artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

viktoriatours

20ulius

egeszsegesvaros

tavaszbanner2020

eszakiipar

gazdatavasz

iparterulet

helyijárat

aurabannermedium2

berettyokartya2019

LizArt Design hajas

coaching2

BoPi nyito banner uj

zoldvaros

2020. július 8. szerda

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Vegyes gyümölcsleves

Palermói sertésborda hasábburgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

A heti desszert: Tiramisu 500 Ft/adag

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


piri2
Bessenyei ltp. üzletsor
06 (30) 596-1883

06 (30) 260-6040

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Gyümölcsleves

Sült csirke rizzsel

"B" menü:

Paradicsomleves

Rizses hús

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

veradas

ZöldVáros Szerelempark

koboreb

allampapir

kontrollbanner

ilonatavasz2020   

A Szallas.hu-n évente átlagosan 30 milliárd forint értékben foglalnak szállást a magyarok, ami a magyar kereskedelmi szálláspiac 10 százalékát teszi ki, így a foglalási adatok elemzésével jól szemléltethetők a turizmus aktuális trendjei.

Pünkösd 2020-ban

Egyértelmű irányzat rajzolódik ki: beindult a belföldi turizmus. 8 nap alatt megduplázódott a pünkösdi hétvégére megtett foglalások száma, s ezzel most már 40 százalék alatti az elmaradás idén januárjától május 18-áig az előző év ugyanezen időszakához képest, míg egy hete a tavalyi harmadát sem érte el.

Top 10 belföldi úti cél a pünkösdi hosszú hétvégén:

 1. Siófok
 2. Eger
 3. Balatonfüred
 4. Zalakaros
 5. Gyula
 6. Nyíregyháza
 7. Hévíz
 8. Hajdúszoboszló
 9. Miskolctapolca
 10. Pécs

Az átlagos foglalási érték pünkösdkor 49 ezer forint, a foglalások kétharmada 50 ezer forint alatti. A legtelítettebb nap május 30-a lesz.

Nyár: augusztus 20-ai hosszú hétvégén rekord forgalomra számíthatunk?

Június egyelőre gyengébb a tavalyhoz képest, viszont július már erősödik. Az augusztus 20-ai hosszú hétvégére eső foglalások már 7 százalékkal túl is szárnyalták a rendszerben tavaly ilyenkor mért állást.

Az adatokat szemléltető grafikon:

foglalasok erkezesi nap szerint szallashu

A balatoni szállásoknál van még szabad kapacitás

A balatonparti nyaralásokkal egyelőre óvatosak az utazók, jelentős a szabad kapacitás több balatoni városban: Balatonalmádiban, Balatonvilágoson, Balatonkenesén és Zamárdiban is, ahol felére esett a foglalások száma a következő hónapokra. A fürdővárosok, mint Miskolctapolca vagy Kehidakustány, sem vonzóak egyelőre, felére esett vissza az érdeklődés. Egyelőre nem termálfürdőkbe és a közös medencés helyekre vágynak az utazók, inkább a különálló apartmanokat és vendégházakat részesítik előnyben. A wellnesshotelek is először a wellnessrészleg nélkül nyitnak ki országszerte.

Átlagos foglalási érték 100 ezer forint, a foglalások 30 százaléka 50 ezer forint alatti, harmada 50-10 ezer forint közötti.

Top 10 belföldi úti cél a jelenlegi foglalási állás szerint (2020 nyarán):

 1. Siófok
 2. Hajdúszoboszló
 3. Balatonfüred
 4. Zalakaros
 5. Gyula
 6. Hévíz
 7. Balatonlelle
 8. Zamárdi
 9. Eger
 10. Harkány

Falusi turizmus és tópartok

A magyar települések túlnyomó részén még nem érte a foglalások száma a tavalyit, de van néhány hely ahol jelentős fellendülést látunk.

A falusi turizmus 500 százalékot nőtt tavalyhoz képest, bár ez még mindig csak néhány száz utazót jelent országos szinten. A falusi turizmus népszerűségét növelik a jellemzően különálló házak saját kerttel, közeli túra-, zarándok- és bicikliútvonalak, kerti bográcsozási lehetőségek.

A Balaton-felvidéken és nagyobb városok mellett találunk olyan településeket, ahol megduplázódott a szállóvendégek száma tavalyhoz képest, például Szentbékkálla és Szentantalfa. Kaposvár mellett, a Zselici dombság ékkövei Bárdudvarnok és Zselickisfalud is fokozott érdeklődésre tart számot. A Pakshoz közeli Szelídtópartot a csónakázó- és horgász tava miatt keresik fel, Békésszentandrást, pedig az ország 5. legnagyobb állóvize, a Kákafoki-holtág teszi népszerűvé a kirándulók számára.

A belföldi turizmus növekszik, a külföldi utazásokkal még kivárnak az utazók

Míg a nyári hónapokra negyedével csökkent a belföldi foglalások száma, addig a magyarok külföldi foglalásai a tavalyi felére zuhantak vissza.

Még nem kezdtek el akciózni a szálláshelyek

Az egy főre jutó szálláshely árak 3 százalékkal növekedtek előző évhez képest. Idén minden szállás típust figyelembe véve 8,480 Ft/fő/éj a magyar átlagár június 1. és augusztus 30. között. Leginkább a villák és falusi szálláshelyek árai növekedtek, míg a hostelek csökkentették az áraikat.

Átlagárak Ft/fő/éj 2019-ben és 2020-ban grafikon (Forrás: Szallas.hu):

atlagarak szallashu

Érdekes trend, hogy összességében a foglalások átlagos értéke 15 százalékkal emelkedett 2019-hez képest: míg tavaly nyáron átlagosan 88 ezer forintért foglaltak a magyarok, addig idén már 113 ezret fordítunk átlagosan szállásra. Az adatokból az látszik, hogy a lemondott húsvéti és tavaszi üdüléseken megspórolt pénz egy részét arra költjük, hogy nyáron egy kicsit jobb, drágább szálláson nyaralhassunk, vagy 1-1 nappal meghosszabbítjuk a nyaralást. Megerősíti ezt a trendet az is, hogy míg az 1, 2, 3, és 4 csillagos hotelek foglalásai harmadával-felével csökkentek nyárra, addig az 5 csillagos hoteleknél több élő foglalást látunk.

Szóljon hozzá!