artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 26. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Tejfölös burgonyaleves csülökkel

Brassói aprópecsenye hasábburgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Tisztelt berettyóújfalui lakosok, páciensek, rokonok, ismerősök!

Az új típusú koronavírus (COVID-19) fertőzéssel szembeni hatékony védekezés érdekében, mi a berettyóújfalui Felnőtt Háziorvosi Rendelő orvosai is szükségét láttuk egy helyi szintű útmutató összeállításának, felhasználva a legfrissebb hivatalos közlemények tartalmát is.

 

Ami talán a legfontosabb üzenet:

a járvány terjedését akkor tudjuk a leghatékonyabban gátolni,

ha a lehető legnagyobb mértékben sikerül csökkenteni

az emberi kontaktusok számát,

mivel a fertőzést nem csak tünetekkel rendelkező beteg terjesztheti!

Ehhez igen drasztikus (néhol túlzónak tűnő) korlátozások bevezetésre van szükség, ami rövidtávon (mely több hónap is lehet), a megszokott életvitelünk jelentős módosítását feltételezi.

Ezeket a javaslatokat, korlátozásokat mindenki hallhatja a rádió, televízió híradásaiban, hivatalos közleményekben, online médiában, közösségi felületeken.

Mindezt lefordítva, a háziorvosi rendelések gyakorlata is szükségszerűen megváltozik.

Nagyon sok olyan egészségügyi, adminisztratív helyzet van, amikor a probléma megoldása „békeidőben” orvos-beteg találkozás keretében valósul meg.

Jelenleg azonban országos veszélyhelyzet van, ezért a háziorvosi rendelések menetével kapcsolatban kérjük, mérlegeljék az alábbi szempontokat:

  • munkába csak teljesen egészségesen menjenek. Enyhe légúti fertőzés tünetei (torokfájás, nátha, köhögés), egyéb akut betegség (hasmenés, hányinger) hőemelkedés, láz esetén maradjanak otthon és telefonon kérjenek segítséget háziorvosuktól. Csak abban az esetben menjenek rendelőbe, ha a háziorvos ezt javasolja.
  • magas láz (38 C fölött), hirtelen kezdődő erős köhögés, légzési nehezítettség esetén semmiképp ne menjenek személyesen a rendelőbe, telefonon konzultáljanak háziorvosukkal, ügyeleti időben a háziorvosi ügyelet orvosával, aki a kikérdezést követően dönt a további teendőkről.
  • keresőképtelenség (táppénz) iránti igényüket telefonon keresztül is jelezni tudják. A legfrissebb miniszteri rendelet értelmében a keresőképtelenségről szóló igazolásokat sem kell 2 hetenként kiállítani.
  • a rutin jellegű labor és nem akut betegséghez kapcsolódó vizsgálatok leleteinek bemutatása jelen helyzetben halasztható, szükség esetén, telefonon háziorvossal megbeszélhető.
  • iskolai igazolások kiállítása szünetel (a tanrend megváltozása miatt az iskolák amúgy sem látogathatóak).
  • a közgyógyellátásra való jogosultság a kormány korábbi döntése értelmében a veszélyhelyzet időtartama alatt, majd annak megszűntét követő 90 napig fennmarad.
  • az emelt és kiemelt támogatással rendelhető gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre kiállított szakorvosi javaslatok is érvényesek maradnak a veszélyhelyzet időtartama alatt, valamint a veszélyhelyzet megszűnését követően 90 napig.
  • ugyancsak a miniszteri rendelet értelmében a stabil állapotú krónikus betegek szokásos gyógyszereinek elektronikus vényen történő rendelése (e-recept), valamint a betegeknek adott tanácsadás távkonzultáció során is történhet.

A szokásos gyógyszerek kiváltásához nem kell receptért bemenni a rendelőbe! Telefonon, e-mailben vagy postaládába dobva kérheti a gyógyszerek felírását elektronikus recept formájában, melyet bármely gyógyszertárban kiválthat saját maga családtagja vagy gondozója is!

  • Javasoljuk, hogy nem sürgős, halasztható problémák esetén kerüljék a kórházi intézményeket, beavatkozásokat, kivizsgálásokat.

Kizárólag háziorvosuk által javasolt beutalások esetén keressék fel a kórházi osztályokat, szakrendelőket.

A megnövekvő telefonhívások miatt kérjük, legyenek türelmesek a rendelő hívásakor!

A beteghívó készülék működését meghatározatlan ideig felfüggesztjük, hogy csökkentsük a kézről-kézre történő fertőződés kockázatát.

Kövessék a híradásokat és alkalmazzák az azokban elhangzott legfrissebb ajánlásokat, utasításokat.


Vigyázzunk egymásra!

Hozzászólások  
#1 Fné Szántó Ildikó 2020-03-15 18:11
Én nagyon hiszem, hogy mindenki a saját és ember társai érdekében megérti és szigorúan betartja az olvasottakat. Most kell higgadtnak maradnunk. El kell fogadni ezt a helyzetet, eggyütt tudjuk legyőzni.

You have no rights to post comments