artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

viktoriatours

20ulius

egeszsegesvaros

tavaszbanner2020

eszakiipar

gazdatavasz

iparterulet

helyijárat

aurabannermedium2

berettyokartya2019

LizArt Design hajas

coaching2

BoPi nyito banner uj

zoldvaros

2020. október 1. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Húsleves

Óvári sertésszelet párolt rizzsel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Meggymártás pirított grízzel, főtt hússal

A heti desszert: Somlói galuska 500 Ft/adag

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


piri2
Bessenyei ltp. üzletsor
06 (30) 596-1883

06 (30) 260-6040

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Csontleves

Káposztafőzelék sertéspörkölttel

"B" menü:

Hamis gulyásleves

Rántott szelet rizzsel

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


stopmenu
Stop Vendéglő

Berettyóújfalu, Keresztesi út 1.

06 (54) 402-218

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Savanyú burgonyaleves füstölt csülökkel

Rántott sertésborda vegyes körettel

Állandó "B" menü:

Húsleves

Rántott sertésborda sült burgonyával, csemege uborka

Állandó "C" menü:

Erdei gyümölcsleves

Rántott sajt sült burgonyával, tartármártással

HETI MENÜ

ÉTLAP

veradas

ZöldVáros Szerelempark

koboreb

 ilonatavasz2020

A technika fejlődésének köszönhetően egyre szélesebb körben próbálják kiaknázni a drónok által nyújtott előnyöket világszerte, a katonai célú alkalmazások mellett dinamikusan fejlődik a kereskedelmi, kutatási és közszolgálati célú felhasználások köre is. Mint azt megtudtuk, a Magyar Nemzeti Mentődrónpilóták Egyesülete szükség esetén gyors és hatékony segítséget tud nyújtani az egyre fokozódó járványveszélyben, legyen szó akár fertőtlenítésről, a lakosság rendkívüli tájékoztatásáról, vagy sok egyéb kiemelten fontos tevékenységről. Ennek részleteiről kérdeztük az egyesület Észak-Alföldi régiójának vezetőjét, a berettyóújfalui Török Sándort, akinek neve ismerős lehet, hiszen számos lélegzetelállító drónfotóval örvendeztette már meg Olvasóinkat.

dron01

Milyen feladatokban tudnak segédkezni az egyesület drónpilótái?

A kutatás-mentésben, települések tömegtájékoztatásában (hangosbemondóval felszerelt drón segítségével), valamint olyan területek mentesítésében tudunk segíteni, amelyek valamilyen okból kifolyólag a földi egységek számára nehezen megközelíthetők, illetve eltűnt személyek keresésében, árvizeknél, beállt útszakaszon. Mínusz húsz fokban akár dropboxot is el tudunk juttatni, vagy elzárt településre limitált súlykorláttal akár életmentő gyógyszert is szállíthatunk.

Továbbá két csomagszállító gépünk is van, nagy felbontású kamerákkal, zoom kamerával, hőkamerával, keresőfényszóróval, villanófénnyel felszerelt légi járművekkel is rendelkezünk.

Huszonnégy órás ügyeletben bármikor riaszthatók és egy-három órán belül bevethetők vagyunk, akár az Észak-Alföldi régióban is!

Egy nemrég tett felajánlás révén az egyesületünk most már 3 olyan speciális drónnal is rendelkezik a gyártó, a DJI magyar képviseletének jóvoltából, amelyek képesek arra, hogy közterületeket, iskola-, és óvodaudvarokat, járműveket fertőtlenítsenek. Ebből egy jelenleg Zichyújfaluban, kettő pedig Budapesten található, mind bevetésre készen. Szintén felajánlásból kaptunk a gépekhez 1000 liter olyan fertőtlenítőszert is, amilyet a katasztrófavédelem használ az árvizek utáni fertőtlenítés során. Ez természetesen az emberekre egyáltalán nem veszélyes abban a koncentrációban, amit a vírus elpusztításához használnánk.

dron03

Milyen feltételekkel kérhetők a drónpilóták segítsége?

Vegyi anyag szállítását, fertőtlenítést csak hatósági felkérésre tudunk végrehajtani, amikor olyan hatóság vagy helyi hivatal kéri a segítségünket, akiket az Operatív Törzs felhatalmazott arra, hogy ebben az időszakban intézkedéseket tegyen. Ilyenek például a katasztrófavédelem, a rendőrség, a mentőszolgálat, az önkormányzatok. Nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy civil kérésre nem vonulhatunk ki.

A Magyar Nemzeti Mentődrónpilóták Egyesületének képességleírása már az Operatív Törzsnél van, így, ha ők is támogatják a kezdeményezésünket, akár rajtuk keresztül is bevethetők leszünk. Minden műveletirányító pilótánk rendelkezik valamilyen polgári védelmi, vagy vegyi védelmi képzettséggel, valamint kiválóan ismerik az eszközt és a hozzá tartozó munkavédelmi előírásokat.

Hogyan zajlik például a fertőtlenítés egy drónnal?

10 literes a tartály, amiben a fertőtlenítő szert szállítjuk. Egy akkumulátorral 13-15 percet tudunk fent lenni a levegőben, egy felszállás nagyjából egy hektárnyi területet is jelenthet. Ez a gép arra való, hogy olyan területeken fertőtlenítsünk, ahol más módszerrel nehezebb, lassabb lenne. Sokkal hatékonyabb felülről kijuttatni a vegyi anyagot, mint kézzel permetezni, mivel előbbi esetében mindenhova eljut a kemikália, míg utóbbinál kimaradhatnak egyes pontok.

dron04

Mi tudatunk a Magyar Nemzeti Mentődrónpilóták Egyesületéről?

2018 novemberében alakult meg az egyesület, ami azóta már számos kutató-mentő feladatban nyújtott segítséget Magyarország egész területén. Jelenleg hivatalosan 48 tagunk van. A tagságnak nincsenek teljesíthetetlen feltételei, technikai szempontból szükséges minimum egy GPS-szel rendelkező drón, legalább egy hobbi felhasználói drónpilóta vizsga, és nem utolsó sorban kötelező felelősségbiztosítás.

Végül pár mondatban mutatkozz be kérlek az Olvasóinknak! Mivel foglalkozol és mióta drónozol?

Civilben egy kis gázkészülék szervizt vezetek Debrecenben. Komolyabban kb. 7-8 éve drónozok, és először a technika kezdett érdekelni, aztán ennek a mindennapokban történő hasznosítása. Viszont ezt megtartottam "csak" hobbinak. Sok komoly megbízásos munkát végeztem már, de kizárólag ellenszolgáltatás nélkül, és csak azokat vállalom el, amelyekkel azonosulni tudok.

dron05

Szóljon hozzá!