artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 29. hétfő

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Sóska krémleves

Cigánypecsenye hasábburgonyával, savanyúság

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Több olvasónk is érdeklődött, hogy miért nem kezdődtek még el a kivitelezési munkálatok, hiszen korábbi cikkünkben azt írtuk „Előreláthatólag júliusban kezdődik a református templom felújítása”. Az említett cikkben arról is beszámoltunk, hogy a Berettyóújfalu főterén, műemléki védelem alatt álló református templom felújításának újabb ütemét Magyarország Kormánya a „Tiszántúli templomépítési program” keretein belül támogatta, ily módon Berettyóújfalu a református templom felújítására 150 millió forintot, míg a Berettyószentmártoni Egyházközség új gyülekezeti terem építésére 75 millió forintot kapott.

A templom tulajdonosa a Berettyóújfalui Református Egyházközség, melynek vezetője Majláth József lelkész megkeresésünkre elmondta, a felújítás már közel fél éve előkészítés alatt van. Virányi Zsolt, a Tiszántúli Református Egyházkerület Építész Iroda műemléki tanácsosa a napokban tájékoztatta őt arról, hogy a kivitelezési feladatok meghatározása, a sürgetően elvégzendő és a még halasztható feladatok rangsorolása, ezáltal a tervezési program összeállítása építészek, szakági tervezők és szakértők közreműködésével megvalósult. A műemléki előírásoknak is megfelelő, részletes engedélyezési tervdokumentáció elkészült, melyre az örökségvédelmi hatóság a közelmúltban adta meg az engedélyt.

Jelenleg folyik az építész- és a szakági kiviteli tervek készítése, melyek elkészültét követően lehet elindítani a kivitelezői árajánlatkérési eljárásokat. Reményeink szerint még 2019-ben megkezdődhetnek a kivitelezési munkák, melyek főként az épület külső homlokzatainak felújítását tartalmazzák, az összes külső nyílászáró cseréjével, az előépítmények, lépcsőtornyok tetőzeteinek újraépítésével. A homlokzatok mellett a templom mára elavult elektromos hálózata is teljes egészében cserére kerül és egyéb belső korszerűsítési munkák is tervezettek, de sajnos már most előre látható, hogy a rendelkezésre álló forrás nem lesz elegendő a még hiányzó munkák teljeskörű elvégzésére- tudtuk meg a műemléki tanácsos beszámolójából.

Bízunk benne, hogy az egyházközségi beruházásként megvalósuló kivitelezési munkák a hitéleti események és egyéb templomi rendezvények körülményeinek javításán túl, az épület homlokzati megjelenését is jelentősen javítják majd, ezzel is hozzájárulva Berettyóújfalu építészeti értékeinek méltó megőrzéséhez. 

You have no rights to post comments