artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 28. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Csáki tarja párolt rizzsel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott káposzta

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A 2014-2020 időszak Interreg V-A Románia-Magyarország Együttműködési Program keretében megvalósuló CCC_MB ROHU 283 számú „Fenntartható, határokon átnyúló együttműködés Margitta és Berettyóújfalu települések között" elnevezésű pályázat záró rendezvényére 2020. augusztus 18-án került sor a Makk Kálmán Moziban.

A záró konferencián Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere köszöntötte a jelenlévőket. Polgármester úr elmondta, a mai nap azt bizonyítja, hogy egy nagyon szép és tartalmas projektet az élet hogyan tud átírni. A pályázat kezdetekor Margitta város vezetésével örömmel vágtak bele annak megvalósításába, a közös programok megszervezésébe. Ahogy Muraközi István fogalmazott, sajnos időközben a COVID-19 „szereplő” elvitte a show-t a projekt utolsó rendezvényei elől.

Partnerség egy jobb jövőért 06Partnerség egy jobb jövőért 04

Fontos kiemelni, hogy egy évtizedek óta meglévő testvérvárosi kapcsolathoz, ami Margitta és Berettyóújfalu között van, számos közös hivatalos esemény kötődik, de a cél az, hogy a lakosság minél több rendezvényen közvetlenül vehessen részt, magáénak érezve azt, valamint megismerjék egymást és azt a kultúrát, amit képviselünk. A közművelődési intézmények közös munkája révén valósulhatnak meg ezek a célkitűzések. Muraközi István köszönetet mondott a projektben résztvevőknek és bízik abban, hogy újabb közös pályázatokra is lehetőség nyílik a közeljövőben. Margittával együttműködve valósulhatott meg a Polgármesteri Hivatal nagytermének felújítása és folyamatban van egy közös projekt, melynek során a piac további fejlesztése fog megvalósulni.

A projektet Kállai Irén, a Berettyó Kulturális Központ igazgatója mutatta be. Igazgató asszony kiemelte, ez volt az első olyan nemzetközi projekt, amelybe külső menedzsmentet nem vontak be, annak érdekében, hogy a legtöbb elérhető forrást „házon belül” tudják felhasználni. Köszönetét fejezte ki minden dolgozónak, hogy elhivatott hozzáállásuk és munkájuk révén minőségi és értékes eredmény születhetett.

Teljes költségvetés: 80.000,00 euró, amelyből ERFA támogatás 68.000,00 euró.

A Berettyó Kulturális Központ projektrésze 32.000 euró melyből:

  • 27.200 euró Európai Uniós támogatás
  • 3199,68 euró hazai társfinanszírozás
  • 1600,32 euró saját forrás

Partnerség egy jobb jövőért 10Partnerség egy jobb jövőért 11

A „Fenntartható határon átnyúló együttműködés Margitta és Berettyóújfalu települések között” projekt fő célja a Margitta és Berettyóújfalu intézményeinek és közösségeinek fenntartható együttműködésének fokozása volt.

A projekt berettyóújfalui eredményeit, kapcsolódó rendezvényeket Lisztes Éva, a Nadányi Zoltán Művelődési Ház vezetője ismertette. Fő projektelem a meglévő színpadunkra (8x10 m) színpadfedés beszerzése, valamint 2 nemzetközi rendezvény megszervezése volt, 2019. augusztus 19-én néptáncos témában és 2019. szeptember 14-én kulturális rendezvényként, kiemelt gasztronómiai programokkal. A zárórendezvényre eredetileg 2020.május 23-án került volna sor. A fél éves hosszabbítás miatt ez 2020. augusztus 18-án, a 3 napos Művészeti Fesztiválunk keretében valósulhatott meg.

Partnerség egy jobb jövőért 03Partnerség egy jobb jövőért 13

Botos Sándor, Margitta Város Önkormányzatának hivatalos képviselője - aki online kapcsolódott be a konferenciába - a projekt margittai eredményeiről számolt be. Mint azt megtudtuk, pályázat keretén belül sikerült megtartani tavaly a Margittai Ősz elnevezésű rendezvénysorozatot, ahol naponta 700 résztvevő volt jelen. A tavaszi rendezvény megvalósítását a járványhelyzet nem tette lehetővé. Ezt szeptemberben szeretnék pótolni, a kötelező korlátozó intézkedések betartásával. A projekt keretén belül sikerül beszerezni egy 48 nm-es színpadot, színpadfedéssel együtt. Botos Sándor Margitta város nevében megköszönte a partnerséget és bízik abban, hogy a korábban említett harmadik közös pályázatuk is heteken belül aláírásra kerül.

