artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 26. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Tejfölös burgonyaleves csülökkel

Brassói aprópecsenye hasábburgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Szakmai napot szervezett az EXPRESS Hűtéstechnikai Szerviz Kft. 2020. január 27-én Berettyóújfaluban, amely egyben a Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége Észak-Kelet Magyarországi Regionális Szervezetének fóruma is volt. A rendezvényre immár XXIII., a HKVSZ - szel közösen pedig V. alkalommal került sor. KÉPGALÉRIA

Hűtéstechnikai szakmai nap 02Az eseményen Tóth László, az EXPRESS Hűtéstechnikai Szerviz Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte a résztvevőket, aki kihangsúlyozta, ebben a szakmában folyton képezni kell magukat a szakembereknek, egyszerűen nincs más alternatíva. Mind a technológia, mind a jogszabályi környezet folyamatosan változik, és aki lépést szeretne tartani a fejlődéssel, illetve meg szeretne felelni a törvényi előírásoknak, annak életkortól függetlenül folyamatosan képzéseken kell részt vennie.

Erre teremt most nagyszerű lehetőséget az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság, a Budapesti Műszaki Egyetem, a Hűtő és Klíma Vállalkozások Országos Szövetsége összefogásának, illetve az EXPRESS Hűtéstechnikai Szerviz Kft. tervezésének és kivitelezésének eredményeként létrejött oktatói kabinet, amely 2019. december 10-én került hivatalosan is átadásra. A berendezések üzemszerű beüzemelése a múlt héten történt meg. A Magyarországon és Európában is egyedülálló, márka független oktatóbázis Budapesten, a Csalogány utca 11. szám alatt, a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság székházában kapott helyett, ahol modern berendezésekkel felszerelt környezetben lesz lehetőségük a szakembereknek a szén-dioxidos, illetve az egyéb alternatív hűtőközeggel működő rendszerekkel kapcsolatos elméleti és gyakorlati tudás elsajátítására.

A berendezéseket világhírű és magyar gyártó cégek ajánlották fel mindenféle ellenszolgáltatás nélkül, illetve több magyar gyártó és hűtéstechnikai vállalkozás pénzügyileg is segítette az oktatói kabinet létrejöttét.

Hűtéstechnikai szakmai nap 22

A háromnapos képzés bemeneti követelménye a minimum 5 éves szakmai gyakorlat, illetve legalább az H-1 kategóriás vizsga megléte. Sikeres záróvizsga után tanúsítványt kapnak a hallgatók. Mint azt a rendezvényen megtudtuk, az első oktatást 2020. február 25-26-27-ére tervezik.

Tóth László ügyvezető Elbert Hubbard amerikai író soraival zárta köszöntőjét:

„ Döntsd el határozottan mi a szándékod, aztán pedig egyenesen törj a cél felé.

Legyen szemed előtt a magasztos cél, amit kitűztél magad elé – és akkor egy idő múlva észreveszed, hogy öntudatlanul is megragadod azokat a lehetőségeket, amelyek vágyaid teljesüléséhez szükségesek, ugyanúgy, ahogy a korallállatka kiválasztja a tenger habjaiból mindazt, amire szüksége van.

Képzeld önmagadat annak a tehetséges, komoly, hasznos embernek, aki lenni akarsz, és ez a gondolat óráról órára jobban átalakít majd, hogy saját eszményedet megközelítsd…

A gondolat minden, őrizd meg e helyes lelki magatartást: a bátorság, az őszinteség, a jó kedély szellemét.

A gondolkozás szinte alkotás.

Minden jó dolognak a vágy a szülője, és miden őszinte imádságot meghallgat az ég.

Olyanokká leszünk, amilyenekké szívünk mélyén lenni szeretnénk.”


 

Az eseményen előadást tartott Dr. Dr. MAIYALEH Tarek  Ph.D egyetemi docens, a Budapesti Műszaki Egyetem, Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszékének szír professzora, aki az említett oktatói kabinet munkájában is részt vesz. Megkértük, válaszoljon néhány, az olvasóinkat is foglalkoztató kérdésünkre.

Hűtéstechnikai szakmai nap 32Ez a szakmai nap jobbára a széndioxidos rendszerekről szól. Mennyire elterjedt ez a technológia hazánkban, illetve Ön szerint merre tart a fejlődés, milyen alternatív hűtőközegek jöhetnek számításba a közeljövőben?

