2019. augusztus 9-10-én rendezték meg Fertődön a VII. Esterházy Barokk Ételfőző Fesztivált, melynek díszvendége Berettyóújfalu volt. Városunk csapata két kategóriában is nevezett a versenyre, ahol különleges ételekkel készültek lenyűgözni a zsűrit és a fesztivál résztvevőit. Az első napon Muraközi István polgármester és csapata a Polgármesterek Kupája főzőversenyen mutathatták be gasztronómiai tudásukat, mellyel Berettyóújfalu elnyerte a Polgármester Kupa Vándordíját és Fertőd város különdíját. A második napon a Csárda konyha kategóriában különdíjat, Úri konyha kategóriában 3. helyezést ért el Berettyóúfalu pénzügyes csapata, illetve a legszebb, legautentikusabb stand díját is megkapták! Szeretettel gratulálunk! KÉPGALÉRIA
A berettyóújfalui Szegedi Róbertet - a Hajdúság séfjét - a verseny egyik zsűritagját kértük meg, hogy röviden mutassa be a rendezvényt. Mint megtudtuk, Herceg Esterházy Antal és Klötzl Géza, a fesztivál megálmodóinak meghívására érkezett a zsűribe.
A rendezvénnyel a barokk kort és a barokk korban elkészített ételeket szeretnék felidézni a szervezők. A mai modern technológiával ezeket az ételeket nagyon nehéz kivitelezni, így komoly feladatokat kell megoldaniuk a versenyzőknek. Abban az időben Magyarországon még nem ismerték például a paradicsomot, paprikát, citromot, narancsot. A korhű ételek elkészítéséhez a barokk korban rendelkezésre álló alapanyagokat kell felhasználni.
Pénteken a Polgármesterek Kupája versenyen a környező települések, valamint Berettyóújfalu polgármestere és csapata versenyeztek egymással. Itt egytálételek elkészítésével mutatták be tudásukat, kreativitásukat.
Szombaton két kategóriában: a Csárdakonyha és az Úri konyha kategóriában egy, illetve 10-15 fogásos menüket kóstolhattunk meg. Ezek az ételek hatalmas saroglyákra, falapokra kerültek feltálalásra, melyeket a zsűri komoly szakmai szempontok szerint értékelt.
Az alábbiakban Berettyóújfalu város nevezése, a csapat tagjai és az általuk elkészített ételek leírása olvasható.
Polgármesterek Kupája:
Főszakács: Muraközi István polgármester
Segítők: Bordán Nikolett, Barta Anikó, Dézsi Ferencné, Zsoldi Andrea, Szoboszlai Fanni, Nagy László, Dézsi Ferenc, Lisztes Éva, Szentannay Mátyás
A készítendő étel elnevezése: Herpályi réten legeltetett marha gyümölcsös ködmönben
Úri konyha kategória
Csapat neve: Berettyóújfalui Pénzügyesek
Főszakács: Dézsi Ferencné
Segítők: Bordán Nikolett, Barta Anikó, Zsoldi Andrea, Szoboszlai Fanni, Nagy László, Dézsi Ferenc, Lisztes Éva, Szentannay Mátyás, Muraközi István polgármester
A készítendő ételek rövid leírása a korhűség végett:
Előétel: (Berettyói halászok fejedelmi eledele) avagy Berettyó vizének hala citrommal locsolva, fokhagymás vajon szenvedtetve citromos kerti zöldségmártással tesszük elibéd.
Főételek:
- (Újfalusi aprónépek kanalazni valója) avagy csibének húsából készült kanalazni való, melyet ízesítünk házkörüli fűszerekkel, némi hajdinával összerottyantva.
- (Marhának java, ahogy a Bihariak kínálják) Marhának húsa titkos zöldfűszerekkel, melyet a zöldségek kavalkádjának ágyán kemencében urak kívánsága szerint sütjük, puliszkás tekerékkel urak asztalára tesszük.
- (Báthori kedvence) Fonnyasztott káposzta gazdagon szórva apró örömökkel, fűszerezve Báthori kívánsága szerint, melyet bivaly húsával parázson hosszan küszködtetünk.
- (Herpályi lakomány) Disznónak java, kit fűszereztek, erdő ajándékával töltöttek, hagymával kínoztak, kötöztek, parázson sütöttek, majd etettek batátával
- (Morotvai ropogós topogók) Morotvai kendermagos legfinomabb falatja parázson megsütve, erdőnek meglepetéseivel borítva
Desszert: (Udvarhölgyek buja vágya) Nyár hűsítő fűszereivel készített puliszka, meglocsolva az életnek színével
Csárdakonyha kategória
Csapat neve: Berettyóújfalui Pénzügyesek
Főszakács: Dézsi Ferencné
Segítők: Bordán Nikolett, Barta Anikó, Zsoldi Andrea, Szoboszlai Fanni, Nagy László, Dézsi Ferenc, Lisztes Éva, Szentannay Mátyás, Muraközi István polgármester
A készítendő étel rövid leírása a korhűség végett:
(Berettyóparti marha java) Berettyó partján legelt marha java kínozva csárdásné áfonya liktáriumával, a csárdás italával, majd aprógabonából készült tocsogtatnivalóval.