A konferenciát állófogadás zárta.

A pályázat részeként 18 órától ingyenes Blues est várta a szórakozni vágyókat, melyen koncertet adott a Simple Blues Band, valamint az AG Weinberger 4th zenekar.

AG Weinberger 4th koncert 54

 


A PROGRAMRÓL

Interreg V-A Románia-Magyarország Program, amely megvalósítására a 2014-2020 közötti időszakban kerül sor, folytatja a román-magyar határmenti övezet együttműködésének támogatását. A programot az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszírozza, amelyet a programban résztvevő két tagállam nemzeti társfinanszírozással egészíti ki. A programon belül nyílt pályázati felhívások (pályázati kiírás) során vissza nem térítendő támogatásban részesülnek olyan közös, határmenti együttműködési projekt javaslatok, amelyek a következő prioritási tengelyeket célozzák meg:

  • Közös védekezés valamint a közös értékek és források hatékony felhasználása (Együttműködés a közös értékek és források mentén) – 48,50 millió euró
  • A fenntartható határon átnyúló mobilitás fejlesztése és a szűk keresztmetszetek megszüntetése (Együttműködés a hozzáférhetőséget illetően) – 34,99 millió euró
  • A foglalkoztatás fejlesztése és a határon átnyúló munkaerő-mobilitás támogatása (Együttműködés a foglalkoztatás terén) – 55,07 millió euró
  • Az egészségügyi szolgáltatások fejlesztése (Együttműködés az egészségügyi ellátás és a megelőzés tekintetében) – 57,03 millió euró
  • A kockázat-megelőzés és katasztrófakezelés (Együttműködés a kockázat megelőzés és a katasztrófakezelés tekintetében) – 9,55 millió euró
  • Határon átnyúló együttműködés támogatása intézmények és állampolgárok között (Intézmények és közösségek együttműködése) – 4,01 millió euró

A program teljes költségvetése, amely tartalmazza a nemzeti társfinanszírozásokat is, kb. 232 millió euró. Ebből az összegből kb. 189 millió euró az Európai Regionális Fejlesztési Alapból (ERFA) származik. A projektek finanszírozása három forrásból valósul meg:

  • ERFA (legfeljebb 85%),
  • A román állam társfinanszírozása (13%) / a magyar állam társfinanszírozása (10% vagy 15% a kedvezményezett típusától függően),
  • A román partnerek önereje (minimum 2%) és/vagy a magyar partnerek önereje (0 vagy minimum 5%).

A határmenti jellegből adódóan, a program pár egyedi jellemzővel rendelkezik:

Kedvezményezettek

A pályázók székhelye vagy kirendeltsége/regionális/helyi intézménye a célterületen kell legyen (Satu Mare, Bihor, Arad és Timiş megyék Romániában, ill. Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád megyék Magyarországon).
A program néhány kivételt is megenged olyan közjogi intézmények esetében, melyeknek a székhelye nem a támogatható területen található, azonban illetékesek a programterületen intézkedéseket folytatni.

Vezető kedvezményezett

Valamennyi projekt esetében, az egyik partner intézmény vagy szervezet vezető kedvezményezettnek lesz kinevezve, magára vállalva a projekt megvalósításának felelősségét. Egy partnerség legalább két partnerből áll, mindkét résztvevő országból minimum egy partner részt kell hogy vegyen benne. Valamennyi partner a támogatható programterületen kell folytassa tevékenységeit.

Együttműködés

A projekt partnerek a projekt kidolgozásában és megvalósításában együtt fognak működni. Továbbá, a partnerek a személyzet és/vagy finanszírozás terén is együttműködhetnek.

Határon átnyúló jelleg és hatás

A program keretein belül megvalósítandó intézkedések erős határon átnyúló jelleggel fognak rendelkezni, a határmenti övezet számára relevánsak lesznek és mind két állam érdekeit fogják tükrözni. A kidolgozott projektek a jogosult terület közös szükségleteire fognak választ adni és az azonosított problémákat határon átnyúló szemszögből fogják megoldani.

You have no rights to post comments