artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 28. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Csáki tarja párolt rizzsel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott káposzta

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A kormány nem kíván változtatni a koronavírus-járvány elleni védekezést szolgáló, jelenleg hatályos intézkedéseken, mert bármilyen módosítás kockázatos lenne - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón.

A kormány semmilyen kockázatot nem vállal, a cél a második hullám megelőzése - hangoztatta. Gulyás Gergely azt jelölte meg célként, hogy szeptember 1-jével az iskolák rendes tanulmányi rendben kezdhessék meg működésüket.

Magyarország sikeresen védekezett, de több környező országban nő a fertőzések száma

Gulyás Gergely a járványhelyzetről szólva kiemelte: Magyarország azon államok közé tartozik, amelyek a vírus első hullámát a legsikeresebben kezelték, sokkal jobban, hatékonyabban, mint például Spanyolország, Belgium, Olaszország, Hollandia vagy Svédország.

De ez csak egy részsiker - folytatta -, mert bár Magyarországon a helyzet stagnál, a fertőzésszám kifejezetten alacsony, sok helyen már megindult egy erős második hullám. Romlott a helyzet például Szerbiában, Romániában, Koszovóban, Albániában és Montenegróban, továbbá Svédországban, az Egyesült Királyságban, és Olaszországban is tapasztalható volt egy szerény mértékű növekedés - sorolta, jelezve, hogy a helyzet romlása világtendencia.

Rámutatott ugyanakkor, hogy a környező országok közül Horvátországban és Szlovéniában csökkent az aktív esetek száma. A Miniszterelnökség vezetője azt közölte, hogy Magyarországon a jelenlegi keretek között tartható a fertőzésszámok stagnálása.

Hangsúlyozta, a védekezés akkor eredményes, ha mindenki tartja a védőtávolságot, és a maszkviselésre vonatkozó előírásoknak is eleget tesz.

A miniszter arra a kérdésre, hogy mikorra várható a járvány második hulláma, azt válaszolta: Európa számtalan országában olyan felívelés tapasztalható a számokban, amit második hullámnak kell tekinteni. Hozzátette: Magyarországon azért kell mindent megtenni, hogy a második hullám minimális legyen. Egy másik kérdésre válaszolva kifejtette: amennyiben az aktív fertőzések száma az 1000-1500-at meghaladná, akkor ez egyértelműen a második hullámot jelentené, jelenleg viszont 500 és 600 között stagnál az aktív esetek száma.

Arra a kérdésre, hogy a rendőrség szankcionált-e már a maszkviselési szabályok megszegése miatt, a miniszter azt válaszolta: a rendőrség törvény alapján intézkedhet, bírságot szabhat ki, akár több tízezrest is, és tudomása szerint néhány esetben büntettek is. Megjegyezte: van lehetőség szankcióra, de mindenkit önkéntes jogkövetésre kérnek.

500 fő feletti zenés-táncos rendezvény továbbra sem tartható

A zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó hatályos szabályokat ugyanakkor augusztus 15. után is fenntartják - mondta.

Garázskoncert-sorozat indul

A miniszter arról is tájékoztatott, hogy a kormány 5,3 milliárd forintos támogatást nyújt a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került zenészszakmának. A keretből egy úgynevezett garázskoncert-sorozat indul, a felvételeket pedig mindenkinek elérhetővé teszik. Az 5,3 milliárd forintból 800 milliót kifejezetten a cigányzenészek megsegítésére szánnak.

A kiválasztásba neves zenei producereket vonnak be, a programot pedig a Magyar Turisztikai Ügynökség bonyolítja le - tette hozzá.

Eddig 1 millió 192 ezren töltötték ki a koronavírusról szóló nemzeti konzultációt

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő arról számolt be, hogy a csütörtök reggeli adatok szerint már 1 millió 192 ezren töltötték ki online vagy postai úton a nemzeti konzultációs íveket. A konzultáción való részvételre augusztus 15-ig még mindenkinek lehetősége van - jelezte a kormányszóvivő.

Szentkirályi Alexandra azt mondta: a kormány eddig is minden fontos döntése előtt kikérte a magyar emberek véleményét. Nincs ez másként a koronavírus-járvány elleni védekezés, illetve a gazdasági hatások esetében sem. Azt szeretnék, ha egyetértési pontok lennének az emberek között, ezzel is támogatva a kormány munkáját - közölte.

Egységes tájékoztatás lesz az augusztus 1-jét követő tesztelési eljárásrendről

A külföldről, sárga, illetve vörös besorolású országokból visszatérők augusztus 1-je után teszteléséről szólva elmondta: állami vagy magán szolgáltatóhoz is lehet menni tesztelésre, és a tesztelés elvégzése érdekében el lehet hagyni a karantént. A szaktárca egységes tájékoztatás ad majd az augusztus 1-jét követő eljárásrendről - tette hozzá a miniszter.

A gazdaság újraindításáról

A miniszter a gazdaság újraindítására vonatkozó felvetésre kifejtette: a vállalkozások igénybe vehetik egyebek mellett a munkahelyvédelmi, illetve munkahelyteremtő bértámogatást, a Széchenyi-kártya programot, a fejlesztési bank termékeit, a high-tech- és zöldpályázati konstrukciót, a versenyképesség-növelő támogatást, a Kisfaludy szálláshelyfejlesztési programot és a hitelmoratóriumot. Hozzátette: tárgyalnak a bankszövetséggel arról, hogy jövőre tudnak-e további kedvezményeket vagy részbeni moratóriumot biztosítani cégeknek.

Azt, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a munkanélküliség rekordszinten van, Gulyás Gergely úgy kommentálta: a KSH foglalkoztatotti létszámra vonatkozó adatai szerint 4 millió 457 ezren dolgoznak, ami az egy évvel ezelőtti számhoz képest 38 ezerrel kevesebb és mintegy 100 ezerrel több mint a válság mélypontján. Hozzátette: azt remélik, hogy ebben még az évben elérhetik a tavalyi év azonos időszakának a foglalkoztatotti adatait.

A GDP alakulására vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely közölte: ma még mindig nehéz felelősségteljes prognózist adni, de úgy látják, hogy a mínusz 3 százalékos előrejelzés nagy tévedést valószínűleg nem jelent. Hozzátette: nagy a bizonytalanság, az összképhez az augusztusi adatokat és a járvány esetleges második hullámának gazdasági következményeit is figyelembe kell venni.

Megmarad az egyszerűsített receptkiváltásra vonatkozó szabályozás

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva megerősítette: szeptember 17-e után, illetve a járványügyi készültség elmúltával is megmarad az egyszerűsített receptkiváltásra vonatkozó szabályozás.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán




You have no rights to post comments