artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

Hamarosan 2020-at írunk, lassan lezárásra kerül az óév, kiértékelésre kerülnek az elért eredmények, és kirajzolódnak a új esztendőben megvalósítandó célok mind a magánéletben, mind az üzleti életben egyaránt. Ennek apropóján városunk egyik legjelentősebb vállalatát, az idén 10 éves Tama Hungary Kft. ügyvezető igazgatóját kerestük meg, beszéljen a cég közeljövőben megvalósítandó terveiről.

 

-  Ebben az évben a Tama értékesítése minden régióban - Európában, Amerikában és Ázsiában is - csúcsot döntött, ami elsősorban az időjárásnak köszönhető - kezdte beszámolóját Győrfi Sándor ügyvezető igazgató. Ez abban is megmutatkozik, hogy általában 40-45%-os raktárkészlettel dolgozunk, ami most 30% alá csökkent. Jövő nyárig vissza kell termeljük a hiányzó hányadot, nehogy készlethiánnyal szembesüljünk, ehhez pedig nővelnünk kell a termelékenységünket, újabb gépekre és közel 30 fő új munkaerőre lesz szükség a Tama Hungary Kft. berettyóújfalui üzemcsarnokában is. Sajnos nagyon nehéz a térségben munkaerőt találni, már toborzóirodák segítségét is igénybe vettük az egész megye területén. Nincsenek különösebb szakmai elvárásaink, akik megfelelőnek bizonyulnak a betanulási folyamat során, azokat alkalmazzuk.

gyartas

 - Ezen kívül egy másik fontos projektbe is belekezdtük az idén, a zsineggyártás területén. Manapság a bálagépgyártók a szállítási díjak csökkentése érdekében egyre nagyobb tömegű, nagyobb nyomással összepréselt bálákat gyártanak, amihez erősebb bálazsinegre lenne szükségük, de ilyen még nem létezik a piacon. Ezt a terméket szeretné a Tama kifejleszteni egy innovációs pályázat keretében, magyar kutatók segítségével, amihez konzorciumi partnerséget kötöttünk a Budapesti Műszaki Egyetemmel. A másfél milliárdos projekt 3 éves időtartama alatt egy új, minden bizonnyal piacvezető terméket szeretnénk létrehozni, amely nagyban hozzájárulna ahhoz, hogy tovább tudjunk bővülni a zsineg területén. Ha ez sikerülne, új piacokat tudnánk kiszolgálni amihez új gépsorokat kellene beszereznünk és újabb munkahelyeket tudnánk teremteni a Berettyóújfaluban és környéken élőknek.

kiallitas - A következő nagy lépést pedig - amihez nagyban hozzájárult a néhány héttel ezelőtti, Düsseldorfi Műanyagipari Világkiállításon való látogatásom - a környezetvédelem irányába tesszük. Ezen a kétévente megrendezésre kerülő kiállításon mindenki részt vesz, aki számít a múanyaggyártásban, és nagyon szembetűnő volt, milyen hatalmas erőfeszítéseket tesznek a gyártók világszerte a műanyag részarányának csökkentése érdekében. A vásáron például már hagyományos PET palackban nem lehetett üdítőitalokat kapni, csak papírcsomagolásban.

" Tehát a közeljövőben fel kell készülnünk a műanyaggyártásban arra, hogy minél kevesebb károsanyag kibocsájtás történjen a termelés során, illetve meg kell szerveznünk mindenfajta műanyagipari termék begyűjtését és visszadolgozását. "

faultetés10-20 év múlva már elképzelhetetlen lesz, hogy ezeket a termékeket szabadon hagyjuk a természetben, nyomon kell követnünk az útjukat egészen a végfelhasználókig, és gondoskodnunk kell azok újrahasznosításáról. Berettyóújfaluban is tervezzük egy ilyen visszadolgozó üzem létrehozását, de ez a folyamat még tervezési fázisban van.

 - A környezetünk megóvása érdekében egyébként már az idén is tettünk lépéseket. Kialakítottunk egy "zöld szigetet" a telephelyen belül, ahol mostmár szelektíven gyűjtjük a szemetet, így a műanyag- és a papírhulladékot értékesíteni tudjuk és csak a kommunális hulladékkal terheljük a környezetünket, ami viszont ilymódon jelentős mértékben lecsökkent. De más területen is szeretünk "zöldben" gondolkodni, most épp egy zöld irodaház kialakítását tervezzük, ahol zöld energiával oldjuk meg majd a fűtést és a világítást is.

Csatlakoztunk a " 10 millió Fa " elnevezésű akcióhoz, melynek keretein belül idén ősszel 40 db fát ültettünk el a berettyóújfalui telephelyünkön, de tavasszal folytatni szeretnénk a fásítást, és azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy a közeljövőben elültessünk 320 fát, épp annyit, ahány dolgozója van a Tama Hungary Kft-nek - zárta a beszélgetést az ügyvezető igazgató.

ultetes

You have no rights to post comments