artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 27. szombat

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Az utóbbi napokban több olvasónk is megkereste szerkesztőségünket, hogy tudjuk-e mikorra várható a szúnyogírtás Berettyóújfaluban, ugyanis a város több pontján elviselhetetlen szúnyoginváziót tapasztalnak az esti órákban.

 

Muraközi István Berettyóújfalu polgármestere megkeresésünkre elmondta, a központi szúnyoggyérítési programot a katasztrófavédelem és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 23. paragrafusának 6. bekezdése értelmében 2017. január 1-től a katasztrófavédelem vezetője irányítja, melyet a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgaztóság Gazdasági Ellátó Központ útján lát el. Azt, hogy mely területekre terjed ki a központi szúnyoggyérítés, azt a szakértői vizsgálatok határozzák meg. A szúnyoggyérítési programba való felvételt kérhetik a települések polgármesteri hivatalai a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgaztóság Gazdasági Ellátó Központ ügyfélszolgálati irodájánál, ez Berettyóújfalu esetében már megtörtént. Az önkormányzatok maguk is végeztethetnek szúnyoggyérítést, ezzel kiegészítve a katasztrófavédelem által szervezett központi szúnyoggyérítési programot, melyre megbízást ad az önkormányzat egy helyi vállalkozónak, aki napokon belül meg is kezdi a földi permetezést városunkban.  

Friss hír! Pénteken, azaz június 21-én kezdődik és 4 napig tart a szúnyogirtás Berettyójfaluban. Földi, kémiai, melegködös eljárással végzi a helyi vállalkozó 913 hektáron, a vàros teljes területén!

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint országszerte mindenhol komoly szúnyogártalomra kell számítani, hiszen a májusi esőzések és a hirtelen jött meleg időjárás hatására robbanásszerűen megemelkedett a kifejlődött vérszívók száma.

A légi szúnyoggyérítés a hőség miatt átmenetileg szünetel, ugyanis a rendkívül meleg időjárás hatással van a szúnyogok viselkedésére, a rovarok ilyenkor a szokásosnál később mutatnak aktivitást, tovább maradnak a növényzetben elrejtőzve. A repülésbiztonsági szabályok szerint közvetlenül a napnyugtát megelőző időszakban, illetve legfeljebb az azt követő húsz percig lehet munkarepülést végezni, amikor a meleg miatt csak a rovarok töredékét éri el a kipermetezett szer, vagyis az elvégzett munka hatásfoka jelentősen csökken. A földi permetezés viszont változatlanul, az ütemterv szerint zajlik, azt napnyugta után végzik a szakemberek. A hőségriasztást követően ismét párhuzamosan, ütemterv szerint folyik majd a légi és földi úton történő beavatkozás a szúnyogokkal leginkább érintett területeken.

A szúnyoggyérítéssel kapcsolatban bővebb információ található és a program aktuális heti ütemterve is folyamatosan nyomonkövethető EZEN a linken.

Az ANTSZ szúnyogok elleni védekezésről szóló tájékoztatója IDE kattintva olvasható.

szunyoggyerites03

 

Hozzászólások  
#1 Szántó Roland 2019-06-16 14:44
Kissebb településeken is jó volna, mert nappal a meleg miatt nem lehet ki menni a házból, este meg a rengeteg szúnyog miatt. 10 perc alatt a négy éves kislányomat rendesen meg rázták. És ezzel Gáborján összes lakosa így van. Nagyon örülnénk ha lehetne ellene tenni valamit.

You have no rights to post comments