artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 24. szerda

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Vaníliás almaleves

Szezámmagos rántott jércemell zelleres burgonyapürével, balzsamos jégsalátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

2019. november 13-án 14 órakor tartották Berettyóújfaluban, a Bella Costa étteremben az EFOP-1.8.2-17-2017-00010 számú az alapellátás és népegészségügy rendszerének átfogó fejlesztése Berettyóújfalui térségben című projekt záró rendezvényét. A projekt gazdája, Berettyóújfalu város önkormányzata 100%-os támogatási intenzitással 149 986 191 Ft-ot kapott erre a 20 hónap alatt. KÉPGALÉRIA

 

A megnyitón Dr. Vitályos Eszter Európai Uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár asszony és Muraközi István Berettyóújfalu polgármesterének köszöntője után, dr. Cséki János a projekt szakmai vezetője bemutatta a Berettyóújfalu Praxisközösség működését valamint a projekt 2018-2019-es eredményeit. Végül Lábiscsák-Erdélyi Zsuzsa, népegészségügyi koordinátor a Berettyóújfalu Praxisközösség szolgáltatásai és annak főbb eredményei címmel tartotta meg előadását. Az előadások után szót kaptak a Praxisközösségben ellátottak is, köszönetüket fejezték ki mind a projekt fenntartói, mind a szakmai stáb iránt.

E program nem előzmények nélküli. Elődje a Svájci-Magyar Alapellátás-fejlesztési Modellprogram, 2013-2017, melynek keretében létrejött a Berettyóújfalu Praxisközösség. Berettyóújfalu Város Önkormányzatának településfejlesztési céljai között pedig szerepel a lakosság egészségi állapotának javítása, a születéskor várható élettartam és az egészségben eltöltött életévek számának növelése, melyhez jelen projekt megvalósításával is hozzá tud járulni.

Praxisközösség záróeseménye 01

PROJEKTTEVÉKENYSÉGEK

A projekt során kialakításra került egy praxisközösség, melyben hét orvos - egy gyermek háziorvosi és hat felnőtt illetve vegyes praxis – vesz részt. Kibővítésre kerültek a praxisok által nyújtott preventív szolgáltatások, megvalósult a praxisok együttműködésének fejlesztése, mellyel bővült a lakosság által igénybe vehető preventív, személyre szabott szolgáltatások köre, ami elősegítette az egészség megőrzését és csökkentette a krónikus népegészségügyi megbetegedések kialakulásának a kockázatait. További cél volt az erőforrások megfelelő szervezése, mellyel a praxisközösségen keresztül a szakemberek, eszközök szervezett módon jutnak el a lakossághoz, így biztosítva a könnyebben elérhető, magasabb színvonalú és kibővített tartalmú egészségügyi szolgáltatásokat. A projekt hozzájárult a lakosság egészségtudatos magatartásának kialakításához és a betegségek, valamint az egészség-kockázatok korai felismeréséhez azáltal, hogy az alapellátás szerves részévé váltak a népegészségügyi, preventív célú szolgáltatások is.

A praxisközösségben részt vettek a védőnői hálózat tagjai is, (4 területi és 2 iskola védőnő személyében) szintén népegészségügyi, prevenciós feladatokat ellátva, ezáltal csökkentve a betegbeáramlást az egészségügyi rendszerbe. Tevékenységük révén növekedett a terápiás együttműködés szintje.

Praxisközösség záróeseménye 09

A megfelelő működéséhez bevonásra kerültek a térségben kapcsolódó szakterületen dolgozó orvosokon felül, ápolók, népegészségügyi koordinátor, dietetikus, gyógytornász, védőnők, egészségfelelős, egészségpszichológus is. Elkészült a praxisközösség eljárási rendje, a többletszolgáltatások nyújtásának szabályozása, betervezésre kerültek a lakosság körében elvégzendő egészség-állapot és szükségletfelmérések, kidolgozásra került a praxisközösségre vonatkozó fejlesztési és működési terv. A térségben működő kapcsolódó szereplőkkel együttműködések kialakítására került sor mindegyik településen.

A projekt keretében kiemelt fontosságot kaptak az egészségállapot-felmérések, az életmód tanácsadások, prevenciós rendelések, illetve a bevont szakemberek tájékoztatásán felül külön marketing tevékenységekkel is próbálják ösztönözni a lakosságot a szervezett szűréseken való részvételre.

Praxisközösség záróeseménye 16

You have no rights to post comments