artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 16. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Sárgaborsóleves pirított hagymával

Mediterrán csirkemell párolt rizzsel, wok zöldséggel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

2019. március 19-én Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Izraelbe látogatott, ahol Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel magyar külgazdasági képviseletet avatott Jeruzsálemben, majd este Tel-Avivban megnyitotta a márciustól októberig tartó izraeli magyar kulturális évadot. Látogatása során a külügyminiszter találkozott az izraeli tulajdonú magyar vállalatok vezetőivel, így többek között tárgyalt Győrfi Sándorral is, a Tama Hungary Kft. ügyvezetőjével, akit a megbeszélés részleteiről kérdeztünk.

 - A TEVA tel-aviv-i központi irodaházában nyílt lehetőségünk a találkozóra, amely a miniszter úr elfoglaltsága miatt előre meghatározott - viszonylag rövid - ideig tarthatott. Yair Arzi-val, a Tama Plastic Industry elnök-vezérigazgatójával az volt a célunk, hogy egy rövid prezentációban bemutassuk a cégünket, illetve a miniszter közreműködését kérjük annak érdekében, hogy a Tama Hungary tovább fejlődhessen Magyarországon.

gys01Mint ismeretes, mi Berettyóújfaluban egy 10 éves komoly fejlesztési ciklus végén járunk most, melynek során a 2009-ben átvett, még alapszinten működő vállalatot először egy üzemcsarnokkal bővítettük, ahol a vezértermékünk, a bálaháló gyártása folyik. Következő lépésként - amikor a Tama csoport döntött arról, hogy a bálazsineget is vezető termékké fejleszti - egy újabb gyártócsarnokkal bővítettük a telephelyet, majd a fejlesztési ciklus zárásaként tavaly egy 12 ezer négyzetméteres logisztikai raktárcsarnokot avattunk. 

Miniszter úr köszönetét fejezte ki, hogy a Tama csoport Magyarország egyik leghátrányosabb helyzetű régiójában folytat ilyen nagyszabású beruházást, és ezzel több mint 300 embernek biztosít megélhetést a térségben. Habár informális megbeszélésnek indult a tárgyalás, az eszmecsere során mégis rátértünk azokra a főbb pontokra, amelyekre fókuszálnunk kell a további fejlesztések érdekében.

Az egyik ilyen pont a raktárkapacitásunk bővítése. Annak ellenére, hogy a tavalyi évben egy gigantikus méretű logisztikai raktárcsarnokot adtunk át a berettyóújfalui telephelyünkön, még így is közel 5000 négyzetméteres raktárhelyiséget kell bérelnünk Debrecenben, ezt a problémát rövid időn belül szeretnénk megoldani.

Egy másik fontos dolog, a bálazsineghez kapcsolódó kutatásfejlesztés. A Tama cégcsoport filozófiájában fontos szerepet kap az innováció, úgy gondoljuk, akkor tudjuk megőrizni vezető helyünket a piacon, ha jobb minőséget, nagyobb hozzáadott értéket tudunk produkálni a versenytársainknál. Korábban már folytattunk egyeztetéseket ezzel kapcsolatosan a MOL illetékeseivel, de valahol megrekedt a folyamat és úgy gondoljuk, a felsőbb szinten zajló tárgyalások, a magyar tudományos élet bevonása - gondolok itt pédául a BME mérnöki hátterére -  segítenék az ügy előrehaladását. Mindenki büszke lehetne, ha magyar fejlesztésnek köszönhetően világszinvonalú terméket tudnánk előállítani itt Berettyóújfaluban.

1 Aktuál BauTAMA 14

Fontos pont még számunkra a szakképzett munkaerő biztosítása, erről is szó esett a tárgyaláson. Miniszter úr elmondta, jól ismeri mind a debreceni, mind a berettyóújfalui polgármesterereket, mindkettő nyitott, rugalmas és nagyon ügyes. Azt javasolta, hogy próbáljuk felvenni a kapcsolatot rajtuk keresztül a regionális szakképzési centrumokkal. Elmondtam, hogy ebben már tettünk lépéseket, de a munkaerőpiac stagnálása miatt kicsit el kellett tolnunk a szerződéskötés időpontját, viszont terveink szerint még az idei évben elindítjuk azt a programot, amelyben a szakmunkástanulóknak bemutatjuk a gyárat, a gyártás folyamatát, a gépek kezelését, karbantartását, így mire kikerülnek az iskolapadból megismerik az alapokat, a munkakörülményeket, mi pedig szakképzett munkaerőként tudjuk őket alkalmazni. 

Ezzel a területtel párhuzamosan említésre került, hogy a magyar kormány szándéka a kutatásfejlesztés támogatása. Habár a Tama központi kutatóbázisa - elég komoly létszámmal - Izraelben van, viszont az itteni mérnök kollégák is végeznek teszteléseket az üzemben, és kint a mezőn, az alkalmazás közvetlen környezetében is. Annak érdekében, hogy a fejlesztési munka elméleti és gyakorlati oldalát minél eredményesebben össze tudjuk hangolni, szeretnénk több mérnök szakembert alkalmazni, ennek a támogatásáról is biztosított a miniszter úr bennünket.

Nagyon szimpatikus volt számunkra a megbeszélés hangulata, a hatékony előkészítésnek, valamint a dinamikus és lényegretörő tárgyalási stílusnak köszönhetően a rövid idő ellenére át tudtuk beszélni a főbb pontokat. Pozitív benyomást tett ránk az is, hogy a HIPA  igazgatója a programokkal zsúfolt nap ellenére már aznap este elküldte a tárgyalásról készült beszámolóját, hiszen ez a megbeszélés fontosságát és eredményességét igazolja.

tamahungary

Fotó: MTI/KKM/Mitko Sztojcsev

 

You have no rights to post comments