Berettyóújfalu Város Önkormányzata 2019. március 5-6-án kiállítóként részt vett Budapesten, a „Perspectives of Local Governments in Central Eastern Europe - Practice and Innovations” című nemzetközi konferencián és kiállításon. A kétnapos rendezvényen összesen 52 szakmai és tudományos szférából érkezett előadó, valamint 21 kiállító szervezet és önkormányzat volt jelen. Önkormányzatunk közétkeztetési és diétás étkeztetési gyakorlatát mutatta be a kiállításon.
Az esemény egyik pozitív hozadéka, hogy a konferencia előadói közül Pázmánd Község Polgármestere, dr. Virányiné dr. Reichenbach Mónika a kiállításon történt találkozás és az önkormányzatunk munkatársaival folytatott beszélgetés után megkeresett bennünket, hogy egy szakmai csoporttal városunkba látogatnának, a közétkeztetési és diétás ételkészítési gyakorlatunkat szeretnék a helyszínen megtekinteni, tapasztalatokat szerezni, ötleteket gyűjteni.
A látogatásra 2019. április 18-án, csütörtökön került sor. Az érdeklődők 9 óra körül érkeztek, rövid frissítő, valamint vendégváró falatok elfogyasztása és beszélgetés után megtekintették a KÖSZI által üzemeltetett Diétás konyhát (Kossuth u. 35.). Ezen a konyhán készítik munkatársaim a különböző ételallergiák miatt diétás étkezésre igényt tartó (szakorvosi igazolással rendelkező) gyermekek részére a diétás étrendet. Jelenleg 52 gyermek számára biztosítják az ebédet illetve tízórait, uzsonnát.
A vendégeket Dézsi Ferencné Jutka és Kathóné Papp Éva látta el jó tanácsokkal a diétás ételkészítés bevezetésével kapcsolatban. Elhangzott, hogy nagyon nagy előny, ha a konyha tevékenységében tud olyan személy segíteni, aki maga is érintett. Esetünkben Dézsiné Jutka nyújt ilyen segítséget, a konyha indulásától folyamatosan átadja tapasztalatait a dolgozóknak, amit ezúton is köszönünk. Ezenkívül – a városunkban az ő kezdeményezésére megalakult Lisztérzékenyek Országos Egyesülete helyi csoportja szervezésében - a konyha dolgozóival közösen havonta közös sütéseket, főzéseket szerveznek az érintett szülőknek, gyerekeknek, amelyeken több gluténmentes étel is elkészül. A gyermekek a készítés során közelebb kerülnek ezekhez az ételekhez, elfogadóbakká válnak a diétás étkezéssel kapcsolatban. A szülők megismerik a nyersanyagokat, felhasználásuk módját, gyakorlati ismereteket szereznek.
Ezután az önkormányzati fenntartású óvodák és a Hunyadi Mátyás Tagiskola tanulói részére ételeket készítő 2. sz. Főzőkonyhára (Puskin u. 106.) látogattak a Fejér megyei település képviselői. A KÖSZI ezen telephelyén 620 adag étel készül naponta. Itt is hasznos ismeretekkel gyarapodtak a látogatók a konyha kialakításával, a berendezésekkel, eszközökkel, HACCP rendszerrel kapcsolatban.
A vendégek a Diétás konyhán zárták a napot, ahol a munkatársaink által készített ebédet fogyasztották el.
Látogatóink nagyon köszönték a lehetőséget, elégedettek voltak a nap tapasztalataival, eredményesnek ítélték a látogatást. Polgármester Asszony szavai: „sokkal többet kaptam, mint amire számítottam”. Természetesen kölcsönösen felajánlottuk egymásnak a további segítséget. Önkormányzatunk és az eseményen részt vevő munkatársak, segítők meghívást kaptak Polgármester Asszonytól a pázmándi konyha megnyitása utáni alkalomra, ahol tovább folytatódhat a tapasztalatcsere.
Polgármester Asszonnyal és Muraközi István Polgármester Úrral a Berettyó TV munkatársai riportot készítettek, mely rövidesen a helyi TV szokásos elérhetőségein látható lesz.
Köszönöm Mindenkinek, aki hozzájárult a nap sikerességéhez.
Ulicsné Erdős Erzsébet intézményvezető