artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 25. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Bakonyi sertésszelet főtt tésztával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Finomfőzelék tepsis vagdalttal

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Idén nyolcadik alkalommal került megrendezésre a Berettyóújfalu és Vidéke Méhészek Egyesülete és a Bihari Mézlovagrend szakmai találkozójával egybekötött méz- és eszközvásár a Nadányi Zoltán Művelődési Házban. KÉPGALÉRIA

Az eseményen köszöntőt mondott Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő és Fekete József, az OMME elnökhelyettese. A rendezvényt Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere nyitotta meg.

VIII. Bihari Mézes Nap 005VIII. Bihari Mézes Nap 011

Fekete József beszédében kiemelte, egy kifejezetten nehéz éven vannak túl a méhészek. Az elmúlt év őszén elvesztették a méhállomány 10-30%-át, majd a nagy esőzések miatt az idei akácméztermés igen gyengére sikerült. A vegyes virágmézből is kevesebbet sikerült termelni. Ez a hazai mézfogyasztást nem fogja veszélyeztetni, legfeljebb kevesebb kerül külföldre. A hazai mézfogyasztás még jelenleg is alacsony. Az elmúlt évek munkájával ezt sikerült 1-2 grammra felemelni, de még mindig több ezer tonna mézet kénytelenek külföldre exportálni a termelők. Az olyan rendezvények, mint a berettyóújfalui is, azt a célt szolgálják, hogy a hazai mézfogyasztást megpróbáljuk növelni.

VIII. Bihari Mézes Nap 021VIII. Bihari Mézes Nap 022

Muraközi István polgármester megnyitójában elmondta, fontosnak tartja, hogy a rendezvénynek évről-évre helyszínt tudjon biztosítani a város, ezzel is felhívva a figyelmet a mézfogyasztásra és annak jótékony egészségügyi hatásaira. Továbbá örömét fejezte ki annak, hogy egyrészt országos hírűvé nőtte ki magát a Bihari Mézes Nap, valamint már évek óta érkeznek határon túlról is mézlovagrendek az eseményre.

A rendezvény az ünnepélyes megnyitót követően a lovagrendek városi körmenetével folytatódott, majd a mézszentelő és a lovagrendek megáldása következett. Ezután a nagyszínpadon különféle kulturális programok váltották egymást: Fellépet a Városi Ifjúsági Fúvószenekar, a Berettyóújfalui Nyugdíjasok Egyesületének Hagyományőrző Népdalköre, a Nadányi Zoltán Művelődési Ház Senior Tánccsoportja és az Igazgyöngy Alapítvány Hastánccsoportjai, a Rengő Néptánc Egyesület, valamint a Kacor Citeraegyüttes.

VIII. Bihari Mézes Nap 033VIII. Bihari Mézes Nap 100

Az Erdélyi Gábor-teremben szakmai előadásokat hallgathattak a résztvevők, a 2019. évi aktualitásokban illetékes szakemberek részéről. Egész napos méz és eszközvásár várta a látogatókat a nagyteremben, illetve az udvaron, valamint folyamatos volt a mézverseny, melynek eredménye a nap végén került kihirdetése.

Ugyancsak a nap végén kerültek díjazásra az immár hagyományosan meghirdetett „Szorgos méhek” rajzversenyre pályázatot benyújtó gyermekek. A jutalom természetesen a Bihari Mézlovagrend címerméze, a napraforgó méz volt.

You have no rights to post comments