artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 26. vasárnap

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Bár a többség a családra, szeretetre, meghitt hangulatra asszociál a karácsony kapcsán, mégis minden második otthonban áll a bál az ünnepek alatt. A nők kétharmada jelentős stresszt él át ilyenkor, ötből négyen nyugodtabbak lennének, ha több segítséget kapnának párjuktól, gyerekeiktől az előkészületek során. A közvélekedés szerint a karácsonyi nagytakarítás a nő feladata, takarítónőtől segítséget kérni kisvárosban, vidéken pedig szégyen – derült ki a Rendi.hu felméréséből.

A karácsonyról a szeretetre (74%), a főzésre (64%), a meghitt hangulatra (58%), a vásárlásra (56%) és a nagytakarításra (38%) asszociálunk leginkább a Rendi.hu legfrissebb felmérése szerint. Mégis a nők kétharmada stresszes az ünnepeket megelőző időszakban. „A többségnél a feszültség legfőbb okozója az, hogy a tökéletes karácsony jegyében mindennel el tudjanak készülni – mondta Csillik Timur, a Rendi.hu ügyvezetője. – Ugyancsak sokaknál ad aggodalomra okot, hogy úgy érzik, minden feladat és teher rájuk hárul, és persze a megfelelési kényszer is frusztráltságot eredményez.” A felmérés tanúsága szerint ötből négy háziasszonynak egy jó időbeosztás, a feladatok megtervezése hatékonyabb időmenedzsmentet jelentene, de nyugalmukat az fokozná igazán, ha több segítséget kapnának az előkészületekben a párjuktól, gyerekeiktől. Bár a nők kétharmada igyekszik egyensúlyt teremteni a házimunka és a pihenés között, minden ötödik számára csak a robotolás marad az ünnepekre.

A karácsony előtti nagytakarításra az otthonok körülbelül harmadánál a karácsony előtti napokban kerül sor, valamivel kevesebben vannak azok, akik még december 20-a előtt rendet tesznek. Csupán néhányan végeznek házimunkát vagy végeztetik el azt szenteste napján. Az ünnepek előtti „suvickolás” a háztartások 42 százalékánál kb. 3-5 órát vesz igénybe, a harmaduknál 6-8 órát, és ötből egy háziasszonynak 9 órát vagy annál is többet kell takarítással töltenie. „Érdekes azonban, hogy tízből egy nő ezt nem is bánja, mert számára a család az első, valamint a családtagok boldogsága és elégedettsége megér ennyi áldozathozatalt” – részletezte az ügyvezető. A háziasszonyok közel fele nem is szokott kivenni szabadságot az ünnepi előkészületek miatt, pedig jól jönne az extra „szabadidő”.

Kétharmados többség véleménye szerint még mindig az az általános közvélekedés, hogy a karácsonyi nagytakarítás, és egyáltalán a takarítás a nők feladata. A felmérés eredményei alapján míg a férfiak a fenyőfa beszerzéséért felelnek, esetleg a bevásárlásban vállalnak részt, addig a nő feladata az ajándék beszerzése, a nagybevásárlás, az ünnepi menü kitalálása, a főzés és a takarítás is. A fenyő díszítése jellemzően csapatmunka.

Áldás és átok ünnepi köntösben

A meghitt hangulatot sokszor veszekedés árnyalja: minden második családnál volt már perpatvar karácsonykor, és minden tízediknél rendszeres a vita. Bár a válaszadók kétharmada szerint nincs olyan rokon, akivel különösen nehéz karácsonykor, ahol fennakadás van, jellemzően a női felmenők, az anyós és az édesanya okoznak bosszúságot. „Ilyenkor általában a rendre, tisztaságra tesznek kellemetlen megjegyzést attól függetlenül, hogy helytálló-e vagy sem” – tette hozzá Csillik Timur.

Hajtás után édes a pihenés

Tíz háziasszonyból csupán egy kérte eddig valaha takarítónő segítségét az ünnepek előtt, alatt vagy után a Rendi.hu kutatása szerint. „Sokan még mindig az ajándékvásárlásra összpontosítanak, ezért kerülik a takaríttatással járó pluszköltséget – avatott a részletekbe Csillik Timur. – Míg ez érthető, az inkább elkeserítő, hogy valaki mások lesújtó pillantása miatt nem adja ki a kezei közül a házimunka terheit, mert attól fél, hogyan vélekednek majd róla, ha nőként nem képes ellátni a feladatait.”

Az ünnepek alatt felfokozott stresszt és fáradtságot ki-ki a maga módján heveri ki. A háziasszonyok kétharmada a passzív pihenést részesíti előnyben: korán lefekszenek, sokáig alszanak és lustálkodnak, amíg tehetik. Tízből ketten bezárkóznak a fürdőbe és egy kád, gőzölgő vízben lelnek megnyugvást. Tízből egy pedig az aktív kikapcsolódásra voksol, így sportol, kirándul. Valamivel kevesebb mint tíz százalékuk amint teheti, bejelentkezik fodrászhoz, kozmetikushoz, hogy egy kicsit végre ő kerüljön a középpontba.

You have no rights to post comments