artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 19. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Tárkonyos zöldségleves

Éhes ember kedvence hasábburgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Oreos palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Berettyóújfalu-Szentmártoni református gyülekezet minden érdeklődőt szeretettel vár nagyszombati alkalmára 2019. április 20-án 18 órakor, a berettyószentmártoni református templomban.

Nagyszüleimnek a kőszegi Kálvária-hegyen volt szőlőjük, s gyermekkorom meghatározó élményei közé tartozott mindaz, amit a várostól távol eső „hegy” szabadsága és természetközelsége, s a közelben álló, Közép-Európa talán egyik legszebbének tartott Kálvária-templomának titokzatossága jelentett. Mindig kíváncsi izgalommal leskelődtem be a ritkán nyitva tartott templom kulcslyukán, a mellette álló remetelak kapuján, s áhítattal hallgattam nagyanyám történeteit útban a stációkápolnákkal szegélyezett meredek hegyi úton régi idők keresztútjairól, a templom történetéről, s a remeték különös, félve tisztelt életéről. Miközben családunkban mindenki protestáns volt, irigykedve néztem a nagypénteken házunk előtt elhaladó katolikus testvérekre, akik rendületlen buzgalommal igyekeztek a Kálvária-hegyre délután háromra, hogy Jézus halálának órájában a városon kívül éljék át Krisztus szenvedésének és halálának titokzatosságát és spiritualitását.

S visszagondolva szülővárosom különleges helyszínére, különös áhítattal éltem át később azokat az alkalmakat, amikor én magam is megszólaltatója lehettem Liszt Ferenc Via Crucisának mint kórustag, a Nagyszombat este zongorán közreműködő, a Kálvária-hegyre velem együtt többször is felkapaszkodó Haui Lóránttal a mű négykezes változatát zongorán előadva, majd később az orgonaverziót egyedül eljátszva. A személyes emlékek, a hitbeli elmélyülés, a zene szuggesztív, el-gondolkodtató volta egészen más oldalról visznek újra és újra közel Liszt művének üzenetéhez éppen úgy, mint Krisztus szenvedéséhez. Aki igazán közel kerül a Via Crucis első hallásra talán nehezen befogadható harmónia és dallamvilágához, az képes lesz kihallani Liszt Ferenc személyes hitvallását, spiritualitását, s talán könnyebben megfogalmazza saját maga kapcsolódási pontjait Krisztus szenvedéséhez is. Ez utóbbit hordozzák magukban a nagyszombati alkalomra írott meditációim is, amelyek a személyes érintettség, a távolabbi és közelebbi múlt, a jelenvalóság, és a lelki-emberi formálódás megannyi stációiból ihletet merítve kötik össze a mindenkori ember életét Krisztus egyszeri kereszthalálával.

Az együtt-hallgatás és elmélyülés reményében:
Kovács Krisztián, 2019 Nagyböjtjén

ViaCrucis page 001

You have no rights to post comments