Az Európai Unióban 2015. január 1-jén életbe lépett, többszörös módosításon átesett F-Gáz rendelet a környezetünk megóvása érdekben számtalan intézkedést irányoz elő a hűtés-, fűtés-, és klímatechnika, valamint a megújuló energiák szakemberei számára. Ennek a lényege az, hogy a mára már tiltó listán szereplő klórtartalmú vegyületeket tartalmazó hűtőközegek helyett olyanok kerüljenek a mindennapi használatba, amelyek nem veszélyeztetik az ózonréteget és nem fokozzák az üvegházhatást.

Ennek érdekében a szakemberek egyrészt olyan új, mesterséges hűtőközegeket állítanak elő, mint például a Freon-32, amely egy speciálisan tisztított fluorid. Környezetbarát gáz, az ózonlebontó képessége (ODP érték) nulla, a GWP értéke is sokkal alacsonyabb, mint a régebbi, már betiltott hűtőközegeké. A GWP érték azt mutatja meg, hogy mennyire járul hozzá egy vegyi anyag a globális felmelegedéshez.

De hasonlóan új hűtőközeg a Freon R-448, R-449 vagy a R-407F, amelyek javítják a hűtőberendezések energiahatékonyságát, lehetővé téve ez által az energiafogyasztás és a környezetre gyakorolt hatás csökkenését.

A másik tendencia a hűtéstechnikában az olyan természetes hűtőközegekhez való visszatérés, mint például az ammónia vagy a széndioxid, amelyekkel már az első hűtőberendezések is működtek. A vízmentes ammónia (NH3) egy alacsony forráspontú kiváló energetikai tulajdonságokkal rendelkező hűtőközeg, a nagy teljesítményű ipari rendszerek esetében a felfedezése óta még nem találtak nála jobb hűtőközeget.  A hűtőgázokhoz képest energiatakarékos, és minimális környezeti hatást fejt ki. Fel lehet használni sokféle hűtési alkalmazáshoz és környezetbarát hűtőközegnek tekinthető, mivel az ODP-je és a GWP-je is nulla.

 Hűtéstechnikai szakmai nap 31

A széndioxid hűtőhatására – szárazjég formájában - már 1835-ben felfigyelt egy francia fizikus, majd később német tudósok fejlesztették ki a használatára alkalmas hűtőkompresszort, amelyet egy angol cég vásárolt meg, és elkezdte a széndioxidos hűtőberendezések gyártását és telepítését.  1910-ben már 1800 db ilyen rendszert használtak különböző területeken, például hajók klimatizálására, fegyver- illetve élelmiszerraktárak, borospincék hűtésére. Nem elképzelhetetlen, hogy a legendás Titanicon is széndioxiddal oldották meg a hajó belső tereinek, illetve az élelmiszerek hűtését.

A széndioxidnak számtalan előnye van, hátránya ugyan kevesebb, de ami van, az komoly problémát jelent. A CO2 rendszernyomása rendkívül nagy, kisnyomású körben 30 bar, nagynyomású körben 130 bar, míg a rendszer nyugalmi nyomása is 90 bar. A környezeti hőmérséklet ingadozására nagyon érzékeny, ezért is nevezik szuperkritikus állapotú rendszernek. Az ilyen rendszerek nagyobb felkészültséget kívánnak meg a szervizes és szerelő szakemberektől is, a nagy nyomás miatt pontos munka, és megfelelő szerszámozottság szükséges. Előnyei között említhetjük, hogy a világon bárhol elérhető, éppen ezért fajlagos költsége rendkívül alacsony. Továbbá nem gyúlékony, sőt a tüzet elfojtja, ezért biztonságosnak mondható, és nem utolsó sorban környezetbarát.

Összegezve, én azt gondolom, a jövő biztosan a természetes alapú hűtőközegeké. Legalábbis a globális szemléletmód afelé tendál, de be kell látnunk, nincs most könnyű helyzetben a hűtéstechnika, hiszen a jogszabályi előírásokon kívül a telepítés, a működtetés és a szervizelés szempontjait is figyelembe kell venniük.

Milyennek értékeli a hűtéstechnikai szakemberképzés színvonalát Magyarországon? Ön szerint a magyar szakemberek megállják a helyüket európai illetve világviszonylatban is?

A Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán, az Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszékén hűtéstechnikát tanítok és elmondhatom, már az alapképzés során megkapják a diákok a megfelelő szintű elméleti hátteret, amelyet azután a mesterképzés során mélyíthetnek el még jobban. Az érettségi vizsga után 400-450 ponttal jönnek hozzánk a tanulók, de sokuknak már szakmai tapasztalata is van. Az elméleti tudás mellett a logikus gondolkodásra próbáljuk nevelni a hallgatóinkat, mert ez a mi szakmánkban rendkívül fontos. Bármerre járok, mindig találkozom nálunk végzett hallgatókkal, ezen a mai konferencián is előad néhány prosperáló tanítványom, és ez természetesen büszkeséggel tölt el.

