precizbanner

viktoriatours

egeszsegesvaros

tavaszbanner2020

akcio

gazdatél

aurabannermedium2

zoldvaros

berettyokartya2019

LizArt Design hajas

ZöldVáros Szerelempark

coaching2

BoPi nyito banner uj

helyijárat

2020. február 25. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Vegyes gyümölcsleves

Óvári sertésborda rizi-bizivel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


piri2
Bessenyei ltp. üzletsor

(Jenci konyhája helyén)

06 (30) 596-1883

06 (30) 260-6040

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Gyümölcsleves

Csülökpörkölt sós burgonyával

"B" menü:

Paradicsomleves

Tarhonyás hús

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

veradas

koboreb

buntetes

telivasar  

badogosablakállás

karosszeria

 

Több olvasónk is érdeklődött, hogy miért nem kezdődtek még el a kivitelezési munkálatok, hiszen korábbi cikkünkben azt írtuk „Előreláthatólag júliusban kezdődik a református templom felújítása”. Az említett cikkben arról is beszámoltunk, hogy a Berettyóújfalu főterén, műemléki védelem alatt álló református templom felújításának újabb ütemét Magyarország Kormánya a „Tiszántúli templomépítési program” keretein belül támogatta, ily módon Berettyóújfalu a református templom felújítására 150 millió forintot, míg a Berettyószentmártoni Egyházközség új gyülekezeti terem építésére 75 millió forintot kapott.

A templom tulajdonosa a Berettyóújfalui Református Egyházközség, melynek vezetője Majláth József lelkész megkeresésünkre elmondta, a felújítás már közel fél éve előkészítés alatt van. Virányi Zsolt, a Tiszántúli Református Egyházkerület Építész Iroda műemléki tanácsosa a napokban tájékoztatta őt arról, hogy a kivitelezési feladatok meghatározása, a sürgetően elvégzendő és a még halasztható feladatok rangsorolása, ezáltal a tervezési program összeállítása építészek, szakági tervezők és szakértők közreműködésével megvalósult. A műemléki előírásoknak is megfelelő, részletes engedélyezési tervdokumentáció elkészült, melyre az örökségvédelmi hatóság a közelmúltban adta meg az engedélyt.

Jelenleg folyik az építész- és a szakági kiviteli tervek készítése, melyek elkészültét követően lehet elindítani a kivitelezői árajánlatkérési eljárásokat. Reményeink szerint még 2019-ben megkezdődhetnek a kivitelezési munkák, melyek főként az épület külső homlokzatainak felújítását tartalmazzák, az összes külső nyílászáró cseréjével, az előépítmények, lépcsőtornyok tetőzeteinek újraépítésével. A homlokzatok mellett a templom mára elavult elektromos hálózata is teljes egészében cserére kerül és egyéb belső korszerűsítési munkák is tervezettek, de sajnos már most előre látható, hogy a rendelkezésre álló forrás nem lesz elegendő a még hiányzó munkák teljeskörű elvégzésére- tudtuk meg a műemléki tanácsos beszámolójából.

Bízunk benne, hogy az egyházközségi beruházásként megvalósuló kivitelezési munkák a hitéleti események és egyéb templomi rendezvények körülményeinek javításán túl, az épület homlokzati megjelenését is jelentősen javítják majd, ezzel is hozzájárulva Berettyóújfalu építészeti értékeinek méltó megőrzéséhez. 

Szóljon hozzá!