angol királynő életét és uralkodását dolgozza fel.

Mindannyian jól emlékszünk, hogy év vége fele kezdtek csörgedezni a hírek a távoli Kína még távolabbi Vupej tartományának Vuhan városából, miszerint egy új típusú, felső légúti megbetegedéseket okozó vírus terjed. Akkor még senki nem gondolta, hogy ebből világjárvány lesz, amiben világszerte milliók betegszenek meg és több százezer halálos áldozatot követel majd.

Berettyóújfaluban a szokásos módon indult az év. Szép reményekkel, szép tervekkel. A februárban elfogadott költségvetés biztos alapot jelentett ez évi terveink megvalósulásához. Intézményeink, cégeink, az önkormányzat működése biztosnak látszott. Rengeteg programot, rendezvényt szerveztünk. Emlékezzünk csak, 2020-ban Trianon- és Erdélyi Gábor emlékévet terveztünk rengeteg tartalmas programmal, előadással. Már kezdtük előkészíteni a Város-napi rendezvényeket. Márciusra kiderült, hogy a baj sokkal nagyobb, mint hittük. A kormány vészhelyzetet rendelt el. Be kellett zárnunk az iskolákat, óvodákat, az idősek otthonában látogatási, majd kijárási tilalmat kellett bevezetnünk. A sport és kulturális élet tereit zárni kellett. Egyik percről a másikra szinte megállt az élet. A kormányrendelet értelmében ráadásul még a képviselő-testület sem ülésezhetett. Meg kellett tanulnunk gyors döntéseket hozni, és hozzászokni ahhoz, hogy nincs idő megbeszélni, megvitatni az ügyeket.

Ebben az időszakban rendkívül sok tapasztalattal lettünk gazdagabbak. Bebizonyosodott, hogy az emberek – ha baj van – elfogadják a szigorú szabályokat, és – ami még fontosabb – összefogtak. Napok alatt összegyűlt a kórházi PCR készülék ára, magánszemélyek, intézmények, óvónők maszkokat készítettek, fertőtlenítő szereket vásároltak, élelmiszert vittek a szolgálatban lévő ápolóknak, mentősöknek. Kialakult egy közösség. Naponta szorongó szívvel hallgattuk a híreket az aktuális fertőzési adatokról, a megbetegedettek számának alakulásáról, az elhunytakról. A járvány első hullámában elkerült minket a baj. Csak hírből ismertük a vírust.

phoca thumb l Együtt erő vagyunk 05phoca thumb l Átadták a Berettyóújfalu Tépe kerékpárutat 18

Alig vártuk a nyarat, amikor a szigorú szabályokon lazítani lehetett. Örültünk a szabadságnak és sokan, sokfele indultunk, hogy a több hónapos bezártság okozta traumákat kipihenjük. Bár emlegették a járvány második hullámát, szerintem senki nem gondolta, hogy ilyen lesz. Ha tavasszal senki nem ismert koronavírusos beteget, - kis túlzással - ősszel nemigen volt olyan család, ahol nem fordult elő fertőzés. Városunkban is egyre csak nőtt a megbetegedések száma, és sajnos már halált is okozott a vírus. Az idő előrehaladtával pedig mind türelmetlenebbé váltak az emberek. Egymásnak ellentmondó, sőt sokszor álhírek jelentek meg a betegséggel, a vakcinával kapcsolatban, ami szintén nem segítette a nehéz időket átvészelni.

Ma már elmondhatjuk, hogy elkezdődött a kórházi dolgozók oltása. Folyamatosan érkeznek az újabb szállítmányok, folyamatosan vizsgálják a szóba jöhető készítményeket. Reményeink szerint 2021 első felében elérjük a nyájimmunitáshoz szükséges átoltottságot. Ehhez feltétlenül fontos hinni a védőoltásokban, nem utolsósorban pedig az kell, hogy álljon rendelkezésre kellő számú vakcina. Addig még szükség lesz az emberek megértésére és türelmére. Túl kell lennünk ezen a szörnyű betegségen. A kórházak és a kórházi dolgozók emberfeletti munkát végeznek. Örök hála nekik és mindazoknak, akik a nehéz időkben is helytálltak. Köszönet illeti az orvosok, ápolók, rendőrök, katonák, pedagógusok, óvónők, dajkák, szociális gondozók, kereskedelmi dolgozók, közterületen dolgozók, szemétszállítók, temetkezésben dolgozók munkáját, és a sort még hosszan folytathatnánk.

Talán mondanom sem kell, hogy a város költségvetését is teljesen átírta a járvány. A tervezett bevételek messze alulmúlták várakozásainkat. Nemcsak a gépjárműadó elvétele okozott nehézséget. Több esetben ingatlanok eladása hiúsult meg, mert visszalépett a vevő a bizonytalan helyzetre való tekintettel. Mindez összességében 150 millió forint bevételkiesést okozott. Az iparűzési adóbevételeink befolytak, itt az jelentett problémát, hogy a kormány a vállalkozások év végi adófizetési kötelezettségét jövő év májusáig kitolta, így decemberre „kiapadt” ez a forrás is.

