artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 19. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Tárkonyos zöldségleves

Éhes ember kedvence hasábburgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Oreos palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Ismertették Hajdú-Bihar és Bihor megye kockázati tényezőit valamint bemutatták a várható beruházásokat a ma délelőtti nyitókonferencián, melyet a sikeres Európai Unió Interreg V-A Románia-Magyarország Program pályázata alkalmából rendeztek Debrecenben, a Kölcsey Központban.

interreg

A rendezvényt Kovács Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója valamint Pajna Zoltán a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke nyitotta meg. Az elnök köszöntőjében elmondta, hogy Bihor és Hajdú-Bihar megye úgy van egymással, mint a jó családban a testvérek, ahol tapasztalataikkal segítik egymást. Az interregionális együttműködés keretében nyolc szomszédos megye részére biztosított lehetőséget, megvizsgálva azt, hogy melyek azok a területek, amelyeket fejlesztve az állampolgárok biztonság érzete növelhető, így lett a program része a katasztrófavédelem is.

A partnerség nem ma kezdődött, harminc évvel ezelőtt már beosztott tűzoltóként közös gyakorlaton vett részt Kovács Ferenc tű. dandártábornok a Bihor megyei állománnyal.

katved s 03katved s 01

Az első előadást Szabó Imre tűzoltó alezredes, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, polgári védelmi főfelügyelője tartotta meg. Ismertette azokat a tényezőket, amely Hajdú-Bihar megyét környezeti és társadalmi adatok alapján jellemzik. Előadásában elemezte a megyét veszélyeztető kockázatokat, mint például a veszélyes üzemeket, kritikus infrastruktúrát, valamint a megye folyóit is, az árvíz és belvíz védelme miatt. Öt év statisztikáját vette alapul, mely megmutatta, hogy a mostani szélsőséges időjárás hogyan növelte a beavatkozások számát. A szabadtéri tüzek is jelentősen növekedtek az elmúlt időszakban, de a közlekedési balesetek is megduplázódtak az elmúlt öt évben.

A román fél részéről Ciprian Barna projektmenedzser tartott előadást, aki kifejtette, hogy a pályázat benyújtásának a célja az volt, hogy a hiányosságokat, köztük a kapacitás hiányt, a közös stratégia hiányát és a képző központok hiányát pótolni tudják, a határ mindkét oldalán. Elmondta 2017-ben 10643 tűzoltói beavatkozás történt Bihor megyében, melyek felszámolásban a hivatásos állomány mellett az önkéntesek is szerepet vállaltak.

katved s 04katved s 02

A pályázat lehetőséget ad arra, hogy Bors községben oktatóközpont épüljön, illetve a Bihor megye három speciális tűz szimulációs konténerrel bővüljön. Hajdú-Bihar megyében, Hajdúszoboszlón a katasztrófavédelmi raktár és kiképző bázis területén egy harminc férőhelyes szállás kerül építésre, modern oktató épülettel. A hajdúszoboszlói romváros továbbra is lehetőséget ad arra, hogy a két megye tűzoltói közös gyakorlat keretén belül összehangolt munkára készüljenek fel.

A projekt 2018 áprilisában indult és 2020 márciusáig tart.

A projekt összköltsége: 1.207.339 Euro

interreg2

You have no rights to post comments