artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 26. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Tejfölös burgonyaleves csülökkel

Brassói aprópecsenye hasábburgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Szent Márton Patika kollektívája - mint a Richter Anna Díj Döntős Csapata - lázasan készülődött  március 8-án az eredményhirdetésre. Az új autópályán nagyon gyorsan felértünk Budapestre, a fokozott izgalmi állapotban viszont úgy éreztük, hogy az idő nem telik. Mikor tudjuk már meg az eredményt? Reménykedtünk, de elhatároztuk menet közben, a projektet mindenképpen megvalósítjuk, bármi is lesz az eredmény - Dr. Borsos Gizella beszámolója.

A Larus Rendezvényközpontban kedvesen fogadtak minket, a legmesszebbről érkezett, egységes ruházatba öltözött jókedvű bihari társaságra mindenki felfigyelt. A feszültség egyre fokozódott, majd végre megtudtuk az eredményt, sajnos nem a mi nevünk hangzott el. Egy budapesti fiatal gyógyszerészekből álló csapaté, akiknek a projektje a lejárt gyógyszerek begyűjtésének fontosságát emelte ki.  -Te jó ég ! Ezt mi már több mint 10 éve richterannadij02megléptük - villant át az agyamon. 2007-ben lett a Szent Márton Patika. Azóta is rendszeresen behozzák a lakosok a lejárt gyógyszereket, és természetesen a műanyag kupakokat is gyűjtjük. A környezetvédelem fontosságát természetesen nem lehet elégszer és eléggé hangsúlyozni, hiszen az egészségünk megőrzésének az egyik pillére a környezetszennyezés megelőzése, lassítása.

Továbbra is meggyőződésem, hogy nagyon fontos az életmódváltás, az egészséges táplálkozás. Az életmódváltás nagyon egyszerűnek tűnik, de a gyakorlat nem ezt igazolja, mert sokmindenkinek nem sikerül. Pedig mindenki egészségesen és boldogan, stresszmentesen szeretné élni az életét.

Visszatérve a díjra igaz, hogy nem hoztuk el az első díjat, de az országos második díjat megosztva a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának "Kérdezz Engem" csapatával együtt megnyertük. Ez azt hiszem mindennél többet mond. Arról nem is beszélve, hogy mekkora érdeklődés követte a versenyt Berettyóújfaluban és a környező településeken. Az utcán úgy köszöntek az emberek amikor megláttak, hogy " SZAVAZTAM!" Nagyon sokan segítettek szavazatukkal, szurkoltak nekünk még az utolsó pillanatban is. Ez nekünk mindennél többet ér!

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani a város vezetőjének, barátainknak, ismerőseinknek, szimpatizánsainknak, ismeretlen lakosoknak, mindazoknak akik fontosnak tartják a kitűzött célunkat. Nagyon sokan jelezték már, hogy a programokon szeretnének rész venni. Főleg fiatal lányok az egészséges főzést szeretnék megtanulni, de a kovászos kenyérsütésre is van számos jelentkező. Van, aki szeretne mélyebben megismerkedni gyógynövényekkel és szívesen részt venne a gyógynövénygyűjtő túráinkon. Az otthon elkészíthető naturkozmetikumok készítését is sokan megtanulnák.

Nos, van egy jó hírem! Megvalósítjuk a programot, igaz, hogy nem olyan dinamikusan, mint ahogyan terveztük, de lehet hogy ez jobb lesz, mert nem kell tartani magunkat egy feszített tempóhoz, így hosszabb idő alatt jobban szokássá válik majd amit tanultak. Hiszen az a cél, hogy az életmódváltást meg tudják lépni. A jelentkezéseket a programokra folyamatosan várjuk, sőt ötleteket is, hogy mit vegyünk be még a projektbe.

Még egyszer köszönjük azt a sok-sok szavazatot és szurkolást, amit az elmúlt egy hónapban irányukba tettek!

Lépésről lépésre KÖSZÖNJÜK!

A csapat nevében Dr. Borsos Gizella


 Az alábbi cikk 2007-ben a Bihari Hírlapban jelent meg rólunk:

Az év környezetvédő gyógyszertára

„Az év környezetvédő gyógyszertára 2007” címet és első helyezést nyert a berettyóújfalui Szent Márton Patika. Az elismerést október 11-én a Magángyógyszerészek országos kongresszusán vette át Siófokon Borsos Gizella, a gyógyszertár tulajdonos vezetője Horváth Péternétől, a Gyógyszerészek a Földért Környezetvédő Alapítvány vezetőjétől.

