artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 28. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Csáki tarja párolt rizzsel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott káposzta

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Az egyházmegye területén található kilenc kórházban — a kórházlelkészek mellett — immár civil lelkigondozók segítik a betegek gyógyulását, az orvosok, nővérek munkáját a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata. Az új szervezet Debrecen, Teleki utca 7. szám alatt található központját Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök áldotta meg 2019. augusztus 30-án. Az eseményen részt vett Felföldi László általános püspöki helynök, dr. Hegyi Henrik Dénes, a kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórház főigazgatója, Béres Nándor egyházmegyei gazdasági igazgató, valamint a kórházlelkészség civil és pap munkatársai is.

A Római Katolikus Kórházlelkészi Szolgálat megalakulásával az egyházmegye területén 9 kórházban (Debrecen – Klinikák, Kenézy Gyula Kórház, Nyíregyháza – Jósa András Kórház, Nagykálló – Sántha Kálmán Szakkórház, Mátészalka – Mátészalkai Kórház, Fehérgyarmat – Fehérgyarmati Kórház, Vásárosnamény – Szatmár-Beregi Kórház, Kisvárda – Felső-Szabolcsi Kórház, Berettyóújfalu – Gróf Tisza István Kórház) vannak jelen a főállású beteglátogatók, lelkigondozók és római katolikus papok, akik az egyházmegye alkalmazottai.

Tevékenységüket a Klinikai Lelkigondozók Ökumenkus Egyesületének (KLÖE) Etikai kódexe alapján végzik, együttműködve a kórház dolgozóival. Fő feladatuk a beteglátogatás, a lelkigondozói beszélgetés, mely során nem tanácsot, okos válaszokat adnak, hanem odafigyelést, együttérzést, megértést és időt ajándékoznak a betegeknek. Papjaink mindemellett a szentségek kiszolgáltatásában is a betegek segítségére sietnek. A beteglátogató, a lelkigondozó a kórházban dolgozó „beszélgető ember", aki meghallgat mindent, amit a beteg el szeretne mondani: gondjait, problémáit, félelmeit vagy örömét. A beteg ember együttérzésre, megértésre számíthat, arra, ha megosztja terheit, könnyebb lesz azokat viselni. A beteglátogató, a lelkigondozó segít választ keresni miértekre, a beteg további életútjának kérdéseire, s a beszélgetéssel kapcsolatban természetesen titoktartás kötelezi.

Köztudott, hogy a betegek gyógyulásában fontos szerepet játszik a mentális állapotuk, pszichés státuszuk. Ennek a folyamatnak támogatói tudnak lenni a lelkigondozóink, beteglátogatóink. — hangsúlyozta Berényiné dr. Felszeghy Márta egyházmegyei koordinátor a házszentelőn mondott gondolataiban.

A vezető azt is hozzátette, hogy már tavasszal megszületett a kórházlelkészség megalapításának gondolata, majd hamarosan elkezdődött a szolgálathoz kapcsolódó beteglátogatók munkája, akik lelkigyakorlaton, továbbképzéseken készültek a nagy feladatra. A koordinátor köszönetét fejezte ki a Váci Egyházmegyében működő kórházlelkészség munkatársainak is, akik az induláshoz segítséggel, tanácsokkal látták el a debreceni központú szolgálatot.

Az új lehetőségtől a kórházi dolgozók kezdetben idegenkedtek, de rövid idő elteltével megismerték a lelkigondozók munkájának a betegekre gyakorolt pozitív hatását. A szakember szerint hiányzik az egészségügyben a lelkigondozói tevékenység, mert a nővéreknek a napi teendőik mellett nincs idejük beszélgetni a beteggel. Ezt igyekszik orvosolni a kórházlelkészi szolgálat jelenleg egy-egy fő delegálásával.

Berényiné Márta azt is elmondta, hogy a lelkigondozók, beteglátogatók munkaeszköze a saját lelkük. Éppen ezért nagyon fontos, hogy lehetőséget biztosítsanak a feltöltődésre, megerősödésre. A munkatársak hetente találkoznak, esetmegbeszélést, szupervíziót tartanak, de az elsődleges módszer, a legnagyobb erőforrás viszont az Istenbe vetett hitük.

Palánki Ferenc megyéspüspök az eseményen elhangzott gondolataiban azt hangsúlyozta, hogy az egyik legfontosabb lelkipásztori terület a kórházlelkészség, a betegekről való gondoskodás, Jézus szeretetét képviselve. Majd az evangéliumból Jézus búcsúbeszédével bátorította a jelenlévő beteglátogatókat, kiemelve, Jézus megígérte, hogy velünk lesz mindennap a világ végezetéig, a szeretetével akar jelen lenni minden ember mellett, ehhez munkatársakat választ, akik képviselik Őt, azon betegek életében is, akik Isten vigasztalását igénylik.

