artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 29. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Nemzeti ünnepeink méltó alkalmat nyújtanak Magyarország legrangosabb állami kitüntetéseinek átadásához. A kitüntetéseket a nemzet szolgálatában, az ország fejlődésének elősegítésében, a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában kifejtett kimagasló tevékenység elismeréséért adományozzák. Augusztus 20-a alkalmából Muraközi István, városunk polgármestere a kimagasló színvonalú munkája elismeréseként a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át, melyhez szívből gratulálunk!

Muraközi István 1965. december 23-án született Berettyóújfaluban. Édesapja – Dr. Muraközi István – a berettyóújfalui területi kórház belgyógyászati, illetve pszichiátriai osztályán, később pedig körzeti háziorvosként dolgozott. Édesanyja – Gerzsenyi Katalin – szintén a kórház munkatársa, emellett pedig a helyi Arany János Gimnázium és Szakközépiskola egészségügyi tagozatának megszervezője és első vezetője volt. Bátyja, dr. Muraközi Zoltán – követve a családi indíttatást – jelenleg a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház főigazgatója.

Muraközi István általános és középiskolai tanulmányaimat Berettyóújfaluban végezte. A 2. számú – mai József Attila Általános Iskola után az Arany János Gimnáziumban tanult, ahol 1984-ben érettségizett. Ezt követően a budapesti Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolára került, ahol 1987-ben kereskedelmi üzemgazdász oklevelet szerzett. Ezt követően rögtön hazajött és itthon helyezkedett el. Előbb az ELZETT Művek berettyóújfalui gyárában a kereskedelmi osztályon dolgozott, majd 1989-től a TSZKER Rt.-nél, ahol szállításvezető volt. 1990-től magánvállalkozóként üzemeltette a Korona Kávéházat és a Muraközi Cukrászatot.

1996-tól 10 éven keresztül dolgozott a Hajdúsági Sütödék Zrt.-nél – előbb üzemvezetőként, később marketing menedzserként.

lovagkereszt01lovagkereszt02

A közéleti-politikai tevékenységbe jó barátja és iskolatársa – a későbbi alpolgármester, országgyűlési, majd európai parlamenti képviselő – Pálfi István hatására kapcsolódott be, 1998-ban. Mindennek pedig a legmeghatározóbb iránya, célja és máig ható ösztönzője a lokálpatriotizmus, a szülőváros iránti elkötelezettség és tenni akarás.

Berettyóújfalu Város Önkormányzata munkájába 1998 őszén kapcsolódott be: 2002-ig az önkormányzat pénzügyi bizottságának külső tagja volt. 2002-ben listáról került a város képviselő-testületébe. Ebben a ciklusban az ifjúsági és sportbizottság elnöke lett és tagja maradt a pénzügyi bizottságnak. 2003–2005 között a város tanácsnokaként feladata volt a helyi polgárőrség újjászervezése. Ennek eredménye a ma is kiválóan működő, számos helyi közfeladatot végző egyesület tevékenysége, amely ebben az időszakban alelnökének választotta.

2006-ban egyéni képviselői mandátumot szerzett körzetében, majd a képviselő-testület megválasztotta alpolgármesternek. 2008–14 között tagja volt a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Közgyűlésének, ahol a pénzügyi bizottság munkájában vett részt. 2010. szeptember 30-án vehette át Rétvári Bence államtitkártól az év alpolgármestere díjat.

2010. októberében választották meg Berettyóújfalu város polgármesterének, majd 2014-ben újraválasztották. Városvezetői tevékenységének legfontosabb iránya a helyi értékekre és erőforrásokra támaszkodva erősíteni Berettyóújfalunak azt a régre visszanyúló központi szerepét, mely nem csak a városnak, hanem a térség településeinek is komoly fejlődési lehetőség. Vallja, hogy a település működőképességének megtartása mellett lényeges a város hosszú távú fejlesztési stratégiájának összhangba hozása. Cél egy olyan élhető kisváros megteremtése, ahol a helyiek megtalálják számításaikat, de az idelátogatók elismerését is elnyerik.

lovagkereszt6 lovagkereszt5

Legfontosabb eredményei közé tartozik: a város zöldfelületeinek, közlekedési létesítményeinek, köznevelési és szakképző intézményeinek megújítása, a helyi civil szervezetek és egyházi közösségek nagymértékű támogatása és helyzetbe hozása, az önkormányzati közfeladat-ellátó rendszer folyamatos racionalizálása. Az egészséges város koncepció során a gyógyvízre épülve az egészségügyi terület szakmai tapasztalatát kihasználva, egy mozgásszervi rehabilitációs központ létrehozása a következő nagy feladat, mely mindenképpen jelentős hatással lesz az itt élők és ide látogatók lehetőségeire is. A helyben maradás érdekében pedig számos családbarát intézkedés került bevezetésre, és komoly önerőt igénylő szociális ellátórendszer valósult meg, hogy minden korosztály és minden társadalmi réteg hozzájuthasson az őket megillető javakhoz és lehetőségekhez.

Fontos a személyes közösségi-társadalmi szerepvállalása. Több helyi civil szervezet – Berettyóújfalui Polgárőr Egyesület, Bihari Természetbarát Egyesület, Parola Közhasznú Egyesület – aktív tagja, a helyi kézilabdaklub, a BMSE társadalmi elnöke. 2011. január 1. óta a Berettyóújfalui Református Egyházközség presbitere.

A közösségi kapcsolatokat pedig települési szinten is kiemelten kezeli. Berettyóújfalu Város Önkormányzata alapító tagja a Városok, Falvak Szövetségének, szoros kapcsolatokat tart fenn a környékbeli és a határon túli Bihar megyében lévő településekkel, kiemelten Nagyvárad magyar közösségével és Margitta testvérvárossal.

Bihar jelmondata egyben az ő személyes meggyőződése is:

„Él Bihar, élteti szent hite!

Falvai várat emeltek,

Nagy Biharországunk

Szelleme őrködik itt!”

lovagkereszt4

You have no rights to post comments