A hűtéstechnikai szakemberképzés Magyarországon magas szinten zajlik, ezt bizonyítja az előadásomban is említett, egész Európában egyedinek mondható oktatói kabinet, amely az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság, a Budapesti Műszaki Egyetem, a Hűtő és Klíma Vállalkozások Országos Szövetsége összefogásának, illetve az EXPRESS Hűtéstechnikai Szerviz Kft. tervezésének és kivitelezésének eredményeként jött létre, és amelyben oktatói szerepet vállaltam. A háromnapos képzés során a legmodernebb eszközökkel felszerelt gyakorlati oktatótermekben, kiváló szakemberektől sajátíthatják el a szükséges ismereteket a képzésre jelentkező hallgatók.

Hűtéstechnikai szakmai nap 38

Ön szerint mennyire súlyos a helyzet, jogosan beszélünk klímaválságról?

Ez egy nehéz kérdés, van felmelegedés, ez nem vitás. Túl sok energiát fogyasztunk, ez is bizonyos. Mi, hétköznapi emberek sokat tehetünk a környezetünkért, ha tudatosan cselekszünk, és nem pazarolunk. Érdemes például megvásárolnunk az AAA+++ besorolású háztartási gépeket, habár a beruházás költsége magasabb, de energiafelhasználás szempontjából hosszú távon sokkal költséghatékonyabbak és ezzel hozzájárulunk környezetünk védelméhez.

Érdemes a lakásunkat is olyan szigeteléssel, nyílászárókkal ellátni, amelyek a nyári nagy melegben védenek a túlmelegedés ellen. Ha mindenképp muszáj légkondicionáló berendezést használnunk, akkor a kinti hőmérsékletnél csak 6-8 fokkal legyen hűvösebb bent, ne többel, mert az egyrészt energiapazarlás, másrészt az egészségünknek sem tesz jót. Ezek csak apró dolgok, mégis sokat jelentenek.

Véleményem szerint a vezető nagyhatalmaknak is hozzá kellene járulniuk a klímavédelemhez, de sajnos gyakran nem ezt tapasztaljuk. A világ bizonyos pontjain mindennaposak a bombatámadások, ily módon próbálnak különféle gazdasági, politikai, faji, vallási nézeteltéréseket rendezni.

De gondoljunk csak bele, milyen óriási környezeti kárt okoz egyetlen bomba, mennyi energia szükséges az előállításához és mennyi káros anyag szabadul fel a robbanása során?

Hűtéstechnikai szakmai nap 04


A szakmai napon az alábbi előadásokat halhatták az érdeklődők:

  • Hűtőközegekkel kapcsolatos 2020.- évi változások ismertetése. 2022, 2030 év törvények ismertetése. Alternatív közvetítő közegek ismertetése.

Előadók: Juhász László,  (Climalife Kft)

  • Szén-dioxid és egyéb alternatív hűtőközeg alkalmazását bemutató oktatási kabinet elméleti és gyakorlati oktatói munkájának ismertetése.

Előadók: Várkonyi Nándor H.K.V.SZ Elnök-Főtitkár és Dr MAIYALEH Tarek Ph.D Egyetemi Docens (Budapesti Műszaki Egyetem, Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék )

  • Szén-dioxidos rendszerek ismertetése.

Előadó:  Gaál Péter,(Space Kft)

  • Nemzeti Klímavédelmi Hatóság tájékoztatója a hűtőközeggel kapcsolatos jogszabályokról, és az aktuális szakmát érintő változásokról

Előadó: Majoros Judith, Glück István, Gurdon Ferenc

  • Széndioxidos DAIKIN aggregát ismertetése.

Előadó: Pallos Levente (DAIKIN Magyarország Kft)

  • EMERSON aggregátok alkalmazása elsősorban a CO rendszerekbe.

Előadók: Wittinger Mátyás, Vágvölgyi Ferenc (Alfaco- Kft)   

  • Güntner termékek alkalmazása és tapasztalata a CO közvetítő közeggel működő rendszerekbe.

 Előadó: Schnörch Tamás (Güntner Zrt.)     

A rendezvény a HKVSZ kihelyezett elnökségi- és taggyűlésével zárult.

Hűtéstechnikai szakmai nap 67

You have no rights to post comments