Az alapítvány 2006-ban alapította „Az év környezetvédő gyógyszertára” környezetvédelmi díjat. A nyílt pályázati kiírásban meghirdetett díj azon gyógyszertár kollektívájának ítélhető oda, akiknek a környezetvédelem iránti elkötelezettsége kimagasló, teljesítményük e tekintetben példamutató értékű. Az alapítvány a díjat évente egy alkalommal adja át – tájékoztatott bennünket Borsos Gizella a pályázat lényegéről.

Kérésünkre elmondta, a Szegedi Orvostudományi Egyetem Gyógyszerészeti Karán 1987-ben megszerzett diplomájával Püspökladányba tért haza, és dr. Daróczi Erzsébet területi főgyógyszerész védőszárnyai alatt kezdte meg a gyógyszerészi munkát, melyben nemsokára földindulásszerű változások következtek be. Megjelentek az első magángyógyszertárak, és azóta az 1993. december 14-én Berettyószentmártonban megnyitott magánpatikában dolgozik, és ehhez a patikához kapcsolódik az a tevékenység, amelynek köszönhetően nyertes pályázatukkal kiérdemelték e címet.

A pályázat vezérmotívuma, mit tehetünk betegeink és saját családunk, környezetünk védelmében, az egészséges életmód érdekében, a környezetkárosítás ellen. Már a 2005. december 1-jén életbe lépő egészségügyi miniszteri rendelet megjelenése előtt is, ha igény mutatkozott rá, átvették és intézkedtek a lakosságnál keletkező gyógyszerhulladék megsemmisítése érdekében. A rendelet megjelenése után még többen éltek e lehetőséggel. A gyógyszerészi munkához elengedhetetlen desztillált vizet 2 literes műanyag flakonokban szállítják. Nem kis gondot jelentett a felhasználást követően a flakonok sorsa. A gyógyszerésznő a tv-ben látott egy reklámot, amelyben egy egyszerű szerkezet segítségével a flakonokat kicsire zsugorítják. Felvette a kapcsolatot a hirdető céggel, és néhány napon belül megérkezett hozzájuk is a műanyagzsugorító készülék. A gépet üzembe állították, és meglepődve tapasztalták, hogy az eddig nagy helyet elfoglaló flakonok elvesztek a cég által küldött műanyag zsákban. Ezeket, mikor megteltek, a cég költségén újrahasznosításra küldték el. Az ügynek sikerült megnyernie Szabóné Gál Máriát, a Gyermekkert Tagóvoda vezetőjét, akik szintén bekapcsolódtak a programba. A zsugorítás során újabb probléma merült fel. Mi lesz a többezer kupakkal?

„Életmentő kupakok” címmel egy cikk jelent meg a Hajdú-Bihari Hét című lapban és a Bihari Hírlapban is, melyekből kiderült, hogy egy kecskeméti beteg gyerek gyógykezelésére gyűjti az egész ország a műanyag kupakokat. Felvették a kapcsolatot a családdal, és megoldódott a gondjuk. Hazánkban egyetlen napon 1,3 millió műanyag zacskót viszünk haza. Ennek döntő többsége a szemétbe kerül. A csomagolóanyag hulladék-hasznosítási arány Magyarországon mindössze 30-32%. Ebből a gyógyszerészek is kiveszik a részüket, hiszen a gyógyszert elegáns, a gyógyszertár nevét viselő műanyag táskában forgalmazzák. Borsos Gizella elmondta, tudomására jutott, hogy Poly Pack néven egy cég olyan lebomló anyagú tasakokat és táskákat gyárt, ami nem szennyezi a környezetet. Kapcsolatot teremtettek velük, és azóta az általuk készített lebomló anyagú táskákba expediálják a gyógyszereket, és fontosnak tartják az újrahasznosított papírból előállított zacskók használatát is.

De a környezetünk védelme érdekében szerinte még ezeken kívül is számos tennivaló van. A gyógyszertárban dolgozó munkatársaival együtt rövid időn belül azt vették magunkon észre amellett, hogy az otthon feleslegessé vált műanyag palackokkal mennek dolgozni, a bevásárláskor is egyre jobban odafigyelnek arra, hogy minél kevésbé környezetszennyező csomagolású termék kerüljön a kocsijukba – mondotta befejezésül Borsos Gizella.

Az első díjjal egy, a gyógyszertár valamennyi dolgozóját megillető welness hétvégét nyertek Galyatetőre. A Szent Márton Patika kollektívájának további sikereket kívánunk munkájukhoz, és jó lenne, ha minél többen követnék a példájukat.

Hozzászólások  
#1 Csige István 2019-03-11 23:00
Kedves Gizike!
Kedves osztálytársnőm!

Nagyon örülök a sikerednek, sikereiteknek!
Kiválóan megvalósítottad azt, amire felesküdtél!

Csak így tovább!
Szeretettel:
Csige István

You have no rights to post comments