Egész év során azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy egyetlen dolgozót sem bocsátunk el, és egyetlen dolgozó bére sem csökkenhet, sőt teljesíteni tudtuk a munkavállalóink karácsony előtti jutalmát is.

zs2zs1

Ezen túlmenően a csökkenő bevételek mellett jelentősen megnőttek a kiadásaink is. Folyamatosan pótolni kellett a tisztító, fertőtlenítő szereket intézményeinkben. Több ezer szájmaszkot kellett gyártatnunk a lakosság részére. „Nesze sánta, itt egy púp”, ez a vicc juthatott eszünkbe nyáron, már ha lett volna kedvünk nevetni. A pandémia „szünetében” soha nem látott csapadékos időszak tört ránk, ami komoly megterhelést jelentett a belvízelvezető rendszerünknek. Elöntött pincék, vízben álló udvarok, több millió forintos károk keletkeztek, majd szúnyoginvázió következett. Mindezek megnehezítették, megkeserítették a város minden lakójának életét. Újabb milliós kiadások terhelték amúgy is szegényes kasszánkat.

A sok megpróbáltatás és nehézség ellenére igen sikeres évet hagytunk magunk mögött, ami a fejlesztéseket illeti. Érdemes végigfutni, mi minden történt ebben az évben. Elkészült a „Zöld Város” projekt valamennyi eleme, megújult a Zsinagóga, a Bihari Múzeum, elkészült a belterületi kerékpárút, befejeződött az Ipari Park felújítása és elkészült az Északi Ipari Park. Megújult, kívül-belül megszépült a Városháza, befejezéséhez közeledik a Civil Udvar felújítása, elkezdődött a bölcsőde bővítése, már állnak a falai a Nyíri István Vállalkozói Inkubátorháznak. Elkészült a Berettyóújfalut Tépével összekötő kerékpárút, immár a román határig ér az M4-es autópálya. Hamarosan befejeződnek a munkálatok a Római Katolikus és a berettyóújfalui Református templomon. Elkészült a Berettyószentmártoni Református Egyházközség gyülekezeti terme. Átadtuk a 47. sz. főút megújult teljes belterületi szakaszát. Elkészült a Büntetésvégrehajtás Egészségügyi Központjának impozáns épülete. Akármerre járunk a városban, rendre építkezéseket látunk. Zajlik az ivóvízminőség-javító program, jelenleg az új vezetékhálózatot fektetik le. Ezeken túl hamarosan kiírásra kerül a leromlott városrész rehabilitációs pályázatának közbeszerzése. Tavasszal hozzá is tudunk kezdeni. Ezzel elmondhatjuk, hogy valamennyi elnyert TOP pályázatunk megvalósulási szakaszba lépett.

phoca thumb l Átadták az M4 es autópálya Ártándig tartó szakaszát01phoca thumb l megújult az 47 es főút szentmártoni szakasza 14

A város jelképes karácsonyfája alá pedig megérkezett a várva-várt ajándék. A kormány 2 milliárd forintos támogatásával biztossá vált a Bihar Termálliget gyógyászati fejlesztése. A kivitelezés a munkaterület átadással 2021. január 5-én veszi kezdetét és 14 hónap alatt elkészül Bihar első gyógyfürdője. A projekt befejezési határideje 2022. február 28. Ez a beruházás felteszi az ország gyógyturizmusának térképére városunkat. A fejlesztés eredményeképpen jelentősen megnő a városba látogató turisták száma, és ami fontos, egész évben tudjuk majd őket fogadni. Remélem, az egész város érezni fogja ennek hasznát.

Egy nagyon nehéz, küzdelmes éven vagyunk túl. Bízom benne, hogy az előttünk álló év könnyebb lesz. Erőt meríthetünk az idei nehézségekből, az összekapaszkodásunkból. Számíthatunk egymásra. Jusson eszünkbe Gróf Széchenyi István mondata: „Egynek minden nehéz, soknak semmi nem lehetetlen.”

Adjon erőt a hit mindnyájunknak! Bízzunk az orvostudományban, a tudósokban, és akkor le tudjuk győzni ezt a kórt. Adja az Isten, hogy egyre kevesebben betegedjenek meg, és ami a legfontosabb, ne legyen több halálos áldozat.

Mindezek reményében kívánok a Berettyohír olvasóinak és Berettyóújfalu valamennyi polgárának eredményekben gazdag, békés, boldog új esztendőt!

132004839 3527577097331838 7039207118771067289 n

Fotó: Török Sándor

You have no rights to post comments