artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 27. szombat

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Legalább 10 százalékos további lakásdrágulásra számít a Hajdú-Bihar megyeiek jelentős része a következő egy év során, így nem meglepő, ha az egyik legjobb befektetésnek tartják az újlakás-vételt. A megyében az országos átlaghoz képest kétszer annyian terveznek ház- vagy lakásvásárlást a következő egy évben – többek közt ez derül ki abból a kutatásból, amely Magyarország vezető lakásfejlesztője, a Cordia megbízásából készült el.

Országosan a megkérdezettek 70 százaléka tartja a legjobb befektetésnek az új lakást, de a használt lakóingatlanra is közel ennyien voksoltak. Hajdú-Bihar megyében az új és a használt lakás szintén az élen végzett, amit jobb befektetésnek tartanak az aranynál és termőföldnél is: a megkérdezettek 51 százaléka választaná a nemesfémet, 55 százalék pedig a termőföldet.

„Magyarország vezető lakásépítője, a Cordia megbízásából most először készült el egy olyan országos, reprezentatív kutatás[1], amely külön felmérte a Hajdú-Bihar megyeiek véleményét egyebek közt arról, hogy mennyire tartják jó befektetésnek a lakásvásárlást, illetve szándékoznak-e ingatlant vásárolni vagy felújítani” – hívta fel a figyelmet Földi Tibor, a Cordia vezérigazgatója.

Folytatódik a drágulás

A hajdú-bihari emberek döntő többsége (83 százaléka) arra számít, hogy a megyében az ingatlanárak a következő egy évben emelkednek, a drágulással kalkulálók több mint fele legalább 10 százalékos árnövekedést vár. A megyében épülő új lakások esetében 10-ből 9 hajdú-bihari vár áremelkedést és gyakorlatilag ugyanennyien vannak azok is, akik a budapesti újlakáspiacon számítanak további drágulásra. Saját bevallása szerint a Hajdú-Bihar megyeiek 14 százaléka nem hallott még az eddig lezajlott erőteljes lakásár- és bérletidíj emelkedésről, illetve a kedvezményes újlakásáfa kifutásáról.

Sokan vettek lakást Budapesten

Hajdú-Bihar megyében a megkérdezettek több mint harmada (37 százalék) számolt be arról, hogy egy családtag, barát vagy ismerős már vásárolt lakóingatlant Budapesten: minden ötödik esetben új építésű lakásról van szó.  A fővárosban lakást vásárló hajdúságiak túlnyomó többsége (83 százalék) saját használatra vette az ingatlant, közel ötöde pedig a gyermeke számára.

Hajdú-Biharban 10 megkérdezettből 4-en gondolják úgy, hogy egy új budapesti lakás vásárlása jó hozamot nyújtó befektetés és a válaszadók több mint harmada véli úgy, hogy érdemes még újépítésű otthont venni, mert tovább folytatódik a drágulás.

„Hajdú-Bihar megyében minden ötödik válaszadó tart attól, hogy egy budapesti, albérletbe kiadott lakás esetében nem tudná biztonsággal ellenőrizni, hogy a bérlő minden hónapban rendesen fizet-e. A megkérdezettek harmada aggódna amiatt, hogy az építtető nehezen kiadható lakást ad el a számára. A Cordia lakáskiadással foglalkozó csapata ugyanakkor minden gondot levesz a bérbeadó válláról, hiszen a lakás berendezésétől, meghirdetésétől és kiadásától kezdve gondoskodik a bérleti díj beszedéséről és a közüzemi számlák ellenőrzéséről is” – hívja fel a figyelmet a Cordia vezérigazgatója.

Hajdú-Biharban inkább vásárolnának

A Hajdú-Bihar megyeiek az országos átlaghoz hasonló arányban terveznek a következő egy évben jelentős lakásfelújítást, viszont jóval többen gondolkodnak lakás- vagy házvásárlásban. Az otthona nagyobb arányú renoválásával az itteni megkérdezettek ötöde számol, lakóingatlan-vásárlási tervekkel 27 százalék rendelkezik, ami majdnem duplája az országos átlagnak.

A megyét is magába foglaló Észak-Alföld régióban az országos átlaghoz képest kisebb arányban járulna hozzá ingatlaneladás egy új otthon árához, így természetesen nagyobb szerep jutna a hitelnek és az egyéb megtakarításoknak. A megkérdezettek átlagosan a vételár negyedét ingatlaneladásból finanszíroznák, valamivel nagyobb hányadot fedezne a hitel, az egyéb megtakarítások felhasználása egyötödnyi részt tenne ki, a fennmaradó részen pedig az egyéb források (CSOK, lakástakarékpénztár, családi segítség, stb.) osztoznak.

A régióban az ingatlanvásárlást tervezők 12 százaléka szánja a lakást a gyermeke számára, az átlagot meghaladó mértékben, tízből kilencen saját használatra vásárolnak.

[1] A MicraMR a Cordia megbízásából végezte el a kutatást. A megkérdezett 3900 fős minta nem, életkor, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentatív a 20 éves és idősebb magyar, internetező felnőtt lakosság tekintetében, országos és megyei szinten egyaránt.

You have no rights to post comments