artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 29. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Aki gépkocsival elhalad a József Attila utcán meglepődve veheti észre, hogy az iskola előtti zebra mintha lebegne. A Városfejlesztési Iroda főtanácsosát, Demény Zsoltot kérdeztük, hogyan jött az ötlet, mi célt szolgál és egyáltalán mit is kell tudnunk erről az újdonságról.

 - A város útjainak forgalomtechnikai jeleit festő vállalkozó nemrég megkeresett bennünket, hogy szeretnénk-e egy 3D-s zebrát Berettyóújfaluba. Először meglepődtem egy kicsit, hogy mi is lehet ez, de amikor megmutatta a fényképet - bevallom őszintén - a látvány meggyőzött. Persze volt bennem egy kis félsz is, mert eszembe jutott, hogy egyes embereknél esetleg félelmet vált ki a lebegő zebra látványa, de ezzel kapcsolatban megnyugtatott a vállalkozó, hogy pár helyen már felfestették és sehol nem okozott eddig semmilyen problémát. A gyalogátkelő eme formabontó megoldása egyfajta alternatív megoldásként szolgál a gyalogosok biztonsága érdekében, ugyanis a közeledő autós először meglepődik az úttest fölött lebegő "oszlopok" látványától és automatikusan fékezni kezd.

Az egész egy vizuális trükk, síkban három színből áll össze a kép, amihez - pontosan a környezetnek megfelelően - számítógépen készítik el a kitűzési rajzot, ennek hatására a festés egy térbeli „tárggyá válik”.

Ahhoz, hogy még jobban érvényesüljön a hatás, indokolt volt a meglévő zebra helyén a rossz minőségű, több árnyalatú aszfalt felmarása és újraaszfaltozása. Ennek a gyors megszervezése nem kis feladat volt, főleg úgy, hogy pénteken délután már évnyitót tartanak az iskolában, és el akartuk készíteni addigra, hogy ne zavarjuk az ünnepséget. Hála az égnek minden úgy sikerült ahogy terveztük, remélem sokaknak tetszeni fog ez az újdonság, amit ráadásul ingyen készített el nekünk a vállalkozó, hiszen ezt referenciamunkának szánja. 

A Fazekas Közlekedéstechnikai Kft. bízik abban, hogy sokan meg fogják nézni és más települések is igényt tartanak majd ilyen 3D-s gyalogátkelőre.

3dzebra2

You have no rights to post comments