artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 16. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Sárgaborsóleves pirított hagymával

Mediterrán csirkemell párolt rizzsel, wok zöldséggel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

2019. augusztus 9-10-én rendezték meg Fertődön a VII. Esterházy Barokk Ételfőző Fesztivált, melynek díszvendége Berettyóújfalu volt. Városunk csapata két kategóriában is nevezett a versenyre, ahol különleges ételekkel készültek lenyűgözni a zsűrit és a fesztivál résztvevőit. Az első napon Muraközi István polgármester és csapata a Polgármesterek Kupája főzőversenyen mutathatták be gasztronómiai tudásukat, mellyel Berettyóújfalu elnyerte a Polgármester Kupa Vándordíját és Fertőd város különdíját. A második napon a Csárda konyha kategóriában különdíjat, Úri konyha kategóriában 3. helyezést ért el Berettyóúfalu pénzügyes csapata, illetve a legszebb, legautentikusabb stand díját is megkapták! Szeretettel gratulálunk! KÉPGALÉRIA

A berettyóújfalui Szegedi Róbertet - a Hajdúság séfjét - a verseny egyik zsűritagját kértük meg, hogy röviden mutassa be a rendezvényt. Mint megtudtuk, Herceg Esterházy Antal és Klötzl Géza, a fesztivál megálmodóinak meghívására érkezett a zsűribe.

A rendezvénnyel a barokk kort és a barokk korban elkészített ételeket szeretnék felidézni a szervezők. A mai modern technológiával ezeket az ételeket nagyon nehéz kivitelezni, így komoly feladatokat kell megoldaniuk a versenyzőknek. Abban az időben Magyarországon még nem ismerték például a paradicsomot, paprikát, citromot, narancsot. A korhű ételek elkészítéséhez a barokk korban rendelkezésre álló alapanyagokat kell felhasználni.

Pénteken a Polgármesterek Kupája versenyen a környező települések, valamint Berettyóújfalu polgármestere és csapata versenyeztek egymással. Itt egytálételek elkészítésével mutatták be tudásukat, kreativitásukat.

Szombaton két kategóriában: a Csárdakonyha és az Úri konyha kategóriában egy, illetve 10-15 fogásos menüket kóstolhattunk meg. Ezek az ételek hatalmas saroglyákra, falapokra kerültek feltálalásra, melyeket a zsűri komoly szakmai szempontok szerint értékelt.

Az alábbiakban Berettyóújfalu város nevezése, a csapat tagjai és az általuk elkészített ételek leírása olvasható.

berettyóújfalu az esterházy barokk ételfőző fesztiválon 29berettyóújfalu az esterházy barokk ételfőző fesztiválon 03berettyóújfalu az esterházy barokk ételfőző fesztiválon 34

Polgármesterek Kupája:

Főszakács: Muraközi István polgármester

Segítők: Bordán Nikolett, Barta Anikó, Dézsi Ferencné, Zsoldi Andrea, Szoboszlai Fanni, Nagy László, Dézsi Ferenc, Lisztes Éva, Szentannay Mátyás

A készítendő étel elnevezése: Herpályi réten legeltetett marha gyümölcsös ködmönben

 

Úri konyha kategória

Csapat neve: Berettyóújfalui Pénzügyesek

Főszakács: Dézsi Ferencné

Segítők: Bordán Nikolett, Barta Anikó, Zsoldi Andrea, Szoboszlai Fanni, Nagy László, Dézsi Ferenc, Lisztes Éva, Szentannay Mátyás, Muraközi István polgármester

A készítendő ételek rövid leírása a korhűség végett:

Előétel: (Berettyói halászok fejedelmi eledele) avagy Berettyó vizének hala citrommal locsolva, fokhagymás vajon szenvedtetve citromos kerti zöldségmártással tesszük elibéd.

Főételek:

  • (Újfalusi aprónépek kanalazni valója) avagy csibének húsából készült kanalazni való, melyet ízesítünk házkörüli fűszerekkel, némi hajdinával összerottyantva.
  • (Marhának java, ahogy a Bihariak kínálják) Marhának húsa titkos zöldfűszerekkel, melyet a zöldségek kavalkádjának ágyán kemencében urak kívánsága szerint sütjük, puliszkás tekerékkel urak asztalára tesszük.
  • (Báthori kedvence) Fonnyasztott káposzta gazdagon szórva apró örömökkel, fűszerezve Báthori kívánsága szerint, melyet bivaly húsával parázson hosszan küszködtetünk.
  • (Herpályi lakomány) Disznónak java, kit fűszereztek, erdő ajándékával töltöttek, hagymával kínoztak, kötöztek, parázson sütöttek, majd etettek batátával
  • (Morotvai ropogós topogók) Morotvai kendermagos legfinomabb falatja parázson megsütve, erdőnek meglepetéseivel borítva

Desszert: (Udvarhölgyek buja vágya) Nyár hűsítő fűszereivel készített puliszka,  meglocsolva az életnek színével              

berettyóújfalu az esterházy barokk ételfőző fesztiválon 18berettyóújfalu az esterházy barokk ételfőző fesztiválon 16

Csárdakonyha kategória

Csapat neve: Berettyóújfalui Pénzügyesek

Főszakács: Dézsi Ferencné

Segítők: Bordán Nikolett, Barta Anikó, Zsoldi Andrea, Szoboszlai Fanni, Nagy László, Dézsi Ferenc, Lisztes Éva, Szentannay Mátyás, Muraközi István polgármester

A készítendő étel rövid leírása a korhűség végett:

(Berettyóparti marha java) Berettyó partján legelt marha java kínozva csárdásné áfonya liktáriumával, a csárdás italával, majd aprógabonából készült tocsogtatnivalóval.

You have no rights to post comments