A megyéspüspök fontosnak tartja a civil munkatársak jelenlétét a pasztorális munkában, evangelizációban, hiszen a papok nem jutnak el mindenhová. Mint mondta, sokan igénylik a személyes, vigasztaló beszélgetést, a meghallgató, nyitott szívű, szeretetteljes jelenlétet, amelyre a világi munkatársak alkalmasak. Ahhoz, hogy a beteglátogató munkatársak hosszú távon tudják végezni a szolgálatukat, szükség van időnként feltöltődésre, regenerálódásra, újabb motivációkra, beszélgetésekre, amelyeket ebben az új központban majd megtehetnek. Mi emberek gyengék vagyunk, sokszor nem tudjuk teljesíteni feladatainkat, elerőtlenedünk, ha a szenvedő emberrel találkozunk, de Isten megerősít bennünket, hogy azzal a vígasszal tudjunk hozzájuk fordulni, amit Isten szeretetéből merítünk.

„Több szívet azokba a kezekbe” — idézte Kovács Levente kamilliánus szerzetes, nyíregyházi kórházlelkész az eseményen rendalapítójuk, Lellisi Szent Kamill gyakran emlegetett gondolatát. A szerzetes atya örömét fejezte ki azért, hogy az egyházmegye főállású munkatársakkal is a beteglátogatás ügye mellé áll, hiszen a több ezer beteg közül sokan igényelnék a beteglátogatók jelenlétét. Levente atya hangsúlyozta, az integrált gyógyításban, nemcsak a fizikai, hanem a lelki gyógyulásra is összpontosítani kell, ebben lesz nagy segítség az beteglátogatók munkája. Szolgálatuk során Isten szeretete válik jelenvalóvá.

Dr. Hegyi Henrik Dénes kisvárdai főigazgató az interjú során elhangzott gondolataiban örvendetes kezdeményezésnek tartja a kórházlelkészség megalapítását. A kórházat nagyvállalatnak nevezte, ahol biztosítják a beteg számára szükséges személyi és tárgyi feltételeket a gyógyulásra váró betegek részére. Sajnos sok esetben ennek ellenére sem következik be a gyógyulás, mert a betegeknek hiányzik a lelki megerősítés, a megnyugvás.

Majd két oldalról közelítette meg a kérdést. Vannak műtétre készülő betegek, akiknél a várakozás feszültségét tudja oldani a lelkigondozó — ez egy rövid távú támogatás — és vannak, akik krónikus betegként több hónapot is eltöltenek a kórházakban, őket a hozzátartozók nem tudják minden nap meglátogatni. A beteglátogató ezt a nehézséget tudja feloldani és megerősíteni a beteget abban, hogy a küzdelmet ne adja fel.

A Római Katolikus Kórházlelkészi Szolgálat elérhetőségei:

Központja: 4024 Debrecen, Varga utca 4. / 4024 Debrecen, Teleki utca 7.
Egyházmegyei koordinátor: Berényiné dr. Felszeghy Márta, 06 / 30 / 153 6760

DEBRECENI EGYETEM, KLINIKÁK
Geréné Sárga Monika, beteglátogató 06/30/174 5855
Tóth László, római katolikus pap 06/30/627 2230

DEBRECENI EGYETEM, KENÉZY GYULA KÓRHÁZ
Láng Tibor, Pálné Erika, beteglátogató 06/30/153 6150
Laczkó Zsolt, kórházlelkész 06/30/954 1361

NYÍREGYHÁZA - JÓSA ANDRÁS KÓRHÁZ
Molnár Tünde, beteglátogató 06/30/256 9269
Kovács Levente Gyula, római katolikus pap, 06/30/503 1715
Jakus Ottó, római katolikus pap, 06/20/519 9302

NAGYKÁLLÓ - SÁNTHA KÁLMÁN SZAKKÓRHÁZ
István Judit, beteglátogató 06/30/185 7230
Ruszki Gábor, római katolikus pap 06/70/384 3384

MÁTÉSZALKA - MÁTÉSZALKAI KÓRHÁZ
Farkas Istvánné Elza, beteglátogató 06/30/419 0527
Heidelsperger István, római katolikus pap 06/30/968 6931

FEHÉRGYARMAT - FEHÉRGYARMATI KÓRHÁZ
Szabó Róbertné Tóth Anikó, beteglátogató, 06/70/261 7374
Bökő Péter, római katolikus pap 06/30/466 3865

VÁSÁROSNAMÉNY - SZATMÁR-BEREGI KÓRHÁZ
Jónás Julianna, beteglátogató 06/20/284 1765
Marossy József, római katolikus pap 06/30/454 5498

KISVÁRDA - FELSŐ-SZABOLCSI KÓRHÁZ
Dolhainé Szűcs Rita, beteglátogató 06/30/645 6449
Katona István, római katolikus pap 06/20/594 0269

BERETTYÓÚJFALU - GRÓF TISZA ISTVÁN KÓRHÁZ
Bagdi Erzsébet, beteglátogató 06/20/219 5448
Mészáros Krisztina, beteglátogató 06/30/784 7998
Rákóczi Jenő, római katolikus pap, 06/30/580 3501

Kovács Ágnes
Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

You have no rights to post comments