artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

Grafika: megatherm.hu

Szén-monoxid érzékelő jelzett be tegnap este Zsákán. A mérések kimutatták a mérgező gáz jelenlétét a levegőben.

Szén-monoxid érzékelő jelzett be tegnap este Zsákán, a Sallai utcában. A berettyóújfalui hivatásos tűzoltók méréseket végeztek, amelyek kimutatták a veszélyes gáz jelenlétét a levegőben. A mentőszolgálat három embert megvizsgált, ők nem szenvedtek sérülést. - Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A szén-monoxid érzékelők fontossága

A téli fűtési szezonban sajnos rengeteg szén-monoxid mérgezés történik hazánkban. A korszerűsített, szigetelt régi lakóépületek, társasházak, melyek műanyag nyílászárót kaptak, ezzel megszüntetve a “természetes” szellőzést nagy veszélyforrást jelenthetnek nyílt égésterű, sajnos gyakorta elavult fűtőberendezések esetén.

A szén-monoxid mérgezés megelőzhető egy jó minőségű szén-monoxid vészjelző felszerelésével! Ezek a szén-monoxid riasztó, vészjelző készülékek rendkívül könnyen elhelyezhetőek, felszerelhetőek, tehát könnyedén tehetünk családunk, otthonunk biztonságáért.

Érdemes felszerelni fürdőszobába, konyhába, szobákba, ahol az éghető gázok szivárgása, ill. a tüzelőberendezések (pl. konvektorok, vízmelegítők, kályhák, tűzhelyek stb.) égésterméke jelen lehet, ami rendellenes körülmények között visszaáramolhat a helyiségbe. Ilyen esetben a szén-monoxid veszélyes koncentrációja esetén a CO vészjelző figyelmeztet a veszélyre.

A CO érzékelő, vagy vészjelző készülék beszerzése sem bonyolult, hisz ma már bármely nagyobb áruházban megvásárolhatjuk, vagy megrendelhetjük az interneten. Azonban nem mindegy, milyen készüléket vásárolunk! Biztonságot csak a vonatkozó szabvány (EN50291:2001) követelményeit tanúsítottan kielégítő CO vészjelző nyújthat, az is csak akkor, ha megfelelően helyre szereltük fel, és a működéséhez szükséges energiaforrást biztosítjuk, időnként ellenőrizzük. Vásárláskor keresse a termékinformációknál a CE és az „EN50291:2001 szerint tanúsítva” jelöléseket.

A CO vészjelzőknek minden esetben megadja a gyártó az élettartamát. A gyártó által megadott élettartam értéket vegyük komolyan, ne használjuk ez időn túl!

A CO vészjelzők használata életet menthet! Ha jelez a készülék, elsőként nyissunk ablakot, majd haladéktalanul hagyjuk el otthonunkat, menjünk ki a szabadba. Kb fél órát várjunk, mielőtt visszamennénk, hogy megfelelően kiszellőzzön a lakás. Azonnal hívjunk szakembert a fűtési berendezés, egyéb készülékek ellenőrzése, javítása céljából.

A szén-monoxid mérgezés tünetei eltérően lehetnek, attól függően, hogy milyen magas a vérben azon hemoglobinoknak a koncentrációja, amihez CO kötődött (COHgb).

30% alatt: szédülés, fejfájás, émelygés
30-40%: fáradtság, zavarodottság
40-60%: alacsony vérnyomás (hypotónia), eszméletvesztés
60% felett: oxigénhiány miatt halál következik be.

Szén-monoxid érzékelők pozitív és negatív listája

Forrás: www.otthondepo.hu

You have no rights to post comments