artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 29. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Már több napja jelentősen csökken a fertőződések száma - hangsúlyozta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján. Városunkban még nem nyit ki a strand, ugyanis egyelőre a vízforgató rendszerű medencék használata megengedett, az úgynevezett "töltő-ürítős" és a gyógyvizes medencéké, valamint az "aeroszolképződéssel járó élményelemeké" nem. A Bihar Termálliget vízforgató rendszerű medencéjének vize jelenleg még hideg, strandolásra nem alkalmas - tájékoztatta lapunkat Bondár Sándor, a Herpály Team Kft. ügyvezetője.

Müller Cecília közölte: az elmúlt 24 órában 28 új esetet regisztráltak, tízzel nőtt a halálos áldozatok száma, a 3178 igazolt esetből 1921 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, akiknek mintegy felét kórházban kezelik. Jelentősen - 865-re - emelkedett a gyógyultak száma - tette hozzá.

Az országos tisztifőorvos értékelése szerint ez bizakodásra ad okot, az előzetes modellszámítások és járványügyi becslések beigazolódni látszanak. "Úgy tűnik, hogy elindult a megbetegedések és fertőződések számának csökkenése" - mondta.

Müller Cecília szólt arról is, hogy a vidéki strandok és fürdőhelyek szabadtéri részei megnyithattak. Ezzel kapcsolatban azt mondta, hatósági engedély és helyszíni szemle birtokában lehet a strandokat és a természetes fürdőhelyeket újranyitni.

Hangsúlyozta: ezeken a helyeken is be kell tartani a személyi távolságot, a medencéknél ez egy emberre négy négyzetméter vízfelületet jelent. A meghatározott számú fürdővendég beengedéséről az üzemeltetőnek kell gondoskodnia - emelte ki.

Müller Cecília kitért arra is, hogy a zuhanyozókat, öltözőket és egyéb kiszolgáló helyiségeket akkor is lehet használni, ha a strandhoz tartozó épületben vannak, de ezeket gyakrabban, óránként, a beléptetéshez használt karórát pedig minden használat után fertőtleníteni kell.

Kiemelte: aki beteg vagy valamilyen bőrbajban szenved, az ne menjen strandra, és a medencehasználat előtti és utáni zuhanyozás is mindenképpen szükséges.

A medencét használat előtt mindenképpen mechanikai tisztásnak kell alávetni, a fertőtlenítéshez használt szernek 50 milligramm/liter klór töménységűnek kell lennie - közölte. Jelezte, a vírus a természetben sérülékeny, hamar elpusztul, így a medencevízbe nem kell a szokásosnál több klór.

Egyelőre a vízforgató rendszerű medencék használata megengedett, az úgynevezett "töltő-ürítős" és a gyógyvizes medencéké, valamint az "aeroszolképződéssel járó élményelemeké" nem.
Müller Cecília kiemelte, a zárt fürdők vagy fedett helyen üzemelő medencék nem használhatók, és szintén nem lehet igénybe venni a belső terekben található szaunát, gőz- és pezsgőfürdőket, csúszdákat sem.

A vidéki konditermek használatára is hasonló szabályok vonatkoznak - mondta kérdésre válaszolva az országos tisztifőorvos -, el kell kerülni a zsúfoltságot, a sportszereket rendszeresen - minden használat után - fertőtleníteni kell, és ugyanígy kell eljárni a közös használatú helyiségekben, öltözőkben, zuhanyozókban.
Kérdésre reagálva Müller Cecília elmondta azt is, hogy két gyereket ápolnak kórházban koronavírus-fertőzéssel, állapotuk kielégítő.

You have no rights to post comments