artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 28. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Csáki tarja párolt rizzsel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott káposzta

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Forrás: Ingatlannet.hu

A koronavírus által előidézett árcsökkenési tendenciák országszerte korábban nem látott helyzetet teremtettek az ingatlanpiacon, hiszen a korlátozó rendelkezések, valamint a lezajló gazdasági változások mind a vásárlás előtt állókat, mind a házukat, lakásukat áruba bocsátókat felkészületlenül érték. Berettyóújfaluban és környékén sem volt ez másképp. Az eladásra kínált ingatlanok átlagos négyzetméter árairól azonban elmondható, hogy az áprilisi visszaesés után június-júliusra visszatértek a “normál kerékvágásba”.

Az áprilisi visszaesés után ismét növekvő az árak trendje

Az ingatlannet.hu statisztikái szerint az idei első félévben Berettyóújfaluban a családi házak négyzetméter árai növekvő tendenciát mutattak. Ez alól kivételt jelentett a március-áprilisi időszak, amikor is a települést is elérte az az általános csökkenő trend, melyet az akkor Magyarországon is megjelenő COVID-19 idézett elő.

Március hónapról áprilisra a városban meghirdetett eladó házak átlagos négyzetméter árai átlagosan kb. 2,8%-kal estek. Májusra az árszínvonal a vírus megjelenése előtti tendenciához tért vissza: 8,8%-os növekedéssel a négyzetméterek átlagárai a márciusi árak fölé stabilizálták magukat.

A hajdú-bihar megyei városban így az eladásra kínált családi házak átlagos négyzetméter árai az első félév végére az év eleji árakhoz képest összesen kb. 42,85%-kal emelkedtek, azaz júniusra átlagosan 64 ezer forint/nm-rel drágultak a berettyóújfalui házak januárhoz képest.

Egy évvel ezelőtt a hasonló típusú ingatlanokat négyzetméterenként (egy júniusi kiugró átlagérték kivételével, amikor is kb. 256 ezer Ft-ba, azaz csaknem 20%-kal többe került a családi ház négyzetmétere) átlagosan kb. 18%-kal alacsonyabb árért lehetett megvásárolni.

Milyen a helyzet a megyeszékhelyen?

Habár a “kálvinista Rómában” az utóbbi időben sok új társasház épült, mégis a CSOK nagy hatással bír a családi házak keresletének növekedésére. A Debrecenben megvásárolható családi házak átlag négyzetméter árainak alakulását 2020 első félévére vonatkozóan vizsgálva elmondhatjuk, hogy egyik hónapról a másikra a változás százalékos értéke 0 és 2% közé tehető. A legnagyobb mértékű változás 2019 decembere és 2020 januárja között volt jellemző, ekkor négyzetméterenként átlagosan 3875 Ft-tal kellett többet fizetni egy-egy házért. Ugyanitt a megfigyelt időszakban egy családi ház a legdrágábban márciusban cserélt gazdát, ekkor a négyzetméterek átlagára 365 ezer Ft volt, míg júniusban juthattunk a legolcsóbban azonos típusú lakóingatlanhoz: ekkor összesen a márciusi árakhoz viszonyítva 1,24%-kal alacsonyabb négyzetméter-átlagárak voltak jellemzőek a helyi családi házak piacán. Mindez forintban kifejezve több mint 4500 Ft-os különbséget jelent.

debrecen grafikon

Forrás: Ingatlannet.hu

Debrecen áraihoz képest tehát Berettyóújfaluban egy családi házra június hónapban 147 ezer forinttal alacsonyabb átlagos négyzetméter áron lehet szert tenni. Így 20 millió Ft-ból a cívisvárosban az ingatlannet.hu-n elérhető hirdetésekben szereplő árak középértékével kalkulálva egy 55 nm-es, míg Berettyóújfaluban ugyanennyiért egy 93 négyzetméteres családi házat lehetne vásárolni.

Debrecen a júniusi, kb. 361 ezer forintos négyzetméter-átlagáraival a hatodik legdrágább megyeszékhely (Budapestet is beleértve), már ami a családi ház vásárlását illeti.

Olcsóbbak a házak, mint év elején, azonban drágultak a négyzetméterek tavaly nyár óta

Kissé visszatekintve a korábbi időszakokra, elmondhatjuk, hogy a 2020 júniusi adatokhoz viszonyítva a statisztikák szerint fél évvel ezelőtt csekély mértékkel, kb. 0,12%-kal voltak drágábbak az eladó családi házak négyzetméter-átlagárai Debrecenben, míg egy évvel ezelőtt 7,15%-kal kevesebb összegért cserélt tulajdonjogot egy hasonló típusú ingatlan.

You have no rights to post comments