artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 24. szerda

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Vaníliás almaleves

Szezámmagos rántott jércemell zelleres burgonyapürével, balzsamos jégsalátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki bejelentését követően Kásler Miklós levelet küldött az intézményvezetőknek, amelyben részletezi az egészségügyi ellátás új rendjét május 4-étől és annak feltételeit. Másfél hónapos szünet után (ami alatt csak a sürgős és azonnali ellátások voltak engedélyezettek) több fontos területen újraindul az ellátás.

A hosszú hétvége alatt tudnak felkészülni az egészségügyi intézmények (állami és magán egyaránt) az egészségügy négyszakaszos újraindulásának első, hétfőn induló fordulójára.

Az emberi erőforrások miniszterének Portfolio-hoz eljutott, április 30-án kiküldött levele kitér arra, hogy a meghozott intézkedéseknek és az intézményvezetők fegyelmezett együttműködésének köszönhetően a koronavírus járványügyi helyzet kedvezően alakult, ezért a védekezés új szakaszában az egészségügyi ellátás újraindításáról döntött.

Ezért szigorú higiénés rendszabályok, valamint a lefektetett alapelvek betartása mellett május 4-én az alábbi ellátások nyújtására van lehetőség:

  1. A háziorvosi és házi gyermekorvosi, továbbá a védőnői ellátások és fogászati alapellátás.
  2. A járóbeteg szakellátás, ideértve a diagnosztikai ellátásokat és a fogászati szakellátást is.
  3. Az egynapos ellátások.
  4. A fekvőbeteg szakellátásból a rehabilitáció és a tranplantációs beavatkozások.
  5. A nem közfinanszírozott (magán) ellátások.

A tárcavezető azt kéri az intézményektől, hogy minden ellátási szinten első ütemben a COVID-19 átvitel szempontjából alacsonyabb kockázatot jelentő, egyben a beteg egészségügyi állapota szempontjából sürgősebb beavatkozásokat végezzék el. Ezt követően fokozatosan javasolja a beavatkozások kiterjesztését a tervezett beavatkozások szélesebb körére.

Leszögezi ugyanakkor azt is, hogy a fenti rendelkezés a járványügyi helyzet függvényében még módosulhat.

Annyit tesz még hozzá a kórházi ágyak 50%-át felszabadító tárcavezető, hogy az ellátórendszernek minden helyzetben képesnek kell lennie azt a kapacitást nyújtani, amit az aktuális megbetegedések száma igényel.

Az intézményvezetőknek ehhez rugalmas ágykapacitás tervezés alkalmazását javasolja, a COVID-19 betegek ellátásához és a készenlét fenntartásához, valamint a nem koronavírusos betegek ellátásának visszaépítése érdekében.

A levélhez csatolt mellékletből kiderül:

az akut rehabilitációs ellátás felépítése érdekében 3000 ágy felszabadítása szükséges, rugalmas kapacitástervezéssel.

Ezek a feltételek

A háziorvosi és fogászati alapellátás újraindításának feltétele, hogy a beteg telefonon előzetesen időpontot kérjen, majd a rendelőbe lépéskor testhőmérséklet mérése szükséges, a betegeknek 1,5 méteres távolságot kell tartaniuk egymástól. Folyamatos fertőtlenítőszeres takarítást kell végezni, a dolgozók részére vírusölő hatású kézfertőtlenítő szert, szükség szerint védőeszközöket kell biztosítani - mondja ki.

Azt is részletezi a dokumentum, hogy a telefonkonzultációt követően kerülhet sor személyes orvos-beteg találkozásra, amelynek előjegyzés szerint kell történnie, a jogszabály szerinti heti 15 órában. Az előjegyzés főszabálya: óránként maximum 4 beteg vizsgálata.

Telefonon vagy egyéb nem személyes úton kell viszont végezni az igazolások, keresőképtelen állomány igazolás kiállítását, szociális ellátáshoz szükséges dokumentumokat. 

A járóbeteg szakellátásban meg kell teremteni egy olyan elektronikus egészségügyi szolgáltatást, amely lehetővé teszi a személyes találkozás nélküli kapcsolattartást, a pácienssel való kommunikációt, szabályos telefonos vizit lebonyolítását. Három kimenetel lehet az első távkonzultáció után:

  • Megnyugtató, nincs további teendő a beteggel.
  • Kérdéses, ez esetben újabb távkonzultáció, gyógyszerfelírás e-receptre.
  • Problémás, ebben az esetben személyes vizsgálat nem kerülhető el, a beteget időpontra kell hívni.

Telefonos konzultáció alapján az orvos rendelkezhet a kórházi beutalásról és mentőrendelésről. Az intézményi vizsgálat esetén óránként maximum 4 vizsgálat javasolt. Csak olyan szakrendelés működhet tehát, ahol előjegyzés alapján fogadják a betegeket.

A beteg épületbe való belépésekor kötelező pre-triage, ahol megtörténik a beteg lázmérése, higiénés kézfertőtlenítése, a járványügyi kérdőív kitöltése, védőmaszkkal történő ellátása. A kikérdezés során a koronavírus gyanúsnak vélt beteget az erre a célra kijelölt és elkülönített pre-triage szakrendelőben kell ellátni. A pre-triage rendelőben valamennyi egyéni védőeszköz (FFP 2 maszk, védőszemüveg, arcvédő maszk, köpeny, gumikesztyű), kéz és felületfertőtlenítő biztosított. Kockázatot jelentő járóbeteg-beavatkozást csak egy negatív PCR vizsgálati eredmény birtokában lehet elvégezni.

Az egynapos ellátásokat előzetes koronavírus-tesztelést követően lehet végezni.

A magánegészségügy esetében hasonló feltételeket kell teljesíteni.

egeszsegugy ujrainduk 367794

Részlet Kásler Miklós április 30-án küldött leveléből.

Címlapkép: A kormany.hu által közreadott fotó a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház COVID osztályán készült Kistarcsán 2020 április 30-án, az ott végzett gyógyító munkát mutatja be. Forrása: MTI/kormany.hu/Árvai Károly

You have no rights to post comments